Jedinstvena knjižara za koju se smatra da je poslužila kao inspiracija za knjige o Harryju Potteru
Jedinstvena knjižara za koju se smatra da je poslužila kao inspiracija za knjige o Harryju Potteru

Jedinstvena knjižara za koju se smatra da je poslužila kao inspiracija za knjige o Harryju Potteru

Srdačna zemlja s jedne strane okružena Atlantikom, a s druge Španjolskom idealna je za izletnike željne dobre hrane, zabave i opuštenosti. Oko 13 milijuna turista obiđe Portugal samo za vrijeme sezone, a svatko se vrati prepun dojmova i zanimljivih priča.

Topla klima za koju kažu kako je najugodnija u Europi, najukusnija riba na svijetu, nagrađivana vina koja mame na uvijek koju čašicu više, srdačni domaćini, plaže, kultura i povijest samo su neki od razloga zašto je Portugal jedna od omiljenih svjetskih turističkih destinacija.

Porto – grad pozitivne energije

Iako je riječ o jednom od najkišovitijih europskih gradova, Porto je jedan od najsimpatičnijih mjesta sa zaraznom pozitivnom energijom. Ovdje ćete uživati u jedinstvenom okruženju s posebnim bojama i mirisima tipičnim za Portugal. Nakon razgledavanja, svakako ne smijete propustiti priliku posjetiti jednu od najljepših knjižara u Europi.

Livraria Lello nalazi se u građevini izgrađenoj davne 1906. godine. U to vrijeme vodila su ju braća Lello koja su angažirala inženjera Xaviera Estevesa da izgradi knjižaru.

Livraria Lello

Smjestila se u povijesnom središtu grada, na pola puta između Tornja Clérigos i Crkve do Carmo, a njezina gotička vanjština sigurno će vam privući pažnju, kao i pročelje. Međutim kad jednom uđete u knjižnicu, primijetit ćete dizajn u secesijskom stilu.

Na samom ulasku u knjižaru, prvo što vam pada u pogled jest impresivno široko stubište. Sam interijer vrlo je impozantan. Drveni podovi i rukohvati ovoj knjižnici daju jednu mističnu notu.

Knjižara je jedna od najpopularnijih znamenitosti Porta i to s dobrim razlogom. Zbog svojih širokih stubišta, velebnih polica za knjige i fascinantnim dekorom, nije ni čudo da podsjeća na neko bajkovito mjesto. Bilo da ste strastveni čitatelj ili jednostavno želite posjetiti ovo čarobno mjesto, svakako kupite kartu za posjet knjižari. Ovdje ćete pronaći sve što trebate znati o Portu.

Poznata knjižara kao inspiracija za serijal o Harryju Potteru

Postoji priča da je upravo ova knjižnica inspirirala književnicu JK Rowling za neke od scenografija koje možemo pronaći u romanima o Harryju Potteru. Naime ona je jedno vrijeme živjela u Portu kada je bila učiteljica engleskog jezika, stoga ne bi bilo čudno da je ovo istina. Ako pogledamo samo stubište, već nas ono podsjeća na lebdeća stubišta u Hogwartsu.

Ako se zaputite u Porto, svakako posjetite ovo mjesto. Ulaznice koštaju 5 EUR, a možete ih kupiti online. Ono što je važno spomenuti jest ako kupite knjigu, ona će biti snižena za 5 EUR koje ste dali za ulaznicu.

Foto: Instagram (@livraria.lello,@won.j_), Unsplash

Učitati još
Zatvori