Donosimo 5 prijedloga za aktivne jesenske vikend izlete po povoljnim cijenama
Donosimo 5 prijedloga za aktivne jesenske vikend izlete po povoljnim cijenama

Donosimo 5 prijedloga za aktivne jesenske
vikend izlete po povoljnim cijenama

Jesen je čarobno doba godine koje nudi svu raskoš boja, ali i prirodnih ljepota, pa je ujedno idealna i za kratka vikend putovanja po Lijepoj Našoj. Iako su nam stigli tmurniji dani, još uvijek se povremeno jave i oni sunčani periodi. Prava bi šteta bila provesti ih u zatvorenom prostoru. Stoga iskoristite slobodne vikende za zabavne aktivnosti koje će vam podignuti raspoloženje i napuniti baterije. Boravak u prirodi i na svježem zraku pozitivno djeluje na um i tijelo te je odlična ideja za obiteljska druženja kao i zabavna ideja za vikend izlet s prijateljima. To je ujedno i idealna prilika da zajedno istražite neku novu destinaciju.

Hrvatska turistička zajednica

Ako vam nedostaje inspiracije i ne znate kamo biste mogli otputovati, u tijeku akcija “Mjesec hrvatskog turizma” koja vam omogućuje da otkrijete i istražite posebnosti svih dijelova Hrvatske. Tako do 6.11. možete uz značajno niže cijene smještaja, gastronomskih ponuda, kulturnih i prirodnih atrakcije te raznih aranžmana provesti kvalitetan vikend odmor. Kako bismo vam olakšali izbor, pregledali smo ponudu. Ovoga smo se puta odlučili za aktivne odmore u prirodi te izdvojili nekoliko odličnih ideja za vikend izlete, po još bolji cijenama.

Park prirode Lonjsko polje

Ako tražite mjesto koje je dovoljno blizu, a opet udaljeno od uobičajenog ubrzanog načina života, uputite se u Lonjsko polje. Park prirode Lonjsko polje jedno je od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi i jedno od najčarobnijih dijelova Hrvatske. Pomalo skrivena i netaknuta ljepota prirode, kultura i tradicija ovog posavskog kraja samo su djelić onoga po čemu je ovaj dio Hrvatske poseban.

Lonjsko polje
Foto: Zoran Jelača, Izvor: Hrvatska turistička zajednica

Ovaj se kraj zbilja potrudio ponuditi najbolje, pa tako ovdje možete pronaći uređen centar za posjetitelje, vodene puteve, pješačke, biciklističke i motorističke ture te nove vidikovce (bestijariji) koji izgledaju predivno. Osim toga, prirodu možete razgledati i vožnjom čamcima koja pruža diskretan pogled na predivnu prirodu u rijeci i oko nje. Idealne opcija za vikend izlet.

Lonjsko polje
Foto: Bojan Haron Markičević, Izvor: Hrvatska turistička zajednica

Odlučite li se za vikend izlet ovdje, sigurni smo da će vam raspored biti ispunjen nezaboravnim aktivnostima. Naime cijena ulaznice za odrasle iznosi 30 kn, za djecu 9 kn, a za one najmlađe (3 – 6 godina) 3 kn. U cijenu su uključeni šetnja pješačkim stazama (Krapje, Repušnica), obilazak novih promatračnica (Čigoč, Repušnica, Osekovo), razgledavanje sela Čigoč i sela Krapje, obilazak ornitološkog rezervata Krapje đol (Krapje), plovidba čamcima na solarni pogon te šetnja u retenciji Lonjskog polja (Mužilovčica) i Repušničkog polja (Repušnica).

Baraćeve špilje

Ako ste pak ljubitelji nečeg izazovnog i mističnog, istraživanje špiljskih tajni savršena je opcija za vikend izlet. Plitvički kraj svoju ljepotu, plodnu zemlju i bajkovito okruženje duguje tajnovitom krškom podzemlju. Djelić toga možete upoznati u Baraćevim špiljama.

Šetnjom između velebnih siga, uz stručnog vodiča, doznat ćete sve o tisućljetnom nastajanju ovog podzemnog blaga i vrijednim arheološkim nalazima. Bila bi prava šteta ne iskoristiti promotivnu cijenu, odnosno popust od 35%, i doživjeti svaki djelić ovog fascinantnog spomenika prirode. Naime, u razdoblju od 01. listopada do 6. studenog 2022. posjetiteljima će biti omogućen posjet Gornje Baraćeve špilje po promotivnoj cijeni te će odrasli tako kartu platiti 48,75 kn, djeca (7-18) 26 kn, a studenti i umirovljenici 39 kn.

Baraćeve špilje
Foto: Josip Durdov, Izvor: Baraćeve špilje
Baraćeve špilje
Foto: Vlado Butina, Izvor: Baraćeve špilje

Adrenalinski park u Parku prirode Vransko jezero

Park prirode Vransko jezero je jedna od omiljenih destinacija svim ljubiteljima aktivnog turizma, ali i onima koji vole ptice, kao i sportski ribolov. Vransko jezero nalazi se u Dalmaciji pokraj Biograda na Moru, a svojom površinom najveće je prirodno slatkovodno jezero u Hrvatskoj.

Vransko jezero
Foto: Denis Peroš, Izvor: Hrvatska turistička zajednica

U Parku možete uživati u raznim aktivnostima kao što su šetnja, promatranje ptica i vožnja biciklom, što je odličan način za istraživanje čarobnog svijeta jezerske flore i faune. Međutim, ako želite isprobati nešto drugačije, onda se svakako uputite u Vransko jezero. U jedinstvenom krajoliku u šumi pinija, nadomak info centra Crkvine smješten je adrenalinski park gdje se možete prepustiti avanturi i testirati svoju spretnost. Hodanje po drvenim gljivama, visećim mostovima i mrežama, penjanje po umjetnoj stijeni te spuštanje ziplineom zasigurno će probuditi pustolova u vama.

Vransko jezero
Foto: Denis Peroš, Izvor: Hrvatska turistička zajednica

U periodu od 1. listopada do 6. studenog 2022. godine karte možete kupiti po promotivnoj cijeni od 35% popusta, stoga svoju dozu adrenalina možete pronaći već po cijeni od 39 kn po osobi. Obogatite svoj odmor u Dalmaciji i posjetite Vransko jezero.

Kajaking u Parku prirode Vransko jezero

Ako ste pak ljubitelj vode, ovdje možete uživati i u kajakingu. U info centru u lučici Prosika na Vranskom jezeru možete unajmite kajak te otkriti sve čari najvećeg prirodnog jezera u Hrvatskoj. Otisnite se od obale i uživajte u nezaboravnom veslanju po jezerskoj vodi.

S popustom od 35% na najam kajaka, kajak jednosjed možete unajmiti po promotivnoj cijeni od 22,50 kn/sat ili 78,00 kn/dan, a kajak dvosjed za 32,50 kn/sat ili 117,00 kn/dan.

Vransko jezero
Foto: Denis Peroš, Izvor: Hrvatska turistička zajednica

Dinaric Guides

Park prirode Dinara, naš je najmlađi park. Najčudnovatija pojava svakako su okomite litice stijena. Stoga je planinarenje ili šetnja po manje poznatim biserima Dalmacije uz popust od 35% idealan odabir za sve ljubitelje prirode i fantastičnog pogleda.

Foto: Ante Romac, Izvor: Dinaric guides
Foto: Ante Romac, Izvor: Dinaric guides
Foto: Ante Romac, Izvor: Dinaric guides
Foto: Ante Romac, Izvor: Dinaric guides

Posebno bismo istaknuli atraktivni uspon na najviši vrh Hrvatske, Dinaru (Sinjal) te uspon na najviši vrh Biokova, Svetoga Juru – odakle se pruža zadivljujući pogled na Jadransko more i dalmatinske otoke. Isto tako, uvijek je zanimljivo i razgledavanje starih utvrda, vodenica i izvora rijeka dalmatinskog zaleđa, pa će tako uživati i svi zaljubljenici povijesti i arhitekture. Za one željne laganih šetnji, u ponudi imaju i ture po planinama Dinari, Kamešnici, Kozjaku i Biokovu, u trajanju od 4 sata.

Sve detalje i zanimljivosti možete pronaći na web-stranici.

Mjesec hrvatskog turizma
Hrvatska turistička zajednica

Projekt Mjesec hrvatskog turizma zajednički je projekt Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice. U akciju se mogu uključiti svi turistički gospodarski subjekti: hotelske kuće, privatni iznajmljivači, restorani, parkovi prirode i nacionalni parkovi, muzeji, galerije, adrenalinski turizam, aktivnosti te na taj način možete ostvariti dužu i kvalitetniju turističku sezonu. Ovdje se nalazi link za prijavu, a prijave traju do 6. studenog.

HTZ

Foto: Hrvatska turistička zajednica/Zoran Jelača, Bojan Haron Markičević, Stipe Surać, Denis Peroš, Aleksandar Gospić, Ante Romac/Dinaric guides, Vlado Butina/Baraćeve špilje, Josip Durdov/Baraćeve špilje

Učitati još
Zatvori