Kako putovati kao minimalist?

Kako putovati kao minimalist?

Istraživanje novih mjesta i bezbrižni dani provedeni daleko od doma i svakodnevnih briga najbolji su dio i najčešći povod za putovanje. Iza svakog kratkog vikend izleta, iza nekoliko tjedana godišnjeg odmora ili iza čak nekoliko mjeseci provedenih na putu uvijek se nalazi ista želja za relaksacijom, istraživanjem i odmakom od rutine svakodnevice, istih mjesta, briga i stvari. Iako putovanje koje donosi promjenu okoline nepobitno utječe i na promjenu našeg raspoloženja koje dobiva bezbrižniji i pozitivniji predznak, dio naše svakodnevice koji nosimo sa sobom nerijetko se iz potrebne prtljage pretvara u nepotreban teret, fizički i emocionalan. Minimal travel u posljednjih nekoliko godina sve je popularniji način putovanja koji uz minimalno prtljage izvuči maksimum iz svakog putovanja.

Pakiranje je za mnoge uvijek ista i uvijek stresna rutina koja uključuje nekoliko sati ignoriranja kofera koji stoji pripremljen u kutu sobe, nekoliko sati stajanja ispred ormara i nekoliko minuta brzinskog trpanja svega što stane u ruksak, torbu ili kofer. Nakon nekoliko sati putovanja i dolaska na ciljanu destinaciju, otvaranje prtljage donosi neočekivana iznenađenja i razočarenja jer unutar kaotičnog i nimalo logičnog izbora stvari nekoliko najnužnijih uvijek ostane zaboravljeno.

Bilo da ste minimalist ili volite biti okruženi većom količinom stvari koje zavas nerijetko nose i emocionalnu vrijednosti, minimalizam je koncept koji je odlično usvojiti prilikom dana provedenih na putovanjima. Pakiranje samo najnužnijih stvari i prebacivanje fokusa na doživljaje svako će putovanje pretvoriti u bogatije iskustvo.

Dok su neki u potpunosti prihvatili minimalni način putovanja i nekoliko mjeseci na putu mogu upakirati u ruksak srednje veličine, za većinu mali kofer bit će realnija opcija koja će za njih biti jednako drastična i izazovna promjena. Ako vaše putovanje ne traje duže od tjedan dana ili ako ste voljni na putovanju oprati nekoliko komada odjeće, ruksak ili torba i kofer dimenzija ručne prtljage koji možete ponijeti sa sobom na avion bit će i više no dovoljni za sve što vam može zatrebati. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za što lakšu prtljagu i bezbrižnije putovanje.

1. Birajte odjeću neutralnih boja kako bi iz ograničenog broja komada izvukli maksimalan broj kombinacija.

2. Smanjite broj beauty proizvoda na ono najnužnije. Uz šampon i gel za tuširanje, četkicu za zube, pastu i slične svakodnevne potrebštine, ponoseti nekoliko omiljenih beauty proizvoda koji su dio vaše svakodnevne rutine. Kako bi dodatno smanjili veličinu kozmetične torbice, umjesto klasičnih odaberite manje pakiranja i multifunkcionalne proizvode.

3. Nekoliko zaboravljenih stvari uvijek izaziva razočarenje na samom početku putovanja. Ipak, zaboravljenu haljinu ili cipele iskoristite kao priliku za kupovanje onih s potpisom lokalnih dizajnera ili s uzorcima i materijalima karakterističnim za državu u kojoj se nalazite. Umjesto klasičnih suvenira koji će skupljati prašinu na polici, odaberite onaj koji osim što će vas podsjećati na putovanje, možete nositi i koristiti.

4. Ponesite USB punjače i umjesto nekoliko punjača s različitim utikačima ponesite jedan na koji možete priključiti svaki USB kabel.

5. Platnena torba i boca za vodu samo su dvije stvari koje će vam dobro doći na svakom putovanju. Osim kao dnevnu torbu, platnenu torbu koristite i kao vrećicu za shopping.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori