Mjesta u Europi koja bi trebali posjetiti svi ljubitelji Harryja Pottera

Ljubitelji Harryja Pottera odavno se mogu počastiti uzbudljivim doživljajima svijeta magije nastalom u mašti spisateljice J. K. Rowling. Riječ je o prezabavnim tematskim parkovima ‘The Wizarding World of Harry Potter’ smještenima u Londonu u Engleskoj, Orlandu u Kaliforniji te Osaki u Japanu. I uistinu, teško je reći koji od ova tri parka pruža veće zadovoljstvo jer oni doslovno ostavljaju bez daha.

Stoga, ukoliko planirate putovanje, a još si niste ispunili želju upoznavanja s čarima koje kriju parkovi, priuštite si to uživanje jer razgledavanje ovih uzbudljivih mjesta moglo bi se pretvoriti u odmor iz snova.

Ono što je još bolje, u cijelom svijetu postoji pregršt lokacija  inspiriranih Harryijem Potterom, a ta su mjesta uistinu dojmljiva. A neka su čak poslužila kao inspiracija za stvaranje prepoznatljivih detalja iz ovog kultnog djela. Stoga, ukoliko vam je preveliki zalogaj organizirati put u Kaliforniju ili posjetiti Japan, pogledajte koje sve europske destinacije kriju djelić svijeta omiljenog Harryja Pottera i dozvolite si uživanje u magiji.

Livraria Lello, Portugal

Već je dobro znana činjenica kako je J. K. Rowling u vrijeme prve faze pisanja Harryja Pottera jako puno vremena provodila u Portugalu, točnije u Livraria Lello. Riječ je o raskošnoj knjižari smještenoj u srcu Porta. Koliko je spisateljica bila fascinirana ovim mjestom svjedoči činjenica da ju je posjećivala toliko često da je u svoje opise detaljno prenijela energiju ovog mjesta i interijer kojeg krasi stakleni strop i neogotički stil, a riječ je o najljepšoj knjižari na svijetu.

View this post on Instagram

A post shared by lιғeѕтyle & ғlowerѕ & вιcycle (@irinka_s_kartinki) on

The Jacobite Steam Train, Škotska

Ukoliko se nađete u blizini, svakako se ukrcajte u poznati Jacobite parni vlak u autentičnom Hogwarts Express stilu. To će vas putovanje provesti Highlands dolinom pa preko Glenfinnan Vijadukta s 21 lukom koji izgleda tako bajkovito. Tu ćete uživati u monumentalnom pogledu na Loch Shiel. Uz malo mašte, moći ćete si vizualizirati Hogwarts u daljini i prebaciti se mislima u čudesni svijet omiljenog čarobnjaka.

View this post on Instagram

A post shared by Joey Ruocco (@joeyruocco) on

 Dvorac Alnwick, Engleska

Dvorac Alnwick u prva dva filma o Harryiju Potteru bio je u ulozi Hogwartsa. Nezaboravne scene snimane su u dvorcu, ali i u njegovoj okolini. Neke od njih su Harryjevo upoznavanje sa sportom  Quidditch, Ronova nezgoda s letećim automobilom ulijetanjem u drvo vrbe, a ovdje ćete prepoznati i mjesto gdje je  Madame Hooch podučavala letenje na metli. Ono što je također sjajno, ovdje možete i sudjelovati u satovima letenja na metli. No, ovo mjesto nudi puno više od toga. Bogata tradicija ovoga mjesta duga 700 godina zasigurno će vas se dojmiti kao i obližnji vrtovi i Treehouse restoran.

View this post on Instagram

A post shared by Jordan Willet (@jordanwillet) on

Freshwater West Beach, Wales

Na ovom čudesnom mjestu u kutku Walesa naići ćete na Shell Cottage i na mjesto gdje počiva Dobby. Duž obalne linije prošetat ćete tragom koraka Harryija, Hermione i Rona, a tu i spektakularni valovi za surfere.

View this post on Instagram

A post shared by Jo (@summ3r_rains) on

Katedrala Gloucester, Engleska

Katedrala je izgrađena kao mjesto za rad i život redovnika. Nadsvođene arkade nije teško prepoznati i povezati s hodnicima Hogwartsa. Benediktinske odaje ove katedrale pojavljuju se u nekoliko upečatljivih scena iz filma uključujući one gdje je krvlju pisano upozorenje u Odaji tajni, plakanje djevojčice Moaning Myrtle u toaletu, skrivanje Harryja i Rona u lavatoriumu…

View this post on Instagram

A post shared by kristin (@kristinelizabeths) on

Foto: Instagram, Unsplash, Screenshot

1