Još jedna čarobna lokacija u Hrvatskoj koju želimo posjetiti ovog ljeta
Još jedna čarobna lokacija u Hrvatskoj koju želimo posjetiti ovog ljeta

Još jedna čarobna lokacija u Hrvatskoj
koju želimo posjetiti ovog ljeta

Da je naša zemlja bogata prekrasnim destinacijama i lokacijama koje svatko mora vidjeti barem jednom u životu, jako smo dobro toga svjesni. Od raznih prirodnih čuda do prekrasnih otoka i plaža, ljeto u Hrvatskoj uistinu može biti ispunjeno putovanjima od sjevera do juga. Popis destinacija koje želimo posjetiti ovog ljeta svakim danom je sve duži, a danas na njega dodajemo i čaroban kanjon rijeke Zrmanje.

Kanjon rijeke Zrmanje

Zrmanja pripada skupini najljepših i najuzbudljivijih europskih rijeka sa savršeno bistrom vodom, čarobnim vodopadima i veličanstvenim kanjonima. Izvire podno planine Poštak u općini Gračac, a ulijeva se u Novigradsko more. Nabujalu rijeku avanturisti obožavaju zbog raftinga, a kad se smiri, očarava svojom iznimnom ljepotom.

Zrmanja je duga 69 km, a njezin kanjon koji se prostire od Obrovca do ušća danas je poznata turistička atrakcija koja privlači turiste iz svih krajeva svijeta. Očarala je čak i tvorca Winnetoua, koji je upravo područje kanjona odabrao za lokaciju snimanja svog legendarnog filma. Ovaj kanjon je zaštićen kao geomorfološki spomenik prirode i karakterističan je po 200 m visokim liticama koje se izdižu iznad rijeke. Na vrhu litice nalazi se i kula nekadašnje utvrde Pržunac.

Do kanjona se najbolje stiže preko Jasenica, nekoliko kilometara istočno do Maslenice. Ako dođete do vidikovca Pariževačka glavica, svakako se popnite i uživajte u spektakularnom pogledu na kanjon koji će vas sigurno ostaviti bez daha.

Zrmanju možete posjetiti i brodom. Postoje razni organizirani izleti pa odaberite rutu i uživajte u svim ljepotama koje ova rijeka krije!

Obrovac

U kanjonu modrozelene rijeke Zrmanje smjestio se i Obrovac. Grad koji dijeli rijeka na dva dijela, okrunjen srednjovjekovnom tvrđavom u sredini, okružen strmim liticama teško će koga ostavi ravnodušnog. Okupajte se u jednoj od najčišćih svjetskih rijeka, prošetajte se uskim gradskim ulicama, popijte kavu na rivi, razgledajte grad sa vidikovca, prošetajte starim talijanskim šljunčanim stazama, te osjetite kulturu posjetom kulturnim dobrima ili odlaskom u Zavičajni muzej.

Obrovac_iStock, xbrchx

Kudin most na Krupi

Nakon što ste uživali u prizorima kanjona Zrmanja, upoznajte i njezin najpoznatiji i najduži pritok – rijeku Krupu. Naime podno Velebita nalazi se jedno od ljepših mjesta u Hrvatskoj –Kudin most na Krupi koji se smjestio u malom selu Golubić. Ovaj kameni most dužine 109 metara sastoji se od 12 lukova, a čuva i jednu ljubavnu priču, o čemu smo već pisali ovdje.

Kada kročite nogom ovim mostom, shvatit ćete koliko je predivan pogled, pa je ovo idealno mjesto za lijepe i romantične fotografije.

Manastir Krupa

Manastirska je crkva posvećena Uspenju Bogorodice. O osnutku manastira postoje brojne legende koje povijesno nisu do kraja utvrđene, zbog čega je teško govoriti o točnome vremenu njegova osnivanja. Do stalnoga razvoja i procvata manastira te dogradnje manastirskih zgrada dolazi tijekom 18. stoljeća. Manastir je današnji izgled dobio prilikom dogradnje 1855. godine. Iste je godine obnovljena i manastirska crkva. No posebno je divna priroda koja ga okružuje, a zbog koje je postao jedno od omiljenih odredišta za obiteljske izlete.

Foto: Instagram (@s_e_j_l_o_r, @get.lost.in.paradise), iStock

Učitati još
Zatvori