New York slavi Halloween kao malo tko drugi; donosimo ludu atmosferu koja je zavladala gradom

New York slavi Halloween kao malo tko drugi; donosimo ludu atmosferu koja je zavladala gradom

Napisala i snimila Marijana Marinović

Svaki dan je Halloween, zar ne? Barem za neke od nas – čuvena je izreka Tima Burtona, maštovitog redatelja filmskih hitova poput`Bubimira`, `Sanjive doline`, Noćne more prije Božića`, `Edvarda Škarorukog`, `Alise u Zemlji čudesa`, prva tri nastavka `Batmana`…

Složila bih se s njim, no Halloween nigdje nije poseban kao u New Yorku: već početkom listopada počinje ukrašavanje kuća paučinom, duhovima, likovima stravičnih bića iz horror filmova i zagrobnom ikonografijom uz izrezbarene bundeve, a posebno su popularni izleti u Hudson Valley, čuvenu po legendi o bezglavom jahaču iz Sanjive doline. Tamo se već 15 godina održava festival `The Great Jack O`Lantern Blaze` gdje su ove godine umjetnici izrezbarili više od 7000 bundeva i od njih napravili skulpture poput Kipa slobode, paukove mreže, vrtuljka, čak i reprodukcije čuvenih umjetničkih djela poput Mona Lise (u ovom slučaju Pumpkin Lise).

Zašto Njujorčani toliko vole Halloween?

Pretpostavlja da će se čak šest milijuna stanovnika New Yorka maškarati: neki će ići na zabave, neki u skupljanje slatkiša po kućama uz povike `trick or treat`, a neki će hodati u povorci čudovišta, vještica, vampira, zombija, kostura, superjunaka i likova iz crtića na najvećoj svjetskoj Halloween paradi koja se 31. listopada po 46. puta održava u West Villageu na Manhattanu. 

Halloween ili kako ga još nazivaju `Noć vještica`, nakon Božića je omiljeni praznik Amerikanaca, a navodno se potrošilo više od osam milijardi dolara na kostime, ukrase i slatkiše. Iako se slavi dan prije Svih svetih, od kojih je i preuzeo naziv `All Hallows Eve`, simbolizira ciklus života, smrti i ponovnog rađanja, jer prema vjerovanju tada mrtvi mogu oživjeti: jedino se te večeri njihove duše vraćaju među žive i preuzimaju fizička tijela. No, Njujorčanima je Halloween omiljen ne samo zbog vjerovanja da se maškaranjem oslobađaju loše i negativne energije i tako se čiste za neko novo životno poglavlje, već i zbog toga što tada mogu biti netko drugi pod maskom i, što je najvažnije, dobro se zabaviti. 

A zabava se nudi na svakom koraku po onoj `što strašnije – to bolje`: organiziraju se posjete ukletim kućama, jelovnici u restoranima nude `krvave specijalitete` ili `stravična jela` poput vampirskog eliksira i prženih prstiju, barovi samo za tu priliku izmišljaju `spooky` koktele, a partyji su svugdje po gradu – od onih klasičnijih uz jazz orkestar u Whitney muzeju, tradicionalnih u Ciprianiju i Boom Boom Roomu Standard hotela do posebno popularnih – tematskih. 

Upravo se moje društvo odlučilo za jedan takav, i to baš iz stovanja Tim Burtonovog opusa, a izbor likova je zbilja velik – od Jacka Skellingtona, Corpse Bride do Jockera i Willy Wonke. Sama sam postala vampir Barnabas Collins, kojeg je glumio Johnny Depp u `Dark Shadows`, a jedini problem mi je što već četiri dana pokušavam isprati crni sprej s plave kose.

Marijana Marinović u kostimu vampira Barnabasa Collinsa

Partyji su, naime, počeli proteklog vikenda, a naš Tim Burton`s party u Bryant Park Loungeu, bio je jedan od atraktivnih u New Yorku. U igri su još bili i McKittrick Hotel, gdje je bio Hitchcock party i na pet katova su se gostima nudile misteriozne igre, glumci koji ih navode na istraživanje i riješavanje zločina, plesači i glazba uživo, kao i klasičan maskenbal na krovu hotela Empire, poznatijem kao rezidenciji bogataša Chucka Bassa iz serijala `Tračerica`. I kao šlag na torti ovogodišnjeg Halloweena slijedi još jedna super zabava, i to u `skrivenom baru`, Ginny`s Supper Club, smještenom ispod poznatog restorana Red Rooster u Harlemu, na kojoj ću biti Prince iz filma `Purpurna kiša`.

U Halloween atmosferi koja je zavladala njujorškim McKittrick hotelom uživajte u nastavku.

Učitati još
Zatvori