Kako isplanirati savršeno vikend putovanje?

Dok dugi odmori na egzotičnim lokacijama mogu biti uzbudljivi i avanturistički, oni također mogu biti skupi uzevši u obzir i uloženo vrijeme, ali i novac. Ponekad, vikend izlet je sve što je potrebno za zabavno, nezaboravno i osvježavajuće iskustvo koje će nas osloboditi stresa i unijeti malo razonode u naš život.

Vrijeme idealno za kratka, odnosno vikend putovanja je proljeće koje nam je već lagano ušetalo u život i nametnulo neka nova pravila kad u pitanju planiranje isvakodnevice i upražnjavanje sadržaja koji čine nas život ljepšim i uzbudljivijim.

U našoj neposrednoj blizini krije se toliko zanimljivih lokaliteta koji samo čekaju da ih upoznamo i uvrstimo u svoj plan putovanja. Od kratkih izleta po cijeloj Hrvatskoj jer u svakom se kutku krije poneka zanimljivost, do zanimljivih ponuda koje obuhvaćaju susjedne zemlje, a pogotovo zemlje Mediterana koje su u proljeće pravi vulkan dobre energije i predivnih detalja.

Sve što vam treba je dobar plan, nešto novca, snalažljivost i dobra ekipa uz koju će svako iskustvo, gdje god otputovali, biti savršeno. U nastavku donosimo jednostavne trikove uz koje će se vaše vikend putovanje pretvoriti u rutinu bez koje je nemoguće zamisliti kraj tjedna.

Definirajte što želite od putovanja

Jeste li vi tip koji obožava pustolovine i istraživanje? Želite li se usredotočiti na isprobavanje što je više moguće domaće kuhinje ili vidjeti epohalne povijesne znamenitosti? Ili vam je doista stalo da nadoknadite san i provedete dan ili dva uz bazen uz piće i dobru knjigu? Prije nego što odaberete destinaciju za vikend purovanje, trebali biste razmisliti što želite od vašeg putovanja. Nemojte rezervirati odmor u Berlinu ako želite usporiti i opustiti se. Ako vaša ideja savršenog odmora uključuje mnogo umjetnosti i kulture, ne rezervirajte vikend u planini. Odaberite mudro da biste otputovali na odredište koje odgovara namjeri vašeg putovanja. Uostalom, imate samo nekoliko dana za uživanje.

Olakšajte si putovanje

Ako želite otputovati samo na 2 dana i nije riječ o produženom vikendu, onda vjerojatno nije najbolje vrijeme za međunarodne letove ili putovanje autobusom u trajanju od 8 sati (u jednom smjeru) kako biste stigli do odredišta. Umjesto toga pogledajte koje su opcije dostupne lokalno. Možda ćete biti iznenađeni kada vidite koliko je uzbudljivih lokacija dostupno doslovno u vašem dvorištu. Odlučite koliko ste spremni voziti i na temelju toga izradite svoje planove. Ukoliko živite u blizini velike zračne luke, možda ćete imati malo više fleksibilnosti u odabiru odredišta, ali za bijeg tijekom vikenda još uvijek morate nastojati pojednostaviti planove. Čak i ako je međunarodna destinacija udaljena samo nekoliko sati avionom, sati koje ćete izgubiti prilikom prijave, čekanja prtljage i postupanja s carinom vjerojatno vam neće biti zabavni.

Pakirajte što manje prtljage

Ako planirate vikend putovanje, može biti primamljivo ponijeti pola vašeg ormara, pogotovo ako vaši planovi nisu u potpunosti postavljeni pa želite imati pri ruci sva izdanja u kojima biste se mogli pojaviti. Međutim, smanjite stres i učinite stvari jednostavnijima za sebe. vikend bijeg od užurbane svakodnevice pretvorite u opuštajuće iskustvo i ponesite samo ono što vam je neophodno. Odlučite što želite unaprijed nositi i ponesite nekoliko dodatnih komada u slučaju da se predomislite, ali ne nosite ništa više od malog kovčega ili torbe za noćenje. Posljednje što želite je komplicirati si život na kratkom putovanju borbom s prtljagom.

Rezervirajte unaprijed kad god je to moguće

Vikend vikend može biti odlična spontana odluka kada vam preostane dugi vikend i bez pravih planova, ali kada ih možete unaprijed planirati, doživjet ćete se s mnogo manje stresnog iskustva. Također ćete biti u boljoj poziciji da iskoristite ponude. Kupujte karte za letove i hotele nekoliko tjedana prije nego planirate putovati kako biste si osigurali najbolje cijene i opcije leta.

Nemojte pretjerivati

Može biti primamljivo sastaviti ambiciozsan itinerarij kada posjećujete samo novo mjesto na nekoliko dana. Lako je htjeti sve ugurati, ali treba zapamtiti činjenicu da ste na odmoru. Dnevni red ne bi trebao biti hektičan od jutra do noći. Dajte sebi malo prostora za opuštanje i fleksibilnost. Rasporedite na vrijeme da istražite, ili u najmanju ruku, budite otvoreni za promjenu svojih planova ako se nešto pokaže kao uzbudljiva prilika. Ako se prebukirate prije nego što dođete do svog odredišta, možda će vam odmor više izazvati stres nego biti “sredstvo” za ublažavanje stresa.

Foto: Unsplash, Pexels

0