Ova alpska dolina raj je za planinare, bicikliste, ljubitelje prirode i jednodnevne izlete
Ova alpska dolina raj je za planinare, bicikliste, ljubitelje prirode i jednodnevne izlete

Ova alpska dolina raj je za planinare, bicikliste, ljubitelje prirode i jednodnevne izlete

Dolina Kamniške Bistrice dobila je ime po istoimenoj rijeci koja je cijelim tokom duga 33 km i ulijeva se u rijeku Savu. Rijeka se smatra jednom od najčišćih u Sloveniji, a prvi dijelovi s nizom prirodnih znamenitosti najčarobniji su. Voda izvire iz stijena i smatra se krškim izvorom, a potom se u obliku jezera zadržava u Domu u Kamniškoj Bistrici.

Naime, tu se nalaze i brojne atrakcije poput slapa Orglice, Velikog i Malog Predaslja, dvorca Aleksandra Karađorđevića, spomen parka i izvora rijeke Kamniške Bistrice. Mjesto je pogodno za posjet ako ste s obitelji, za planinare, ali i za bicikliste.

Kamniška Bistrica tipična je alpska dolina, a okružuju ju mnoge planine kao što su Krvavec, Kalški greben, Grintovec, Skuta, Turska gora, Brana, Planjava, Ojstrica, Velika planina, Kamniški vrh i Ravni hrib.

Veliki i Mali Predaselj

Veliki i Mali Predaselj ubrajaju se u vodeće atrakcije Kamniške Bistrice. Riječ je o najužim dijelovima rijeke koji tvore 100 metara dugi, veličanstven riječni kanjon. Kao što samo ime govori, Veliki Predaselj veći je i visok je čak 30 metara, dok je Mali Predaselj duplo manji.

Ova predivna rijeka i njezina dolina pružaju brojne prirodne ljepote, aktivnosti na otvorenom i mogućnost opuštanja u netaknutoj prirodi. Poznata je po svojoj kristalno čistoj vodi i prirodnom okolišu. Duž obale rijeke nalazi se mnogo prirodnih mjesta gdje se možete osvježiti tijekom vrućih ljetnih mjeseci ili jednostavno uživati u pogledu na okolne planine. Dolina Kamniške Bistrice također je dom mnogih slapova koji su pravi užitak za oči.

Slap Orglice

Visok je približno 30 metara i nalazi se s bočne strane pritoka rijeke, Kamniške Bele. Pristup je relativno lak, pa je to jedno od atraktivnijih planinarskih mjesta. Svoje današnje ime slap je dobio jer zvuči kao da netko svira orgulje. Drugi naziv je Orličje, za koje se kaže da je ime dobilo po orlovima. Naime, legenda kaže kako su u strmim zidinama Kamniške Bele obitavali orlovi.

Kamniška Bistrica_Profimedia

Aktivnosti na otvorenom

Planinari će biti oduševljeni raznim stazama koje vode kroz šume, pored slapova i do predivnih vidikovaca. Za ljubitelje biciklizma dostupne su uređene biciklističke staze koje omogućuju istraživanje doline na dva kotača. Rijeka Kamniška Bistrica također je odlična destinacija za ribolov i piknik.

Bez obzira jeste li ljubitelj prirode, avanturist ili jednostavno želite uživati u tišini i svježem planinskom zraku, ovaj prirodni dragulj nudi sve to. Ne zaboravite posjetiti Kamnišku Bistricu sljedeći put kad posjetite Sloveniju jer ćete sigurno biti oduševljeni njenim čarima.

Kamniška Bistrica_Profimedia

Foto: Profimedia, Instagram (@pannonian.mermaid, @alen_sonix)

Učitati još
Zatvori