5 klasičnih i manje klasičnih ideja za izlet ovih dana

5 klasičnih i manje klasičnih
ideja za izlet ovih dana

Željni ste putovanja i više ne možete podnijeti biti zatvoreni unutar četiri zida? Niste jedini. Prošla godina za mnoge avanturiste koji su bili primorani zapustiti svoju putovnicu na neko vrijeme bila je vrlo teška. No nemogućnost odlaska u vaše dream lokacije kao što su Novi Zeland ili Hawaii ne znači da i dalje ne možete uživati u predivnim lokacijama koje nam pruži naša divna zemlja Hrvatska. Sa sve toplijim danima pred vratima, donosimo vam par lokacija za dobar proljetni izlet u Hrvatskoj. 

PLITVIČKA JEZERA 

Započet ćemo sa zasigurno najpoznatijom turističkom atrakcijom u Hrvatskoj. Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Hrvatske te idealan odabir za kratki ali nezaboravan izlet. Atraktivni slapovi privlače turiste diljem svijeta i čine Plitvička jezera jednom od najposjećenijih destinacija u Hrvatskoj sa dnevnom posjetom od oko 13 tisuća ljudi. Izvan sezone cijene ulaznica su znatno jeftinije i već u travnju cijena će porasti sa 80 na 180 kuna tako da ako želite iskoristiti trenutno lijepo vrijeme i niske cijene bolje požurite! 

MOTOVUN 

Slikovit krajolik Motovuna odvest će vas u srednjovjekovnu bajku. Mali gradić na vrhu brežuljka nalazi se u središnjoj Istri te oduzima dah čarobnim pogledom, drevnim kućama te predivnom dobro očuvanom istarskom utvrdom. ‘Grad u gori’ – ime koje je nastalo od riječi Motovun, je savršen izlet za sve ljubitelje kulture koji žele biti nadahnuti povijesnim duhom ovih prekrasnih građevina iz 14. i 15. stoljeća. 

HUM 

Ostajemo u predivnim krajolicima Istre jer se Hum – najmanji grad na svijetu zasigurno isplati posjetiti. Hum ima svega 30 stanovnika, dvije male ulice i tri reda kuća. Ako vam činjenica da ste posjetili najmanji grad na svijetu nije dovoljna da se dovezete sve do Istre, Hum ima još nešto što bi vas moglo zainteresirati a to je poznata humska biska  – domaća rakija koja se radi od imele i četiri vrste trava.  

KAMAČNIK 

Svi smo željni prirode, friškog zraka i lijepih krajolika a za to nema idealnijeg mjesta od Kamačnika. Kršoviti kanjon nalazi se u Gorskom kotaru na području grada Vrbovskoga i nudi predivnu pješačku stazu od izvora Kamačnika do ušća dugu 6,3 kilometara. Kamačnik se smatra jednim od najzelenijih mjesta u Hrvatskoj i jednom kada posjetite ovu divnu oazu bit će vam teško otići. 

OZALJ 

Stari grad koji se nalazi na litici iznad rijeke Kupe privlači mnoge turiste svojim prirodnim krajolikom i povijesnim zanimljivostima. Drveni most koji se nalazi na ulazu u dvorac izgrađen je krajem 16. stoljeća te daje posjetiocima privid drevne atmosfere nekadašnjeg starovjekovnog života. Šetnja po dvorcu je besplatna, a ako želite zaroniti dublje u povijest ovog čarobnog grada, možete posjetiti Zavičajni muzej po cijeni od samo 20 kuna. 

Tekst: Leona Dubrović

Foto: Profimedia

Preporuka

Zatvori