House Jerini – čarobno imanje na otoku Krku koje vas poziva na hedonistički odmor

House Jerini – čarobno imanje na otoku Krku koje vas poziva na hedonistički odmor

Otok Krk već je godinama na glasu kao idealna destinacija za ljetovanje na sjevernom Jadranu. Ne čudi ni zašto, jer iz primjerice Zagreba do ovog našeg predivnog otoka trebat će vam svega dva sata vožnje autom (možda i manje, ovisno o tome koji dio Krka ‘hvatate’ za odmor), a ondje ćete se otprilike prepustiti hedonističkoj atmosferi i naposljetku se vratiti u grad napunjenih baterija.

Iako i ne toliko razvikan po svom noćnom životu kojim bi mogao privlačiti mlade, Krk plijeni pozornost sasvim drugačijim adutima: prirodnim i gotovo netaknutim plažama, kristalno čistim morem, gastronomskom ponudom u znaku lokalnih specijaliteta (krčka janjetina i tradicionalne šurlice su must), lokalnim vinima, svojom povijesnom baštinom… A svemu tome treba nadodati i uistinu predivne kuće koje u novije vrijeme niču po Krku. Danas vas vodimo u jednu takvu ljepoticu koja impresionira već na prvi pogled. Ona je Kuća Jerini, a priča koja se krije iza nje podjednako je uzbudljiva kao i ona sama.

Kuća nadomak Malinske i grada Krka

Kuća Jerini smjestila se u mjestu Bajčići, na 6 kilometara od Malinske i grada Krka. Već na prvi dojam, ovo je mjestašce nevjerojatno mirno i spokojno te pruža sve uvjete za potpuno relaksirajući odmor.

Riječ je o imanju koje se prostire na 2.300 m2 zemljišta, a sačinjavaju ga dvije kamene kuće za odmor koje mogu smjestiti 8-10 osoba, konoba, wine bar, wellness, teretana, vanjski bazen sa sunčalištem, vanjska kuhinja s terasom, vrtovi i parkiralište.

Kuća Jerini je stara oko 200 godina, a od 2018. godine je potpuno renovirana i pretvorena u turističko imanje. Izvorno, seosko imanje sastojalo se od obiteljske kuće (danas glavna kuća za smještaj gostiju), štale za čuvanje krupne stoke (danas kamena kuća za smještaj gostiju), štale za čuvanje sitne stoke (sunčalište), svinjca (vešeraj) te guvna (prostor okruglog oblika popločen kamenim pločama i obzidan kamenom obujma oko 5 metara. Guvno je  ponajprije imalo osnovnu namjenu da se na njemu vrše žito, pšenica, zob, ječam, da se dobije čisto zrno koje bi se potom samljelo i dobio bi se kruh. No, guvno je imao još nekoliko namjena. Kada se nije vršilo žito, bio je prostor gdje bi se poslije ručka, nedjeljom i blagdanima, okupljala obitelj i mještani. Vrtovi u kojima se uzgajalo povrće ovdje su u novije doba pretvoreni u vrtove s mediteranskim biljkama: kadulja, smilje, lavanda, ružmarin…

Projekt potpisuje poznata arhitektica Branka Juras, a njime je definitivno osvojila svoju struku, Hrvatsku komoru arhitekata, koja je kuću Jerini dovela do finala godišnje nagrade Medalja za arhitekturu.

Glavna kuća

Ova kamena kuća je izvorno bila obiteljska kuća, a danas je pretvorena u kuću za odmor za 4 osobe. Na prvom katu je kuhinja, blgovaonica i dnevni boravak. Na drugom katu su dvije dvokrevetne sobe, svaka s vlastitom kupaonicom. U prizemlju kuće je velika konoba s kaminom i kuhinjom, wine bar i wc. Smještajni prostor i konoba povezani su s wellnessom.

Wellness se prostire na oko 80m2, a opskrbljen je saunom, hidromasažnim bazenom, prostorom za relaksaciju, teretanom, wc-om, unutarnjim i vanjskim tušem.

U vanjskom prostoru se nalazi bazen od oko 50m2 opremljen protustrujnim plivanjem, slapom i dvije hidromasažne ležaljke. Sunčalište oko bazena prostire se na oko 80m2, a povezano je sa vanjskom kuhinjom i terasom.

Štala

Manja kamena kuća izvorno je bila štala za čuvanje stoke, a danas je pretvorena u kuću za odmor za 4-6 osoba. Na prvom katu se nalazi  trokrevetna soba s kupaonicom, a u prizemlju kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak te još jedna trokrevetna soba s blagovaonicom.  

Ovo imanje sagrađeno na tradiciji možda će već ovog proljeća ili ljeta postati vaša idealna destinacija za odmor. Više informacija o Kući Jerini pronađite na službenoj web stranici, a novosti možete pratiti i na njenom Instagram profilu.

Foto: Kuća Jerini

Preporuka

Zatvori