INSTA(NT) TRAVEL: Dva prekrasna gradića u susjedstvu koji su idealni za kratki izlet
INSTA(NT) TRAVEL: Dva prekrasna gradića u susjedstvu koji su idealni za kratki izlet

INSTA(NT) TRAVEL: Dva prekrasna gradića u susjedstvu koji su idealni za kratki izlet

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti.

S lijepim danima u rujnu i listopadu tražimo sve više kratkih vikend destinacija za iskoristiti dan u blizini Zagreba. Na samo pola sata vožnje od Zagreba, kriju se dva prekrasna gradića koji su idealni za kratki izlet, ispunjenu nedjeljno popodne ili samo stanicu na vikendu u Sloveniji. Krško i Brežice, iako nisu toliko popularne izlet destinacije, skrivaju mnoštvo dvoraca, aktivnosti i mjesta koja trebate posjetiti.

Bregi puni dvoraca

Dolina u ovoj okolici krije nekoliko dvoraca, a gotovo svi su uređeni i čekaju vaš posjet. Daleko najpoznatiji je Dvorac Mokrice, na samoj granici s Hrvatskom. Na mjestu gdje se danas nalazi dvorac, u rimsko doba bila je Romulova utvrda. Tijekom burne povijesti, na starim zidinama gradilo se zdanje kakvo danas vidimo. Od 50-ih godina u dvorcu se počelo razvijati ugostiteljstvo, a danas je pretvoren u hotel s četiri zvjezdice. Na 70 hektara zemljišta nalazi se golf igralište s 18 rupa. Lijepo je očuvan i dvorski most, jedan od rijetkih u Europi koji još ima pokretni mehanizam.

Sjeverno od Brežica nalaze se još dva dvorca, dvorac Pišece i dvorac Bizeljsko. Jedan od najpoznatijih dvoraca ovog kraja nalazi se kod Krškog. Dvorac Rajhenburg smjestio se na šezdeset metara visokom brijegu, stoljećima dominira cijelim krajem. Kroz burnu povijest, od dvorca, samostana, deportacijskog logora do kaznenog doma, Dvorac je posljednjih 20-ak godina dobio današnji izgled. Danas se u dvorcu održavaju kulturne manifestacije, u njemu se nalazi muzej i privremene izložbe, a u podrumu dvorca nalazi se galerija vina.

Stari grad Krško

Iako Krško svi zamišljamo kao industrijski grad, isključivo vezan uz Nuklearku, Krško je puno više. Stari grad, bogate povijesti, dijeli se na dva dijela Staro i Novo Krško. Sava teče kroz sami stari grad, a osim starinskih austrijskih kuća možete vidjeti kapucinski samostan te Gradski muzej. U Krškom je posebno cijenjena čokolada koja se radi u obližnjem dvorcu Rajhenburg. Poznatu čokoladu počeli su raditi trapisti, svećenici koji su živjeli skromno u tišini. U čuvenim čokoladama uživao je i car Franjo Josip.

Dvorac i vodotoranj u Brežicama

Brežice su mali gradić, ali pun duha i lijepih priča. Najveće znamenitosti grada su dvorac Brežice i vodotoranj. Dvorac smješten uz glavnu ulicu, u kojem se nalazi i Posavski muzej, krije predivne barokne dvorane. U muzeju se nalaze i brojni eksponati iz cijelog Posavlja, a povremeno se održavaju tematske izložbe. Obavezno zastanite u viteškoj dvorani, najvećoj u kompleksu i razgledajte fascinantne freske.

46 metara visok vodotoranj izgrađen je 1914. godine. Na samom vrhu vodotornja nalazi se vidikovac s predivnim pogledom. Od Brežica, posavske ravnice do Sljemena, sve je kao na dlanu. U okolici Brežica posjetite fascinantne Repnice. Vinski podrumi smješteni u špiljama kako bi održali savršenu temperaturu za skladištenje. Najpoznatija i najveća vinska špilja je Nejger repnica.

Farma s preko 70 životinja

Prije nego što se vratite kući, a pogotovo ako ste na izlet krenuli s djecom, svratite do Bizeljskog. 15 minuta vožnje od Brežica nalazi se Alpaka ranč Pepito & prijatelji. Alpake, patuljaste koze, poniji, kokoši i guske samo su neke od životinja s kojima se možete družiti. Glavne zvijezde su Alpake, a najstariji i glavni na farmi je Pepito. Na ranču možete hraniti i maziti životinje, izrađivati proizvode od vine i probati lokalne specijalitete. Ako tražite ideje za kratke izlete, ne treba zanemariti mjesta koja se nalaze u samoj blizini Zagreba, dapače, svakako su vrijedna posjeta.

Foto: Instagram (@mokricecastle, @marijan.turist)

Učitati još
Zatvori