Bili smo na plaži na kojoj se snimala La casa de papel, evo naših dojmova
Bili smo na plaži na kojoj se snimala La casa de papel, evo naših dojmova

Bili smo na plaži na kojoj se snimala La
casa de papel, evo naših dojmova

Daleka, egzotična putovanja nalaze se na svakoj našoj travel-listi. Maštamo o bijelom pijesku, tirkiznom moru i beskonačnom broju palmi u čijem hladu je najslađe zaspati nakon dana provedenog na suncu. I dok se tako budimo iz sanjarenja i shvaćamo da smo predugo zaglavili u hladnom, zimskom Zagrebu, prisjetili smo se jednog egzotičnog putovanja za koje bismo bez puno razmišljanja mogli reći da je bilo najljepše putovanje na kojem smo bili.

San Blas Islands
Panama beach

Panama

Panama, službeno Republika Panama, transkontinentalna je država koja se proteže između južnog dijela Sjeverne Amerike i sjevernog dijela Južne Amerike. Graniči s Kostarikom i Kolumbijom, a okružena je Karipskim morem i Tihim oceanom. Glavni i najveći grad, Panama City, dom je otprilike 2 milijuna stanovnika. Zemlja je to autentičnosti i različitosti, nevjerojatnih prirodnih ljepota, divljih tropskih prašuma, nacionalnih parkova, čarobnih plaža i vulkana, ali i kozmopolitskih pejzaža.

Poznata po Panamskom kanalu i panamskim šeširima, ova je zemlja zaista poveznica dvaju svjetova. Prilikom putovanja u Panamu posjetili smo i sjever i jug zemlje – vulkan i prašumu, farme kave, glavni grad, ali i jedno otočje koje nas je potpuno očaralo. Riječ je o otočju San Blas, skupini od preko 370 otoka i otočića raštrkanih u Karipskom moru. Dok su neki otoci nenaseljeni, na nekima žive gostoljubivi domoroci, poznati kao Kune/Gune.

San Blas Islands
Panama beach

Guna Yala Beach

San Blas je autonomni dio Paname formalno nazvan Kuna Yala/Guna Yala, po domorodačkom stanovništvu. Otočje Guna Yala gotovo je u potpunosti očuvano od turizma i onečišćenja, a Kune ulažu velike napore da tako ostane što duže. Upoznati netaknutu prirodu u kombinaciji s tradicionalnom kulturom Kuna zaista je bio pravi once in a lifetime doživljaj. Za početak, dolazak do otočja nije jednostavan; prvo vas čeka nekoliko sati vožnje od glavnog grada u 4×4 džipovima po neravnom terenu, a zatim vožnja malim brodovima do željenog otoka. Najčešći način kretanja po otocima je charter brodićima, a moguće je zamoliti i lokalno stanovništvo da vas preveze u svojim čamcima ili kajacima.

 

Panama beach
Panama

Na većinu otoka može se pristati na dnevno uživanje, kupanje i sunčanje, dok se pred večer otoci zatvaraju, no na nekoliko otoka moguće je i odsjesti. Ondje vas neće dočekati nikakvi hoteli ili apartmani, već drvene nastambe za 2-3 ljudi, umjesto poda možete očekivati pijesak, struja se na otoku gasi oko 20 h, a postoji samo nekoliko wc-a na otoku. Hrana koju dan ranije naručite dolazi brodom idućeg dana, a ovakva avantura najbolja je detoksikacija koju možete doživjeti. Uranjanje u kulturu Kuna, upoznavanje lokalnog stanovništva, njihovog načina života i povezanosti s prirodom, te kupovina suvenira (najčešće tradicionalna odjeća i nakit) nama su ostali u posebnom sjećanju.

Panama beach

La casa de papel, Guna Yala Beach, Pelican Island

Plaža okružena tirkiznim morem, bijelim pijeskom i palmama, udaljeni otočići i bezbrižno uživanje po cijele dane, nisu osvojili samo nas, već i glavne junake Netflixove serije La casa de papel. Upravo su na Guna Yala plaži na Pelican Islandu uživali i Rio i Tokio na početku treće sezone serije u epizodi “We’re back”. U epizodi možemo vidjeti njihovo odmaranje u visećim mrežama, Riovo spremanje za podvodni ribolov, ispijanje piva na plaži i uživanje zaljubljenog para u moru, dok u razgovoru spominju kako su ondje proveli posljednje dvije godine. Nije nam dugo trebalo da na malim ekranima prepoznamo raj na zemlji koji smo i sami posjetili!

Foto: Instagram, Netflix, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori