Jedan od najvećih trendova u svijetu putovanja u 2021. godini

Jedan od najvećih trendova u svijetu
putovanja u 2021. godini

Iako smo svi jedva čekali kraj 2020., s ulaskom u novu godinu svijet se nije magično promijenio. Mnoge navike koje smo stvorili u prošloj godini nastavit ćemo prakticirati i u ovoj, a ‘novo normalno’ doba u kojem živimo utjecalo je i na stvaranje nekih novih trendova na svim područjima.

Kad govorimo o putovanjima, teško da ćemo u ovoj godini putovati slobodno kao prije, bez kontroli i testova. Zbog činjenice da se situacija u svijetu, ali i na granicama mijenja praktički iz dana u dan, teško je planirati putovanje mjesecima unaprijed. Last minute putovanja tako će u 2021. postati jedan od najvećih trendova.

Putovanja u 2021. godini

Istraživanja su pokazala da se naša želja za putovanjima, unatoč ograničenjima i stalnoj neizvjesnosti, nije smanjila. Mnogi se putnici boje da bi im se neki budući planovi mogli izjaloviti pa je povećana potražnja za kratkim putovanjima koje je moguće organizirati svega dva-tri dana prije polaska. Last minute planiranje putovanja u trendu je posljednjih nekoliko godina, a ove godine će postati svojevrsni standard.

To se najbolje vidi i u porastu želje za vikend putovanjima. Mnogi gotovo svaki slobodan vikend iskorištavaju za odlazak na izlete unutar naše zemlje kako bi barem nakratko pobjegli i odmorili od svakodnevice, a takav izlet nije potrebno isplanirati mjesecima unaprijed. Dovoljno je dva-tri dana prije pronaći smještaj (ukoliko planirate prespavati), u subotu ujutro sjesti u auto i za par sati već ste na željenoj destinaciji.

Sličan princip se može primijeniti i na daleka putovanja, odnosno putovanja u inozemstvo. Već smo na početku teksta naveli da se situacija u državama i na granicama mijenja iz dana u dan pa o tome uvelike ovisi odabir destinacije i vrijeme koje nam je potrebno za odluku o odlasku i, u konačnici, planiranje putovanja. Trenutno na prste jedne ruke možemo nabrojati destinacije koje prihvaćaju turiste bez prevelikih restrikcija, što putnicima ne ostavlja previše izbora i vremena za razmišljanje. Prošla su vremena kad smo prvo mjesecima ‘škicali’ cijene avionskih karata za destinaciju koja nam je prva na wish listi i bukirali ju 6 mjeseci prije odlaska.

Prošli tjedan razgovarali smo s PR stručnjakom Jocom Glavašem koji se taman vratio s odmora u Dubaiju. Rekao nam je da se za Dubai odlučio iz praktičnih razloga, a putovanje je rezervirao samo tjedan dana prije odlaska. Njegovo iskustvo i savjete možete pročitati ovdje.

Porast last minute rezervacija

Očekuje se da će putnici ove godine također u velikom broju rezervirati putovanja putem turističkih agencija koje nude mogućnost otkazivanja rezervacija, vraćanja novca uslijed otkazivanja te putem agencija koje nude pouzdane informacije o sanitarnoj situaciji pojedinih destinacija. Fleksibilnost rezervacija bit će jedan od osnovnih kriterija pri odabiru godišnjeg odmora, a očekuje se i porast last minute rezervacija smještaja, pri čemu će biti sve češća bukiranja manje od tjedan dana unaprijed.

Nedavno istraživanje Booking.com-a pokazalo je da čak 76% putnika iz Hrvatske navodi kako bi voljeli da platforme za rezervaciju putovanja osiguraju veću transparentnost kad je riječ o uvjetima otkazivanja, postupcima isplate povrata i opcijama za osiguranje putovanja. Nadalje, 56% smatra smještaj s opcijom povrata novca neophodnim za svoje sljedeće putovanje, a isto vrijedi i za 33% putnika iz Hrvatske kad je riječ o fleksibilnosti za promjenu datuma bez dodatne naknade.

Koji će još trendovi obilježiti svijet putovanja ove godine, možete čitati ovdje i ovdje.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori