Masada: Pustinjska palača u Izraelu u kojoj možete doživjeti jedinstveno iskustvo
Masada: Pustinjska palača u Izraelu u kojoj možete doživjeti jedinstveno iskustvo

Masada: Pustinjska palača u Izraelu u kojoj možete doživjeti jedinstveno iskustvo

Masada, antička tvrđava smještena na vrhu izolirane stijene na jugu Izraela, gdje dominira Judejska pustinja i Mrtvo more, jedno je od najznačajnijih povijesnih i arheoloških nalazišta u zemlji. Ova utvrda, koja se uzdiže gotovo 400 metara, postala je simbol hrabrosti i otpora židovskog naroda u njegovoj borbi za slobodu i neovisnost.

Ova impresivna građevina, prvotno izgrađena kao pustinjska palača od dva dijela, ukrašena visećim vrtovima i opskrbljena sustavom navodnjavanja, kupalištem, skladištima, oružarnicom služila je kao sustav obrane i skrovište za kralja i njegove sluge u slučaju sukoba ili napada.

Simbol hrabrosti i otpora

No, najvažnija epizoda u povijesti Masade dogodila se kada su rimske snage opsjele palaču 73. godine. Unatoč dugotrajnoj opsadi, Rimljanima je bilo vrlo teško probiti se kroz prirodnu zaštitu tvrđave. Konačno, Rimljani su izgradili ogroman nasip koji je omogućio da se njihove trupe popnu na vrh stijene. Međutim, kada su napokon ušli u tvrđavu, ostali su zatečeni. Naime židovski pobunjenici počinili su masovno samoubojstvo, samo kako ne bi pali u ruke Rimljana – jer bolje umrijeti kao slobodni ljudi nego živjeti kao robovi Rimljana. Taj čin heroizma i odlučnosti učinio je da ovo mjesto postane simbol židovske hrabrosti i otpora protiv tiranije.

Očaravajući pogled s vrha tvrđave

Danas, Masada je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Izraelu. Posjetitelji se mogu popeti na vrh tvrđave hodajući stazom ili uspinjačom. S vrha Masade pruža se zadivljujući pogled na okolnu Judejsku pustinju i Mrtvo more.

O njezinoj iznimnoj povijesnoj i kulturnoj važnosti svjedoči i činjenica da je Masada od 2001. g. na popisu UNESCO-ove svjetske baštine. To je mjesto koje podsjeća na hrabrost, odlučnost i neustrašivost židovskog naroda u njihovoj borbi za slobodu i samoodržanje.

Važnost očuvanja prošlosti

Posjet Masadi ne samo da pruža uvid u povijest i kulturu Izraela već služi i kao podsjetnik na važnost očuvanja i cijenjenja svoje prošlosti. Masada tako ostaje jedno od najuzbudljivijih i dojmljivih mjesta koja posjetiteljima omogućuju da zarone u bogatu povijest regije i svjedoče hrabrosti koja je oblikovala narod Izraela.

Foto: Instagram (@masada_national_park), Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori