Prekrasni vidikovci u jednom od najljepših parkova prirode u Hrvatskoj

Prekrasni vidikovci u jednom od najljepših
parkova prirode u Hrvatskoj

Park prirode Lonjsko polje, jedno je od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi. Netaknuta ljepota prirode, tradicija i kultura ovog posavskog kraja te topli ljudi samo su dio posebnosti ovog dijela Hrvatske. Prvi ulaz u Park od Zagreba je udaljen samo 75 kilometara, tako da je idealan za vikend destinaciju. Pisali smo o načinima kako ovdje provesti vikend ili godišnji što možete pročitati ovdje. Brojnim projektima dodatno se aktivirala ponuda ovoga kraja te je tako uređene centar za posjetitelje, vodeni putevi, pješačke, biciklističke i motorističke ture te novi vidikovci (bestijariji) koji čine sjajnu arhitektonsku intervenciju u prostoru, a koji već osvajaju nagrade.

Promatranje ptica

Ptice su danas jedna od najugroženijih životinjskih vrsta na našem planetu, a Lonjsko je polje IBA (Important Bird Area) područje, tj. globalno važno stanište za očuvanje ptica. Na popis tih područja Park je ušao davne 1989. godine. Naime, na površini od 506 kilometara četvornih Lonjskog polja zabilježeno je 250 vrsta ptica među kojima su 134 gnjezdarice. U europskim, pa i svjetskim razmjerima, tako velika zastupljenost ptica na relativno malom prostoru znači izuzetno bogatu ornitofaunu. Lonjsko polje pticama je važno gnjezdilište, zimovalište i obitavalište. Sada u prekrasnom pogledu, promatranju ptica, ali i same prirode možete uživati s predivnih novoizgrađenih vidikovaca.

Vidikovci u Lonjskom polju

Vidikovci pružaju jedinstven pogled na Park prirode Lonjsko polje. Posjetitelji svoj dolazak prethodno trebaju najaviti u najbližem posjetiteljskom centru. Vidikovce posebno vole koristiti zaljubljenici u ptice, no s njih se može doživjeti i ukupan sklad tamošnjeg biljnog i životinjskog svijeta. Uz divlje vrste posjetitelji mogu promatrati i domaće životinje. Osmislili su ih arhitekti Mia Roth i Tonči Čerina sa suradnicima Vedranom Kasapom i Ozanom Ursić iz Clinica studija, Ivanom Fabrio, Nikom Mihaljevićem te Frankom Tretinjak koja je izradila ilustracije. Centar za posjetitelje i vidikovci tako su osvojili i drugu nagradu na Balkanskom bijenalu, održanom u Beogradu u prosincu.

Foto: Marko Mihaljević, Park prirode Lonjsko polje

Učitati još
Zatvori