Dom vila i mitskih bića: Jesen je savršeno doba za posjetiti čarobne Rastoke
Dom vila i mitskih bića: Jesen je savršeno doba za posjetiti čarobne Rastoke

Dom vila i mitskih bića: Jesen je savršeno
doba za posjetiti čarobne Rastoke

Zašto vikend ne biste iskoristili na odlazak na izlet? Vikend izleti odličan su način za kratki bijeg od svakodnevice i stresa te prilika za istraživanje novih prekrasnih mjesta kojih u Hrvatskoj uistinu ima. Ako nemate ideju kamo pobjeći i napuniti baterije za novi radni tjedan, predlažemo da posjetite predivne Rastoke.

Sigurno ste barem jednom, putujući starom cestom prema moru, prošli kroz grad Slunj i njegovu najljepšu atrakciju – Rastoke. Ovo slikovito mjestašce nastalo igrom prirode svakodnevno privlači posjetitelje koji ovdje stanu na putu prema moru ili unutrašnjosti.

Rastoke

Slikovito mjestašce iznimne ljepote

Samo ime Rastoke govori da se tu nešto rastače. To je rijeka Slunjčica koja se preko sedrenih stijena ulijeva u Koranu, a u svojem toku kroz Rastoke stvara mnoštvo malih jezera, slapova, brzaca i vodopada. Modrozelena boja vode, koja posebno dolazi do izražaja na najpoznatijim slapovima Buk i Vilina kosa, svakoga će ostaviti bez daha.

Rastoke su predvorje Plitvičkih jezera, od kojih su udaljene oko 33 km, pa se zbog toga nazivaju i Male Plitvice. U Rastokama se nekad snaga vode koristila kao glavni i jedini pokretač mlinova, a stare kuće i mlinice kojima ovo naselje obiluju prepoznatljive su svakome tko je barem jednom ovuda prošao. Prva mlinica datira iz 17. stoljeća, a pretpostavlja se i ranije, dok je najveći broj nastamba sagrađen krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Mlinarsko naselje koje su tada sagradili mještani, i dan danas živi u skladu s prirodom.

Proteklo je mnogo vode od vremena kada su obale uz vodu bile dom vila, mitskih bića iz slavenske mitologije, iako nam se u Rastokama lako može učiniti kao da su jučer bile ovdje. Pripisivale su im se natprirodne moći – izgubljene bi putnike kroz maglu izvele na pravi put, izliječile bi bolesnike travama… Vile piju vodu samo iz čistih voda pa se vjeruje da su obitavale i u Rastokama, na obalama pitke Slunjčice.

Rastoke

Kako provesti vikend na Rastokama?

Rastoke predstavljaju divnu lokaciju za jednodnevni izlet jer su od Zagreba udaljene oko sat i pol vremena vožnje. Ako pak poželite prespavati, u Rastokama postoji tridesetak domaćinstava koji se većinom bave iznajmljivanjem i ugostiteljstvom. Najpoznatije je imanje obitelji Holjevac, Slovin Unique – Rastoke. U svojoj ponudi imaju dvije dvokrevetne i jednu trokrevetnu sobu, bungalov te apartman. Tu je i konoba Pod rastočkim krovom u kojoj možete uživati u domaćim specijalitetima, masnici, proji, žličnjacima i pastrvama iz vlastitog ribnjaka. Na imanju postoji i suvenirnica u kojoj možete razgledati muzejski prikaz kulturne baštine kraja te kupiti raznovrsne ukrase, predmete i suvenire od prirodnih materijama uz mogućnost osobnog sudjelovanja u izradi. Šetajući livadama ovog imanja možete vidjeti prirodnu špilju, etno muzej te totem Winnetou iz filma Blago u Srebrnom jezeru.

Svakako preporučujemo da posjetite i restoran Ambar. Smješten ispod starih ruševina Napoleonovog Magazina u Slunju, Ambar je idealno mjesto za opuštanje i uživanje u povijesnoj hrvatskoj kulturi. Ovdje možete uživati u autentičnoj domaćoj kuhinji od svježih i organski dobivenih sastojaka. Na jelovniku koji je osmislio poznati chef Mate Janković pronaći ćete mnoštvo domaćih jela, od različitih vrsta mesa u kombinaciji sa sezonskim povrćem, ličkim krumpirom, tjesteninom i salatama te pastrvu iz obližnjih rijeka.

Kad je smještaj u pitanju, možete prespavati i u hotelu Mirjana&Rastoke koji se nalazi 5 minuta od naselja. U sklopu hotela nalazi se i restoran Rastoke s ponudom tradicionalnih jela, ali i modernih specijaliteta. Imate mogućnost otići i na razne izlete poput kayak safarija na rijeci Mrežnici ili se uputiti na quad avanture kroz šumu i off road staze.

U svakom slučaju, vikend na Rastokama je odlična kombinacija odmora, istraživanja i uživanja u prekrasnoj prirodi!

Foto: Instagram, iStock

 

Učitati još
Zatvori