Najbolja putovanja na koja želimo otputovati do kraja godine

View this post on Instagram

A post shared by Agata Drywa 🇵🇱 (@agatadrywa) on

Zašto volimo putovati?

Mnogi ljudi vole  putovati zbog osjećaja avanture i slobode. Putovanja nam omogućuju odmak od “normalnog” života, ali i da iskusimo druge kulture, da upoznamo mjesta koja smo vidjeli samo u filmovima. Takva nam iskustva dopuštaju da volimo druge kulture, divimo se predivnim krajolicima i cijenimo ono što imamo. Na putu isprobavamo novu hranu i upoznajemo nove ljude što nas dodatno oplemenjuje.

Neki putnici kažu da obožavaju putovati jer tako saznaju mnogo više nego iz literature, a i na ulicama se nalazi mnogo više priča nego što je čovječanstvo uspjelo zapisati. Putovanja su najbolja moguća edukacija. Tjeraju nas iz naše zone komfora i potiču da se snalazimo u nepoznatim situacijama te svim osjetilima upijamo okolinu. Neki će reći da je čovjek stvoren za istraživanje stoga je potpuno prirodno da se s vremena na vrijeme otisne na put i tako zadovolji potrebu za pustolovinom i učenjem u novom okruženju.

Iako u većini zemalja turistička sezona traje za vrijeme ljetnih mjeseci i tada se u atraktivna svjetska ljetovališta slijevaju rijeke turista, postoji i ona posebna čar putovanja u tzv. postsezoni koja nude još bolje iskustvo i puno direktniju povezanost s lokalitetom. Mirnija atmosfera i priče lokalnog stanovništva koji će sada puno opuštenije razgovarati s turistima, moći će se bolje posvetiti svakom vašem pitanju i otkriti vam mjesta koja uopće ne bi stigli podijeliti s vama u vrijeme sezone.

View this post on Instagram

A post shared by Diana Chernyak (@diana_yevdokimova) on

Niže cijene, a kvalitetnija ponuda

U vrijeme koje je pred nama padaju cijene smještaja i avionskih karata pa si za jednaku svotu novca možete priuštiti puno raskošnije putovanje na atraktivnijim destinacijama nego u vrijeme turističke sezone. Posebno u periodu listopada, studenog i prosinca niže su cijene u području južne Europe i sjeverne Afrike, u zemljama poput Egipta i Tunisa. U nekim hrvatskim agencijama možete već sada rezervirati aranžman putovanja u npr. Portugal u trajanju od 10 dana po cijeni od 2000 kuna što uključuje prijevoz i smještaj. Povoljno, zar ne?

Dobro je znati da su i cijene muzeja i lokalnih atrakcija gotovo za 50% povoljnije nego u vrijeme trajanja ljetne sezone. Takve primjere možemo vidjeti i u Hrvatskoj gdje cijene ulaznica za nacionalne parkove drastično padaju čim padnu temperature.

Jesen je idealno vrijeme za pakiranje kofera

Slovenski turisti već tradicionalno biraju jesen za odmor, što je kod naših susjeda poznato kao Kromirjove počitnice kada odlaze uživati u putovanjima. Ranije učenici u tom periodu nisu morali dolaziti u školu jer su pomagali kod kuće u radovima u polju, npr. pobrati krumpir pa je tako i nastao naziv krompirjove počitnice, a danas sve više Slovenaca te praznike koriste za putovanja. I to je uistinu odličan tajming zbog povoljnih cijena, manjih gužvi, nižih temperatura uz koje su šetnje i razgledavanja ugodnija, a predah uz kavu tako ugodan.

Gdje putovati u listopadu?

Malo niže temperature, ali i dalje mnogo sunca podsjetit će vas zašto volimo toplo vrijeme i ugodnu klimu, a u isto će vam vrijeme predstaviti svu punoću Mediterana i ponude za kojom lude putnici iz cijelog svijeta. Stoga šetnje do Akropole u Ateni i uživanje u portugalskom šarmu rezervirajte za mjesec listopad. Muzeji i ulice energične Barcelone još su ljepši u jesen, a istraživanje rimskih arhitektonskih čuda ipak ima više smisla u ovo doba godine nego tijekom ljeta kada temperature znaju dosezati i 40 Celzijevih stupnjeva. Ostvarite popuste i na smještaj, atrakcije i prijevoz i zabavite se u toplim krajevima Europe. Uživat ćete u ukusnoj hrani, veseloj energiji domaćina, bogatoj povijesti i kulturi. Stoga u svoj plan uvrstite Portugal, Španjolsku, Grčku i Italiju.

Portugal

View this post on Instagram

A post shared by Matt + Lena (@mattandlena) on

Grčka

View this post on Instagram

A post shared by ELLIE ⋆ BULLEN (@elsas_wholesomelife) on

Španjolska

View this post on Instagram

A post shared by D A Y D R E A M E R 🌙 (@jasmiini_) on

Italija

View this post on Instagram

A post shared by Oana (@_walkcatwalk_) on

Gdje putovati u studenom?

Kada se temperature još niže spuste u termometru i gotovo postane nezamislivo prošetati bez kape, šala i rukavica sigurno će vam nedostajati dugi sunčani dani. No, njih možete ponovno proživjeti u uvijek toploj sjevernoj Africi. Dok se vaši susjedi budu grijali uz toplu šalicu čaja uz kamin i omotani u dekicu, vi im pošaljite razglednicu iz Tunisa, Markoka ili Egipta. Isprobajte koliko ste vješti u cjenkanju, jahanju deva i osjetite kako pustinjska energija utječe na vas. Posjetite hektične tržnice i uživajte u ljetnom odmoru na prijelazu jeseni u zimu.

Maroko

View this post on Instagram

A post shared by Missamel75 (@happyparisianmom) on

Tunis

View this post on Instagram

A post shared by Marion ✴ (@marion_coubard) on

Egipat

View this post on Instagram

A post shared by Natalie Y Agosto-colon 🇵🇷 (@nats_gypsysoul) on

Gdje putovati u prosincu?

Prosinac je cijeli u romantičnom ozračju topline i ljubavi. Atmosfera božićnih i nadolazećih novogodišnjih praznika najljepše je doba godine. Fina hrana i mirisi cimeta, klinčića i naranči gotovo su nezamislivi u prostoru. Kuhane i pečene kobasice, kuhano vino i topli kokteli svuda su po ulicama i u tome je posebna čarolija prosinca. Lampice i puno ukrasa koji svjetlećim detaljima crtaju osmijeh na licima prolaznika iz godine u godinu unose neku neobičnu i laskavu euforiju u naše živote. No, neki su gradovi još posebniji i čiuvaju posebnu tradiciju predivnih Advenata. A ponude koje počinju bio dio turističkih aranžmana po povoljnim cijenama već se mogu naći na stranicama turističkih agencija. Takav je Beč, Graz, Budimpešta i Prag. Ono što im također ide u prilog, jako su nam blizu, a osjećaj koji pružaju je nevjerojatan.

Beč

View this post on Instagram

A post shared by @betyna.wolf on

Graz

View this post on Instagram

A post shared by Emi Boldan (@emi_boldan) on

Budimpešta

View this post on Instagram

A post shared by Lilla & Dani (@lizinature) on

Prag

View this post on Instagram

A post shared by Prague Photographer (@olga_kalacheva) on

Foto: Instagram, Pexels

0