Stara romantična kuća u kojoj ćete htjeti odsjesti

Stara romantična kuća u kojoj
ćete htjeti odsjesti

Na manje od 50km udaljenost, do pola sata vožnje od Zagreba nalazi se selo Letovanić. Ako vam ime “zvoni” to je zbog videospota koji se na nacionalnoj televiziji često prikazivao tijekom sredine devedesetih godina, a radi se o pjesmi o ovom pitoresknom i stvarno prekrasnom mjestu. Nalazi se u općini Lekenik, blizu rijeke Kupe i broji svega tristotinjak mještana. Divan krajolik, rijeka te sveopći mir aduti su ovog kraja. A najbolje je što se nalazi doslovno nadomak Zagreba i Siska.

Vukčeva iža – prekrasna tradicijska kuća u kojoj želimo odsjesti

Idealna je to vikend getaway destinacija za sve one koji žele brzinski maknuti se iz vreve grada, stresa i doslovno se “teleportirati” u prirodu. No, Letovanić osim lijepe prirode skriva i jednu stvarno posebnu kuću. Radi se o spomeniku kulture, pravoj turopoljskoj kući – Vukčevoj iži. Upravo zbog nestajanja tradicijskih građevina posljednjih nekoliko desetaka godina, uspješna restauracija Vukčeve iže jako je bitan pothvat. A osim što joj se možete diviti zbog njezine tradicijske ljepote, u njoj možete i – odsjesti!

Samo da vam dočaramo svu povijest i ljepotu kuće. Sagrađena je 1763. godine, restaurirana je u periodu od 2005. do 2011. godine, a niže donosimo i arhivske fotografije kuće radi dočaravanja atmosfere koju kuća donosi. Vukčeva iža posebna je i po tome što se nalazi u Letovaniću, jednom od rijetkih naselja u kojemu je očuvana tradicijska arhitektura – u mjestu su drvena kapela i osam tradicijskih stambenih katnica s pripadajućim zgradama. Upravo zbog svih ovih činjenica, ne možemo se zapitati: zašto ne bi za svoj vikend odmor sljedeći put odabrali nešto drugačije, s mnogo povijesti iza sebe – jednu jako posebnu kuću?

Za sve upite o posjeti, razgledavanju i smještaju posjetite Facebook stranicu. Novo i zanimljivo iskustvo odmora zagarantirano je.

Foto: Vukčeva iža, Dean Zlovolić

Učitati još
Zatvori