Znak za mir, palac gore i odmahivanje glavom: Ove su geste u nekim zemljama iznimno uvredljive
Znak za mir, palac gore i odmahivanje glavom: Ove su geste u nekim zemljama iznimno uvredljive

Znak za mir, palac gore i odmahivanje glavom: Ove su geste u nekim zemljama iznimno uvredljive

Planirate putovanje u zemlju koju nikada niste posjetili? Jedna od najvažnijih stvari koje morate učiniti prije putovanja je istražiti kulturu i običaje zemlje koju posjećujete. Ovo je posebno važno kada je riječ o neverbalnoj komunikaciji, odnosno gestama.

Geste su univerzalni jezik kojim se svi svakodnevno služimo. Također su važan dio naše kulture i identiteta. Ipak, postoje neke geste koje su uvredljive i neprihvatljive u jednoj zemlji, ali ne i u drugoj. Zato je važno biti svjestan kulturoloških razlika kada putujete u inozemstvo. Nitko ne želi odmor obilježen komunikacijskim nesporazumima ili čak uvredama. U Vascu vjeruju u moć komunikacije, zato u nastavku donose neke uobičajene “problematične” geste diljem svijeta.

Znak za mir✌️

Znak, odnosno gesta za mir, dva prsta u zraku (nalik na slovo V) je simbol koji se širom svijeta shvaća kao simbol mira. Što bi moglo poći po krivu?

U sadašnjim i bivšim zemljama Commonwealtha (UK, Novi Zeland, Australija), ova gesta se može smatrati ekvivalentom srednjeg prsta, ako je stražnja strana šake okrenuta prema van. Ovu gestu izbjegavajte i u zemljama Bliskog istoka, Južnoj Americi i Aziji.

U nekim istočnjačkim kulturama, simbol mira smatra se znakom nepoštovanja, dok se na Bliskom istoku često shvaća kao simbol zapadnog imperijalizma. U nekim azijskim kulturama smatra se čak i znakom slabosti. Ako niste sigurni u značenje geste, uvijek je najbolje biti oprezan i izbjegavati ju koristiti.

Znak za OK👌

Gesta OK je jednostavan položaj kažiprsta i palca tako da tvore zatvoreni krug. Ova gesta je uobičajena diljem svijeta. No postoje li i tu negativne konotacije?

Preporučamo izbjegavanje ove geste ako putujete prvenstveno u Brazil i SAD. U Brazilu se ova gesta često koristi kao uvreda, shvaćena je kao srednji prst u našoj kulturi. U SAD-u se ponekad koristi kao simbol nadmoći bijele rase. Ako ne znate cijeli kontekst situacije u kojoj se nalazite, bolje je da u potpunosti izbjegnete korištenje ove geste.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, ova gesta može biti uvredljiva uvijek i posvuda, ovisno o kontekstu. Zašto? Ponekad se gesta OK može protumačiti kao sarkastično zanemarivanje nečijeg mišljenja ili čak kao odbijanje komunikacije. Dakle, ključ je u procjeni situacije.

Palac gore: odobravanje ili?👍

Možda mislite da je palac gore bezopasan način iskazivanja odobravanja ili podrške. Iznenadili biste se u koliko zemalja bi se vaši sugovornici mogli osjećati uvrijeđenima! Zapamtite ove destinacije, ako ih planirate posjetiti: Italija, Grčka, Iran i Irak.

U ovim kulturama je palac gore često shvaćen kao srednji prst u našoj kulturi. Možda vas to iznenađuje, pogotovo kada su u pitanju europske zemlje, no, ako planirate posjetiti Italiju i Grčku, očekujte velik broj takvih primjera. Obje kulture poznate su po svom bogatom stilu izražavanja, uz jako izraženu gestikulaciju. Većini gesta, specifičnih za ovo podneblje, ne možemo pripisivati univerzalna značenja.

Stoga za opušteno i bezbrižno putovanje istražite kulturološke razlike i oslonite se na Vasco prevoditelje.

Držim palčeve🤞

Planirate li posjetiti Vijetnam? Ova prelijepa azijska zemlja postaje sve popularnija među turistima. Važno je napomenuti da se vijetnamska kultura razlikuje u odnosu na naše poimanje primjerenog i poželjnog. Postoji jedna gesta koju biste posebno trebali izbjegavati dok ste tamo.

Držim palčeve naširoko se tumači kao “sretno” u zapadnim kulturama, ali ne u Vijetnamu. Ondje se ova gesta smatra nepristojnom jer položaj šake podsjeća na intimne dijelove tijela. Dakle, ako planirate putovati u Vijetnam, ovu gestu izbjegavajte koristiti, osobito u blizini djece i starijih osoba.

A pitate li se kako se snaći jer ne čitate vijetnamsko pismo – ne brinite. Oslonite se na pametni prevoditelj i osigurajte si razumijevanje svega oko vas. Slikaj i prevedi! Toliko je jednostavno. Znakovi, jelovnici u restoranima, vozni redovi i informacije na kolodvorima, za Vasca nema prepreke.

Rogovi🤘

Ne postoji univerzalno tumačenje ove geste, a svako tumačenje ovisi o tome koga pitate i gdje se nalazite. U nekim se subkulturama rogovi smatraju pozitivnim simbolom snage i moći. Međutim, u mnogim kulturama, ova se gesta smatra zlom referencom na Antikrista. To je posebno slučaj u zemljama s bogatim kršćanskim naslijeđem i poviješću, kao što su Italija, Španjolska, Mađarska, Poljska, a ovdje možemo svrstati i Hrvatsku.

Paradoksalno, u nekim se zemljama na ovu gestu gleda kao na znak zaštite od zla. Zbunjeni ste? Pa, mogli bi biti i vaši sugovornici ako ovu gestu koristite nepromišljeno. Dakle, izvan rock koncerata, najbolje je u potpunosti izbjegavati korištenje ove geste.

Odmahivanje glavom

Jeste li znali da u nekim kulturama odmahivanje glavom zapravo znači da? Kako biste izbjegli zbunjujuće (i potencijalno neugodne) situacije, imajte na umu ovo kada putujete u Bugarsku, Grčku i Tursku. Iako zvuči bezazleno, nerazumijevanje ove geste može imati velike posljedice na vašu komunikaciju.

Dođi ovamo

Gesta dođi ovamo je univerzalan način pozivanja nekoga da priđe bliže. Obično ju koriste djeca koja se žele igrati sa svojim vršnjacima, ali se može vidjeti i kod odraslih koji pokušavaju privući pažnju drugih. Iako se ova gesta često smatra simpatičnom, postoji kultura u kojoj se smatra posebno uvredljivom, a to je na Filipinima.

Ako planirate posjetiti Filipine, imajte na umu da je to također gesta koja se obično koristi za dozivanje pasa, a time može biti protumačena kao odraz nepoštovanja. Uz to, gotovo posvuda u svijetu vaši sugovornici mogli bi ovu gestu protumačiti kao neukusan pokušaj privlačenja pažnje uz seksualne konotacije. Preporučamo izbjegavati ovu gestu.

Podignuti dlan🖐️

Pružati otvorenu ruku prema nekome univerzalna je gesta koja može pomoći pri naručivanju 5 komada nečega ili jednostavno pokazati odbijanje. Međutim, u određenim kulturama, ova gesta je ja jasan znak prezira ili odbacivanja. Izbjegavajte ovu gestu nađete li se u Grčkoj, zemljama Bliskog istoka i u većini afričkih zemalja. Također, možemo reći da se i u našoj kulturi ova gesta tumači kao, u najmanju ruku, nedostatak poštovanja i agresivnost.

Zašto se ova gesta smatra uvredom? Pokret kojim pružamo ruku i okrećemo dlan prema osobi implicira da je osoba koja je s druge strane nedostojna poštovanja. Stoga oprezno s ovakvim gestama u navedenim regijama.

Opuštenost i držanje ruku u džepovima

Ovaj položaj tijela se može činiti kao nevina gesta koju činimo ako se osjećamo opušteno i sigurno. Ipak, takav stav se u mnogim zemljama smatra znakom nepoštovanja prema sugovornicima. Nađete li se u Njemačkoj, Japanu ili Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i nekim drugim europskim i azijskim zemljama, preporuka je u potpunosti izbjegavati taj stav, osobito u profesionalnom kontekstu.

Neverbalna komunikacija i kulturne različitosti

Važno je napomenuti da, iako sve ovdje spomenute geste nisu univerzalno uvredljive, definitivno postoje trenuci kada mogu biti. Dakle, ako putujete izvan svoje domovine, raspitajte se o lokalnim običajima i izbjegnite moguće nesporazume ili sukobe. Neverbalna komunikacija je i odraz poštovanja prema sugovorniku, ostavite dobar dojam, a za sve potencijalne nesporazume, u pomoć priskače Vasco Translator!

Foto: Unsplash, PR

Učitati još
Zatvori