Ova europska jezera spas su od ljetnih vrućina i savršena zamjena za more
Ova europska jezera spas su od ljetnih vrućina i savršena zamjena za more

Ova europska jezera spas su od ljetnih
vrućina i savršena zamjena za more

Ponekad nepravedno zapostavljena, jezera su također izvrsna ideja kad nastupe ljetne vrućine. Iako morska obala obiluje predivnim uvalama i mjestima za kupanje, tu su i brojna jezera koja nisu toliko razvikana a opet pružaju savršenu oazu opuštanja. Kristalno čista voda koja poziva na kupanje ono je što su već prepoznali brojni posjetitelji. Za vas smo izdvojili neka od najljepših europskih, ali i hrvatskih jezera koja mogu biti savršena alternativa moru.

Bohinj, Slovenija

Iako je Bled vjerojatno najpoznatije slovensko jezero u Julijskim Alpama, nedaleko od njega nalazi se još jedan biser. Riječ je o jezeru Bohinj kojeg okružuju planinski vrhovi i tvore savršenu kulisu. Uz kupanje u kristalno čistoj vodi, šetnica oko jezera stvorena je za avanturiste, a u blizini se također nalazi i slap Savica koji se itekako isplati vidjeti. Stoga, ako se zaputite na Bled, ne propustite ‘potegnuti’ i do Bohinja te pobliže upoznati ovaj skriveni biser.

Hallstatt, Austrija

Jezero Hallstatt smješteno je u gornjoj Austriji, u blizini popularnog Schladminga. Riječ je o planinskom jezeru na čijoj je obali smješteno i istoimeno alpsko selo koje svojom ljepotom oduzima dah. Najveće dubine od 125 metara i kristalno čiste vode jezero je poznato kao omiljeno odredište za ronioce. Oko cijelog jezera nalaze se male plaže, a brojni posjetitelji ne propuštaju zaplivati u ovom jedinstvenom jezeru. Pitoreskno selo također je mjesto gdje možete prenoćiti u tradicionalnim alpskim drvenim kućama, za potpuni doživljaj ovog dijela Europe.

Annecy, Francuska

Francuska je zemlja koja također obiluje fascinantnim planinama koje kriju prekrasna jezera. Jedno od njih je svakako i Annecy, jezero koje je danas prepoznato kao popularna ljetna destinacija. Resort na obalama ovog jezera na raspolaganju ima pregršt sadržaja za sve ukuse – od avanturista, pa sve do onih koji se na odmoru žele maksimalno opustiti. Ovo je odredište smješteno u blizini granice sa Švicarskom i Italijom i odlična je polazišna točka za istraživanje svih obližnjih planina. Ledeno plava i čista voda ovog jezera osvaja posjetitelje na prvu i jamči savršen ljetni odmor.

Ohrid, Makedonija

Iz Alpa se selimo na jug Europe, na odredište koje je svima poznato, a opet nije toliko često posjećeno. Jezero Ohrid jedno je od najstarijih jezera na svijetu a proteže se Jugoistočnim dijelom Makedonije, dok je manji dio smješten u Albaniji. Također je riječ i o najdubljem jezeru ovog dijela Europe. Oko samog jezera nalaze se neke zaista spektakularne lokacije i vidikovci koji otkrivaju svu ljepotu ovog odredišta. Osim  u kupanju, tako možete uživati u istraživanju brojnih srednjevjekovnih crkvi i objekata te starih ruševina koje pričaju priču o povijesti ovog kraja.

Königssee, Njemačka

 

Na samom jugu Njemačke, tik uz granicu s Austrijom, smjestilo se jezero Königssee. Njemačko najčišće i najdublje jezero pravi je biser Bavarske koji privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Najveći dio jezera također je smješten unutar nacionalnog parka Berchtesgarden. Već stoljećima je Konigsee poznat kao omiljeno rekreacijsko odredište, a tamo su boravile i brojne njemačke kraljevske obitelji (otuda i naziv jezera). Osim u šetnji predivnim stazama oko jezera, posjetitelji mogu uživati u brojnim aktivnostima kao što je veslanje ili plivanje te opuštanje na plažama oko jezera.

Perućko jezero, Hrvatska

Za sam kraj smo odlučili ostaviti jedan hrvatski biser. Riječ je o Perućkom jezeru smještenom u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Perućko jezero je treće po veličini u Hrvatskoj, a nastalo je izgradnjom brane Peruća na rijeci Cetini. Apsolutni mir i kristalna voda te mali broj posjetitelja čine ovo jezero jednom od najljepših oaza za savršeni odmor. Uz jezero je smješten i kamp, a posjetitelji također mogu uživati u bicikliranju i šetnji uz obalu. Najbliži grad je Vrlika, iznad kojeg je smještena i stara utvrda koju vrijedi posjetiti.

Foto: Profimedia, Unsplash

Učitati još
Zatvori