Etno sela u Slavoniji i Baranji idealna su mjesta za bijeg od svakodnevice

Etno sela u Slavoniji i Baranji idealna su
mjesta za bijeg od svakodnevice

Iako su često zapostavljene, Slavonija i Baranja nude pregršt stvari za vidjeti i doživjeti i idealna su destinacija za svakoga tko traži mjesto za opuštajući odmor u okruženju prekrasne prirode. Regija je to poznata po ukusnim gastro delicijama, prirodnim ljepotama i bogatoj kulturnoj baštini, a još jedna atrakcija koja privlači posjetitelje iz svih krajeva su eko-etno sela i seoska gospodarstva.

Etno sela nalaze se dalje od glavnih prometnica i gradova, u područjima koja još uvijek krasi očuvani okoliš, a čovjek živi u skladu s prirodom. To su mjesta gdje se čovjek vraća svojim korjenima, zemlji i prirodi, gdje ćete zaboraviti na stres i kući se vratiti punih baterija. U seoskom ambijentu na lijepo uređenim imanjima dobit ćete autentičan doživljaj slavonskog kraja, uživati u domaćim specijalitetima pripremljenima od lokalnih namirnica, odmoriti dušu i tijelo, a gostoljubivi domaćini pobrinut će se da vam ništa ne fali. Zvuči kao savršen recept za usporiti tempo i odmoriti daleko od gradske buke, vreve i stresa!

U nastavku smo izdvojili nekoliko etno sela i seoskih gospodarstava u Slavoniji i Baranji koja svakako vrijedi posjetiti.

Etno eko selo Stara Kapela

Stara Kapela je malo slavonsko selo smješteno među obroncima Požeške gore, 40-ak km od Slavonskog Broda i isto toliko od Nove Gradiške. Vođeni ljubavlju prema ovom kraju, mještani su po uzoru na svoje djedove i pradjedove odlučili vratiti život Staroj Kapeli na drugačijoj osnovi kroz projekt eko-etno sela. Izgrađeno je 20 km pješačko-biciklističkih staza po okolnim brežuljcima s uređenim odmorištima sa stolovima i klupama te replikama starih čardaka koji služe kao vidikovci. U selu se nalazi nekoliko turističkih domaćinstava u kojima ćete uživati u slavonskoj gostoljubivosti, a gastro delicije možete isprobati u dva tradicionalna restorana. Cesta ovdje završava u selu, a mobiteli nemaju signala tako da možete biti sigurni da ćete se zaista odmoriti i isključiti od svega.

Etno selo Karanac

Etno selo Karanac je pitoreskno baranjsko selo smješteno na južnim padinama Banskog brda i slovi kao mjesto koje je najzaslužnije za preporod baranjskog turizma. Ovdje se nalazi imanje i restoran Baranjska kuća koji je 2015. proglašen najboljim restoranom Osječko-baranjske županije. Uz cvrkut ptica danju i zvukove tambure i violine u večernjim satima, u Baranjskoj kući možete uživati u starim i već pomalo zaboravljenim receptima i klasičnim slavonskim specijalitetima. Ukoliko poželite prenoćiti, na samo tri minute vožnje od restorana vlasnici imanja uredili su sobe ‘Kod Baje’ s ukupno 19 ležaja gdje imate sve potrebno za ugodan boravak.

Jedna od najpoznatijih lokacija u Karancu je i ‘Ulica zaboravljenog vremena’ koja se sastoji od ukupno sedam starih ambara u kojima su smještene lončarska, stolarska i bačvarska radionica, tkalačka radionica, brijačnica i gostionica ‘Pod kruškom’. Tu je i mlin, kovačeva kuća građena na tradicionalan baranjski način, a iznad nje nalazi se vidikovac s kojeg se pruža pogled na cijelo selo, Baranjsku planinu i vinograde.

U Karancu se nalazi i obiteljsko gospodarstvo Sklepić, seosko gospodarstvo Ivica i Marica, obiteljski podrum Szabo, seosko domaćinstvo Bakine čarolije.

Acin salaš

Acin salaš je tradicijsko šokačko imanje koje se nalazi u selu Tordinci, sjeverno od Vinkovaca. U potpuno prirodnom okruženju, na 4 ha površine smješteni su objekti velike tradicijske vrijednosti koji imaju obilježja nekadašnjih salaša: ambari, čardaci, štala za konje, đeram, krušne peći, pušnice, ovčarnik i drugo. Acin salaš je mjesto koje odiše tradicijom i starim načinom života. Na imanju se nalaze sobe u kojima možete prespavati, a najatraktivnija je Bakina soba koja je uređena onako kako su nekada bile uređene šokačke kuće. Hrana se priprema na stari, šokački način i ostvaruje neponovljivi gastronomski užitak. Veselje uz kazan za pečenje rakije, tradicijsku svinjokolju i pregršt drugih slavonskih običaja upotpunjuje doživljaj života jednog šokačkog domaćinstva. Možete se okušati i u jahanju ili se provozati fijakerom kroz selo.

Eko-etno seosko imanje Matin i Anin stan

Matin i Anin stan je seosko imanje obitelji Arić smješteno u selu Gornji Crnogovci u općini Staro Petrovo Selo. Uz kuću uređenu u tradicionalnom stilu i namijenjenu za smještaj gostiju, nalaze se i ambari, podrumi, kušaone, staje za životinje, terase, otvorena ognjišta za pripremanje hrane, ribnjak pun šarana, stado jelena lopatara, konji… Osim na imanju, u autentičnim slavonskim delicijama u vlastitoj proizvodnji možete uživati i u restoranu Dukat u Novoj Gradiški koji je u vlasništvu ove obitelji.

Ranč Ramarin

Ranč Ramarin nalazi se u mjestu Garčin nedaleko Slavonskog broda i odlična je destinacija za sve ljubitelje aktivnog odmora. U izvornom slavonskom ambijentu ovdje ćete uživati u vrhunskim gastro delicijama koje su temeljene na recepturama tradicije ovog kraja. Na ranču se nalaze restoran i kafić, smještajni kapaciteti i bogato opremljeno dječje igralište.
Ramarin nudi pregršt aktivnosti, ali jahanje na prvoklasnim grlima konja se posebno izdvaja. Možete uživati u jahanju po sportskoj stazi na ranču ili u dugim rutama po okolnoj prirodi. Okolica je idealna i za biciklističke vožnje brdskim i nizinskim rutama, kao i za pješačenje lijepo uređenim stazama.

Foto: Facebook, Eko-etno seosko imanje Matin i Anin stan, Instagram

Učitati još
Zatvori