Četiri gastro destinacije koje ćete poželjeti posjetiti sljedećeg proljeća

Četiri gastro destinacije koje ćete
poželjeti posjetiti sljedećeg proljeća

Foto: Julia Nimke/GNTB

Gastronomska Njemačka svojim posjetiteljima nudi raznolikost i autentičnost. Više od polovine stranih gostiju želi tijekom odmora u Njemačkoj uživati u hrani i piću koji su karakteristični za određenu regiju. Kada je gastronomija u pitanju, lokalni proizvodi i namirnice od kojih se prave autohtoni kulinarski specijaliteti, koji se pak degustiraju u kombinaciji s lokalnim vinima, pivima ili žestokim pićima, izbor su većine posjetitelja koji žele na sveobuhvatan način upoznati destinaciju koju posjećuju. 

Strast prema zanatu i ljubav prema proizvodima ono je što pokreće brojne mlade kuhare i ugostitelje u Njemačkoj. Mlade kulinarske zvijezde usvajaju suvremene trendove, a jela serviraju na inovativan i neočekivan način. Regionalni proizvodi često se kombiniraju s internacionalnim kulinarskim utjecajima, a vrhunsko artisan zanatstvo susreće se s uličnom hranom. Rezultat je moderna nacionalna kuhinja koja se zasniva na regionalnosti, održivosti, visokoj kvaliteti i toploj gostoljubivosti.

A ne radi se samo o kulinarstvu, već o gastronomiji i ugostiteljstvu općenito. Od lokalnih restorančića na tržnicama velegrada, pa do OPG-ova usred vinograda u kojima se kušaju odlična njemačka vina – svi nastoje ponuditi drugačije iskustvo zbog kojeg ćete s putovanja ponijeti sjećanje na neku drugu Njemačku. 

Da je „lokalno“ hit i da ga u Njemačkoj ima u izobilju i za svačiji ukus, pokazat ćemo vam kroz sljedeća 4 primjera. 

Kulinarske ture po Berlinu – prijestolnica iz drugačije perspektive  

Kako bi bilo glavni grad Njemačke upoznati kroz kanapee, posjete tvornicama hrane i delikatesnim trgovinama, uz mnoštvo insajderskih zalogaja? Na trosatnom obilasku centra grada ne samo da ćete doživjeti znamenitosti Berlin-Mitte, već ćete uživati ​​i u izvornim gradskim delicijama. Šetnja gradom uz profesionalnog vodiča počinje u restoranu Hackesche Höfe. Odavde nastavljate živahnim ulicama i povijesnim zgradama kroz grad. Tu su Otok muzeja, berlinska katedrala, TV toranj ili obnovljena Gradska palača s Humboldtovim forumom. No, dok se glava hrani uzbudljivim anegdotama i  informacijama o gradu i njegovim stanovnicima, ne treba zanemariti ni želudac. Pet internacionalnih i domaćih specijaliteta u odabranim restoranima, koji se nalaze u sklopu ture, pružit će vam pravi kulinarski doživljaj Berlina. No, gastronomiju njemačke prijestolnice ne čine samo restorani, već i brojni, raznovrsni štandovi s uličnom hranom. A ako ste već upoznati s ljepotama centra grada, svakako vrijedi posjetiti četvrt Kreuzberg u kojoj ćete vaše nepce upoznati neki skroz drugačiji Berlin. 

Foto: Jens Wegener/GNTB

Jedinstveni doručak u Mainzu

Upoznajte jedinstvenu atmosferu na jednoj od gradskih tržnica grada Mainza, koja se nalazi na središnjoj lokaciji u staroj gradskoj jezgri. Svakog utorka, petka i subote od 7 do 14 sati na trgovima oko katedrale možete doživjeti jednu od najživopisnijih i najživljih tržnica u Njemačkoj. Tamo će vas dočekati 85 stalnih štandova na kojima se prodaje svježe voće, povrće i još mnogo toga. Ovisno o dobu godine, postavljaju se dodatni štandovi za prodaju lokalno proizvedenih šparoga, jagoda ili grožđa. Posebno je popularan doručak naziva “Weck, Worscht un Woi” (što na lokalnom  njemačkom znači „lepinja, kobasica i vino“) koji se poslužuje od ožujka do studenog. Idealna je to prilika da svoj dan u Mainzu započnete u druženju s lokalnim proizvođačima i ljudima koji će vas dočekati raširenih ruku. A lokalni proizvođači vina sigurno vas neće ostaviti žednima… 

Foto: Christof Herdt/GNTB

Ekološko vinogradarstvo u Rheinhessenu

Iako ju često zamišljamo kao zemlju u kojoj se prave i piju neka od najboljih piva, Njemačka je itekako jaka vinska destinacija, čije vinogradarstvo datira još iz vremena Kelta i Rimljana. Danas postoji više od 11 000 vinograda u 13 njemačkih vinskih regija. Puno strasti i kreativnosti utkano je u rad njemačkih vinara – tako na primer u Rheinhessenu (najveća njemačka vinska regija) mlada generacija vinogradara isprobava nove načine uzgoja grožđa, koristeći isključivo održive metode. Što joj polazi za rukom! Možete osjetiti da su vina proizvedena bez upotrebe industrijskih metoda, a potvrda kvalitete su i brojne prestižne međunarodne nagrade. Posjet regiji i degustacija? Zašto ne!

Foto: German Wine Institute/GNTB

Heilbron – najstariji vinogradarski grad u Baden-Württembergu

Heilbronn je glavni vinogradarski centar na rijeci Neckar u Württembergu. Oko grada se nalaze brojna vinogradarska sela, kao što su Schwaigern i Weinsberg, koja tvore podregiju poznatu kao Württembergisches Unterland. Ovdje se uzgajaju različite sorte grožđa, većinom crnog, kao što su Lemberger, Samtrot i Trollinger. Najbolja mjesta za sadnju su južna ili jugozapadna, prema istočnom rubu grada. Nikako ne smijete propustiti vinograd Stiftsberg, star 900 godina i veličine 221 hektar, koji se sastoji od nekoliko parcela na jugozapadnim padinama s predivnim pogledom na središte grada. U njemu najbolje uspijeva rizling, ponajprije zbog nadmorske visine, orijentacije i velikog broja sunčanih sati. Jugoistočno od grada nalazi se Heilbronner Stahbühl, vinograd rizlinga od 14 hektara, dok se Wartberg Sonnenstrahl nalazi na sjeveru, također zasađen u rizlingu. Ima li boljeg mjesta za usporedbu naših rizlinga s onima iz zemlje iz koje je poznata sorta došla u naše krajeve? 

Foto: Francesco Carovillano/GNTB


Više informacija možete saznati na webu Njemačke turističke zajednice

Učitati još
Zatvori