INSTA(NT) TRAVEL: Bajkovita Baćinska jezera mjesto su gdje možete uživati u raznim aktivnostima
INSTA(NT) TRAVEL: Bajkovita Baćinska jezera mjesto su gdje možete uživati u raznim aktivnostima

INSTA(NT) TRAVEL: Bajkovita Baćinska jezera mjesto su gdje možete uživati u raznim aktivnostima

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti bilo za vikend, bilo na više dana. Osim toga savršene su da ih se zabilježi fotoobjektivom, pa će vam kao takve ostati kao trajna uspomena na predivnu lokaciju koju ste posjetili. Sve prijedloge možete pronaći ovdje. Ovoga puta idemo na Baćinska jezera.

Baćinska jezera_iStock, Stepo.jpg

Baćinska jezera – biseri kraljice Teute

Baćinska jezera nalaze se na samo par kilometara od Ploča, u mjestu Baćina. Prirodno su čudo koje se sastoji od šest spojenih i jednog odvojenog jezera koja čine ovaj impresivan pejzaž. To su Oćuša, Crniševo, Podgora, Sladinac, Vrbnik, Šipak i Plitko jezero koja su dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Osim bioraznolikosti, jezera imaju i bogatu prošlost te je poznato da je na ovom mjestu postojalo staro rimsko naselje Praetoria. Prema legendama, ilirska kraljica Teuta obožavala je jezera te se zato Baćinska jezera nazivaju i ‘biseri kraljice Teute’.

Okružena bujnim šumama i valovitim brežuljcima, a opet u blizini mora, odlična su lokacija za sve ljubitelje prirode i potpunog odmora i relaksacije, kao i one željne aktivnijeg odmora.

Baćinska jezera_unsplash.jpg

Mjesto za odmor, uživanje u prirodi i raznim aktivnostima

Ova prirodna ljepota pruža posjetiteljima jedinstveni doživljaj kombinacije slatkovodnog i morskog okoliša, što ih čini savršenom destinacijom za ljubitelje prirode i rekreativce. Svako jezero ima svoje specifične karakteristike i ljepotu, što ih čini jedinstvenima i vrijednima istraživanja. Pa tako se na jezeru Sladinac možete provozati neretvanskom lađom te opustiti i okrijepiti na izletištima Sedam jezera i Izleti Zajasen.

Vožnja lađom

Baćinska jezera su sve popularnija turistička destinacija, zahvaljujući svojoj prirodnoj ljepoti i mogućnostima za razne aktivnosti na otvorenom. Savršeno su odredište za plivanje, vožnju čamcem, paddle-surf, pecanje i planinarenje, kao i bicikliranje ili promatranje ptica. Lokalni vodiči nude organizirane ture koje uključuju vožnju tradicionalnim drvenim čamcima, poznatim kao “lađa”, što omogućava jedinstven pogled na jezera i njihovu okolicu.

Budući da su Jezera smještena između ušća rijeke Neretve, Jadranskog mora i južnih obronaka Parka prirode Biokovo, u blizini luke Ploče, možete posjetiti i okolne znamenitosti.

Jedinstveni doživljaj prirodne ljepote

Za one koji preferiraju aktivniji odmor, dostupne su biciklističke i planinarske staze koje vode kroz predivne krajobraze i pružaju spektakularne poglede na jezera i okolne planine. Stoga jezera pružaju posjetiteljima jedinstveni doživljaj prirodne ljepote i mirnoće. Bilo da ste ljubitelj prirode, rekreativac ili jednostavno tražite mjesto za opuštanje, Baćinska jezera nude nešto za svakoga. Ovaj skriveni biser svakako vrijedi posjetiti i doživjeti sve njegove čari.

Foto: Unsplash, iStock, Instagram

Učitati još
Zatvori