Life on Mars Trail: Nadnaravno lijepa i posebna staza na otoku Pagu prava je turistička atrakcija
Life on Mars Trail: Nadnaravno lijepa i posebna staza na otoku Pagu prava je turistička atrakcija

Life on Mars Trail: Nadnaravno lijepa i posebna staza na otoku Pagu prava je turistička atrakcija

Tko god sumnja u postojanje života na Marsu, trebao bi posjetiti sjeveroistočne obale Paškog zaljeva, predjele surove ljepote, tamo negdje od Metajne prema Rtu svetog Krištofora podno vrha Načun. Surove – jer ovo je najogoljeniji dio inače golog otoka Paga. Ovdje nema ničega. Ali samo naizgled.

Na prekrasnom Pagu u stazi dugoj 15 kilometara stao je čitav jedan planet, a njegovo glavno mjesto jest Metajna, maleno mjesto udaljeno 12 kilometara od Novalje, od koje cijela avantura i započinje. Na više mjesta u Metajni ucrtani su znakovi za stazu na koju možete krenuti iz raznih smjerova te odabrati ”šetnju” od 4, 7, 12 ili pak 15 kilometara, ovisno o tome koliko želite da samo planinarenje bude zahtjevno.

Netaknuta i surova prirodna ljepota, prekrasne plaže i uvale Metajne idealno su mjesto za aktivni odmor i punjenje baterija u dobrom društvu, a valja napomenuti i da su na ovoj stazi dobrodošli i vaši četveronožni prijatelji. Ipak, pripazite na moguće susrete s raznim životinjicama koje nastanjuju otok Pag, a poglavito na ovce.

Life on Mars

Svatko tko prođe 15 (Active kategorija) ili 24 kilometra (Challenger kategorija) Life on Mars staze, upoznat će predjele koji su bili inspiracija, mjesta na kojima se crvenkasto sipko tlo utisnulo u porozne stijene, izbrazdane vjetrom i posolicom, tvoreći tako nestvarne oblike i bojeći crvenom goleti oko Metajne. Lako je zamisliti da se krećemo baš dolinama i vrletima Crvenog planeta.

Dok hodamo po oštricama sitnog bijelog paškog kamena, prate nas izmaglice Velebita, nižu se drage, usjekline u krajobrazu, koje se spuštaju do uskih uvala paške strane Velebitskog kanala. Bjeličasti pejzaž je samo naizgled pust. S proljeća niče sitno cvijeće iz kamenjara. Ljubičice, šafrani, tek će procvjetati rijetka žuta primorska makovica. Aromatično bilje koje se ovdje posolici otima, pasu ovce, prilog je nezaboravnom okusu paškog sira.

Posjetite prekrasnu uvalu Ručica, obiđite Stogaj, stijenu neobičnog oblika koja privlači planinare iz cijelog svijeta na uspon. Nastavite put prema uvali Seline i uživajte u osjećaju tajnovitosti i mira koji putuje ovim pustim krajobrazima.

Može li čitav jedan planet i sav život na njemu stati u jednu stazu dugačku 15 i još nešto kilometara? Čini se tako jer se ovim putevima stalno izmjenjuju novi zadivljujući prizori, a vidike je priroda okitila čudesnim oblicima i bojama. Nema velikih silazaka i uspona pa je mogu proći i djeca školske dobi. Jedino nužno su obilje tekućine i dobra zaštita od vrućeg mediteranskog sunca.

Foto: Instagram, Pag outdoor

Učitati još
Zatvori