Putovanja koja ne bi trebalo propustiti do tridesete godine

Putovanja koja ne bi trebalo
propustiti do tridesete godine

U brojnim državama diljem svijeta od Danske, Japana pa do Novog Zelanda, a pogotovo u Ujedinjenom Kraljevstvu posve je uobičajeno da mladi nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja uzimaju tzv. gap year. Tijekom te godine putuju, volontiraju, rade i skupljaju životno iskustvo. Naime, poanta gap yeara odnosno slobodne godine je upoznati vlastite kapacitete i afinitete, okusiti život u njegovoj punoći, upoznati se s drugim civilizacijama i kulturama u svrshu intelektualnog iduhovnog oplemenjivanja i proširivanja vlastitih vidika. Odluka o daljnjim planovima i životnim usmjerenjima, odabir fakulteta i smjera nakon slobodne godine je ipak objektivniji.

Osobe koje uzimaju slobodnu godine sazrijevaju i bolje se pripremaju za dobrobiti visokog obrazovanja. Istraživanja upućuju na to da učenici koji uzimaju slobodnu godinu ostvaruju bolji akademski napredak od onih koji to ne čine. Mnoge roditelji brine da njihova djeca ne nastave školovanje nakon slobodne godine, no primjeri iz života dokazuju upravo suprotno. Stoga neke zemlje odvajaju sredstva koja mladi nakon završene srednje škole mogu uložiti u svoja putovanja i usavršavanja prije upisanog fakulteta.

Koja mjesta posjetiti?

Osim što mladi puno nauče na putovanjima, cilj je i dobro se zabaviti i opustiti. Kako biste zaokružili cjelokupni mozaik i kroz svoja putovanja se naučili snalaziti u nepoznatim situacijama, koristiti aplikacije koje olakšavaju turistima boravak u nepoznatim gradovima, isprobali autentičnu kuhinju drugih država, uživo osjetili atmosferu građevina o kojima se uči tijekom obrazovanja, shvatili kako su okolnosti i podneblje utjecali na  društvene promjene i pokrete te se nauživali prirodnih ljepota sastavili smo popis mjesta koja biste trebali posjetiti do svoje tridesete i tako obogatili razinu opće kulture i prikupili iskustvo koje će vas obogatiti i obilježiti zauvijek. Provjerite što se sve do sada nalazi na vašem popisu putovanja, a što još morate dodati.

Kapadokija, Turska

Zasigurno ste milijun puta vidjeli fotografije čarobne Kapadokije s gomilom zračnih balona koji lete nebom u pastelnim bojama. No, dok sami ne iskusite taj osjećaj slobode i ljepote nećete se upoznati sa istinskim wanderlustom.

Norveška

Skandinavske zemlje ponekad se doimaju kao daleki san. No, ako vas zanima kako uistinu funkcionira uređeno društvo, kako žive sretni ljudi ili želite uživo doživjeti polarnu svjetlost, zaputite se na sjever Europe. Te zemlje su kulturno bogate i pružaju potpuno drugačije iskustvo u usporedbi s bilo kojim drugim mjestom u Europi. Upoznajte se s pitoresknim gradićem na moru u Norveškoj pod nazivom ‘Bodo’ , fjordovima, posjetite Atlantic Sea Park i otvorite si nove vidike.

Petra, Jordan

Petra je postala prava zvijezda Instagrama i sve popularnija destinacija među putoholičarima. Ukoliko volite povijest i lijepe krajolike, ovo će vas se mjesto zasigurno jako dojmiti.

Indija

Putovanje u Indiju je visoko na popisu za mnoge putnike na putu samootkrivanja. Usprkos gužvi i kaosu, na mnogo načina Indija je dom za zen, uravnotežen način života i pronalaženje smisla.

Mikena, Grčka

Evo jednog od najcjenjenijih malih primorskih gradova koje svijet nudi. Bez obzira na to koliko je puta ovo mjesto  ovjekovječeno na Iinstagram, to bi i dalje trebalo biti jedno od must see odredišta u prvih tridesetak godina života.

Barcelona, Španjolska

Katalonija je jedna od najživopisnijih, najživljih regija na svijetu, a Barcelona je u njezinom samom srcu. S dojmljivom Gaudijevom arhitekturom, uspješnom bar – scenom, plažama… postoji toliko mnogo razloga da Barcelona bude na vrhu wish liste.

Pariz, Francuska

Ako ste ljubitelj povijesti umjetnosti, odlične hrane i još boljih vina, stvarno ne možete pogriješiti u posjeti francuskom glavnom gradu.

Berlin, Njemačka

Grad bogate prošlosti, kulture, sjajne hrane, dobre zabave i energije u je nemoguće ne zaljubiti se. U Berlinu se ima što naučiti, a i sigurno ćete se sjajno zabaviti.

Foto: Pexels, Pixabay

Učitati još
Zatvori