Magični njemački dvorci koji su dokaz da bajke postoje

Magični njemački dvorci koji su
dokaz da bajke postoje

View this post on Instagram

A post shared by ?Fashion&Inspo? (@_xoxoliana_) on

Maštovito putovanje kroz prošlost moguće je ukoliko uživo osjetite nevjerojatnu energiju njemačkih dvoraca. Posebne su to građevine koje odolijevaju vremenu i svoju vječnu ljepotu prenose generacijama. Osim što je njihova uloga u povijesti bila značajna jer su imali obrambenu funkciju te su bili dom uglednim ličnostima iz nekih prošlih vremena, oni i dan danas ne prestaju oduševljavati i inspirirati svojom impozantnošću. Neki njemački dvorci čak su inspirirali tvorce bajki i crtanih filmova da upravo takva mjesta pretoče u najmaštovitija djela svih vremena i da im oni posluže kao scenografija za bajke kojih se rado sjećamo.

I upravo se u Njemačkoj nalazi najviše bajkovitih dvoraca. Iako ćete naići da impresivne građevine u cijeloj Europi, upravo su dvorci u Njemačkoj nekako baš posebni. Izgledaju kao žive, prave pravcate bajke. U cijeloj Njemačkoj pronaći ćete čak 25 000 veličanstvenih dvoraca.

Izdvojili smo 5 najljepših koji ostavljaju snažan dojam i mame uzdahe.

Dvorac Neuschwanstein

Dvorac Neuschwanstein uvijek se nalazi na samom vrhu popisa dvoraca koje trebate posjetiti u  Njemačkoj i prepun je turista gotovo cijele godine. Ipak je riječ o kultnom mjestu pa ovdje gotovo da i nema razlike između sezone ili predsezone.

Neuschwanstein datira iz 19. stoljeća, a naručio ga je izgraditi kralj Ludwig II. od Bavarske, koji na kraju nije doživio vidjeti konačni rezultat svoje vizije. No, njegova vizija je pretvorena u jedan od najljepših dvoraca na svijetu. Okružen brdima i jezerima, čini se kao da se tu smjestio došavši ravno iz bajke, a mnogi tvrde da je zapravo služio kao inspiracija Walt Disneyju za Pepeljugin dvorac.

Ako ga želite posjetiti iznutra, svakako kupite karte online što je prije moguće jer su mjesta ograničena. Posjet se sastoji od vođene turneje koja traje oko pola sata i košta 13 €, a djeca do 18 godina mogu potpuno besplatno posjetiti ovo čarobno mjesto. Unatoč tome možete provesti cijeli dan istražujući dvorac pa čak i ne ulazeći u njega. Sa zapanjujućim pogledima i prekrasnom prirodom ovdje se uistinu ima što vidjeti. Dakle, Neuschwanstein možete posjetiti samo ukoliko ste rezervirali vođeni obilazak koji se mora dogovoriti najmanje 48 sati prije dolaska.

View this post on Instagram

A post shared by Victoria Chmel (@victoriachmel) on

Hohenzollern

Hohenzollern je dvorac koji je smješten na vrhu brežuljka u pokrajini Baden – Württemberg koja se smatra najljepšom i najrazvijenom pokrajinom u Njemačkoj. Nije važno u koje doba godine posjetite Hohenzollern, doživljaj će uistinu biti fantastičan. Možete li ga zamisliti u jesen kada je okružen lišćem svih boja ili zimi kada njegove obrise dodatno naglasi snijeg?  On baš uvijek izgleda kao san.

Ono što ovaj dvorac čini ugodnim je i činjenica što su razgledavanja sjajno organizirana pa skoro nikada nema gužve. Nećete se morati probijati kroz rijeku posjetitelja da biste vidjeli što vas zanima. Do ovog magičnog dvorca možete si priuštiti laganu šetnju uz uživanje u prekrasnom ambijentu.

Važno je spomenuti kako je ovo bio dom obitelji Hohenzollern koji je izgrađen 1847. godine. Kuća Hohenzollerna bila je posljednja kraljevska kuća prije nego što je monarhija potpuno ukinuta nakon Prvog svjetskog rata. Dvorac je još uvijek u privatnom vlasništvu, ali je otvoren za javnost.

Danas ulaznica za razgledavanja košta 12 € i traje 45 minuta. Vođene ture na engleskom jeziku nude se jednom dnevno tijekom ljetnih mjeseci, a subotom i nedjeljom u popodnevnim satima tijekom ostatka godine.

View this post on Instagram

A post shared by Kristīne (@bluewaterchristine) on

Burg Eltz

Najbolji primjer srednjovjekovnog dvorca, Burg Eltz,  jedinstven je i po tome što se doima kao na je nacrtan pa je jedan od najfotografiranijih mjesta idealnih za bajkovite fotografije. Uronite u svijet vitezova, dama i nevolja razgledavajući ovo bajkovito mjesto.

Burg Eltz  uistinu je jedan od najljepših i najfotogeničnijih dvoraca na svijetu. Riječ je o srednjovjekovnom dvorcu smještenom u brežuljcima iznad rijeke Moselle između Koblenza i Triera. Još uvijek je u vlasništvu jednog dijela iste obitelji (obitelj Eltz) koja je tamo živjela u 12. stoljeću prije 33 generacije. Dvorac Bürresheim (Schloss Bürresheim), dvorac Eltz i dvorac Lissingen jedini su dvorci na lijevoj obali Rajne u Rhineland – Pfalzu koji nikada nisu bili uništeni.

Ulaz u vođeni obilazak košta 10 € po (odrasloj) sobi. Na raspolaganju su ture na engleskom jeziku, ali morate se najaviti unaprijed kako biste rezervirali svoje mjesto.

View this post on Instagram

A post shared by FASHION | TRAVEL | FLATLAYS (@lelciaa) on

Hohenschwangau

Hohenschwangau je dvorac iz 19. stoljeća i smješten je na  jugu Njemačke. Nalazi se u blizini još jednog bajkovitog dvorca – Neuschwanstein. Ovaj dvorac nije toliko razvikan kao Neuschwanstein, ali svakako ga vrijedi posjetiti.

Dvorac Hohenschwangau sagradio je otac kralja Ludwiga, bavarski kralj Maksimilijan II. kojega je prvenstveno koristio kao ljetnikovac i lovište. Nakon očevesmrti, kralj Ludwig II. preselio je u očevu rezidenciju u dvorcu, 1864. i tu je nastavio  zajedno s majkom, kraljicom Marie.

Obnovljen u 19. stoljeću. Budući da je to jedno od najpopularnijih turističkih mjesta u cijeloj Njemačkoj oko 300 000 ljudi godišnje posjećuje ovaj dvorac.

S obzirom da se nalazi u blizini dvorca Neuschwanstein,  možete kupiti i zbirnu kartu za ova dva dvorca. To je dobra opcija jer ukoliko dođete rano ujutro, imat ćete dovoljno za razgledavanje oba dvorca.  Sve ture su vođene i dostupne na engleskom jeziku.

Najčešća polazna točka je München, udaljen oko 1 sat i 40 minuta vožnje automobilom. Također je moguće doći autobusom. No, iznajmljivanje automobila se preporučuje jer postoji mnogo lijepih mjesta u blizini, a onda imate slobodu doći i otići kad god želite umjesto da čekate autobus.

Dvorac Hohenschwangau otvoren je od 09:00 do 18:00, od travnja do rujna, a tijekom zime otvoren je od 10:00 do 16:00 sati.

View this post on Instagram

A post shared by s o p h i e k l e x (@sophieklex) on

Palača Sanssouci

Kada je upisana na UNESCO-v popis svjetske baštine navedeno je: “ Palača i park Sanssouci, poznata i kao “Pruski Versailles”. To je sinteza umjetničkih pokreta 18. stoljeća u gradovima i dvorovima Europe. Ovaj sklop je jedinstveni primjer arhitektonske kreativnosti i vrtnog dizajna u duhu intelektualnog duha monarhijskih ideja države.”

Sanssouci je smještena u Potsdamu i vožnja do ovog mjesta traje oko sat vremena vlakom iz Berlina. Ono što ovaj dvorac čini vrijednim nije samo njegov interijer već i okolno područje s hektarima sanjivih pješačkih staza i vrtova koji su svi stvoreni za uživanje. To čuva originalnu namjenu Sanssoucia, odnosno ovo je mjesto stvoreno za slobodno vrijeme i uživanje umjesto da služi kao sjedište moći.

Osim dvorca ovdje su smještene i mnoge povijesne građevine s različitim stilovima arhitekture iz različitih razdoblja njemačke povijesti, od kojih mnoge danas služe kao sveučilišne učionice. Naići ćete i na impozantni mlin vjetrenjaču, modernu suvenirnicu i kafić u kojemu ćete uživati ispijajući kavu s pogledom.

Ovdje ćete se susresti s barokom i obiljem, ali i opuštenoću i zanimljivom estetikom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

View this post on Instagram

A post shared by ~ Chiara ♉ (@chiaches) on

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori