INSTA(NT) TRAVEL: Mirni Elafiti savršeni su ako želite izbjeći gužvu
INSTA(NT) TRAVEL: Mirni Elafiti savršeni su ako želite izbjeći gužvu

INSTA(NT) TRAVEL: Mirni Elafiti savršeni
su ako želite izbjeći gužvu

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti bilo za vikend, bilo na više dana. Osim toga savršene su da ih se zabilježi fotoobjektivom, pa će vam kao takve ostati kao trajna uspomena na predivnu lokaciju koju ste posjetili.

Tek pola sata od Dubrovnika i njegovih velebnih zidina, krije se mali zeleni raj. Mirni otočići, bez gužve, neki i bez automobila, pravo su mjesto za bijeg od vrućine i mase turista. Elafitski otoci ili jednostavno Elafiti, skupina su od otoka, otočića i hridi razasutih uz obalu Dubrovnika.

elafiti

Jelenski otoci bez jelena

Elafiti se nazivaju i Jelenskim otocima, a ime su navodno dobili u doba Antičke Grčke kada su jeleni obitavali na otoku. Druga verzija priče kaže da su tako nazvani jer, kada ih se promatra sa Srđa, izgled skupine otoka podsjeća na jelena. U skupini otoka samo su tri naseljena otoka, Koločep (Kalamota), Lopud i Šipan. Među ove predivne otočiće spada i otok Lokrum na kojem brojni dubrovčani ljeti traže spas od ljetnih vrućina na njegovim stjenovitim plažama.

elafiti

Najjužniji hrvatski naseljeni otok

Koločep ili kako ga domaći zovu, Kalamota, najbliži je Dubrovniku i naš je najjužniji naseljeni otok. U najstarijim spisima otok se zove Calamotta, prema grčkoj riječi za štap za pecanje, a sami otočani sebe i danas zovu Kalamotezima, a štap kalamuča. Na otoku nema automobila ni ceste, samo dva mala naselja Gornje i Donje Čelo, koje brzo i lako obiđete pješice. Oba naselja smjestila su se u predivnim pješćanim uvalama, pa nakon šetnje samo produžite u more.

Otok je bogat kulturnim spomenicima. Crkvice, kapelice, ljetnikovci i same kuće spomenik su staroj slavi Dubrovačke Republike. Otok je nekada bio poznat po brodogradnji i uzgoju koralja, a danas se stanovništvo većinski bavi turizmom.

Elafiti_koločep
Koločep

Predivna pješčana plaža koju vole i domaći i gosti

Na Lopudu također nema automobila pa ćete i tu najviše šetati. Otok je poznat po predivnoj pješčanoj plaži Šunj na koju obožavaju svi koji navrate na ovaj otok. Lopud je kao i ostatak elafita prekriven bujnom šumom alepskog bora, a kroz dobar dio otoka je uređena šetnica ispod predivnih borova. U samom mjestu Lopud oduševiti će vas visoke palme, bugenvilije i cvjetni vrtovi. Lopuđani su bili pomorci i brodovlasnici pa su sa svojih putovanja donosili sjemena biljaka i sadili ih na otoku kako bi pokazali raskoš koju imaju.

Isto kao Koločep, Lopud se može pohvaliti brojnim kulturnim spomenicima. Jedna od najljepših mjesta na kojem možete i odsjesti je franjevački samostan iz 15. stoljeća, pretvoren u vilu za odmor. Prekrasan pogled na cijele Elafite, Primorje i Dubrovnik puca sa tvrđave Sutvrač na najvišem brdu ovog otoka, a ako najljepše je pred sam zalazak.

Lopud_Elafiti
Lopud

Otok maslina

Najveći i najzapadniji otok ove skupine je Šipan. Još u Dubrovačkoj Republici vlastela je voljela Šipan i tamo gradila svoje ljetnikovce, a bio je i upravno središte pa i danas možete posjetiti ostatke Kneževa dvora. Koliko su dubrovčani voljeli najveći elafitski otok govori i činjenica da je se na otoku nalaze čak 42 ljetnikovca te 34 crkve i crkvice. Brojni ljetnikovci su nažalost zapušteni, ali jedan je obnovljen i morate ga posjetiti, palača obitelji Stjepović-Skočibuha u Suđurđu. Predivni ljetnikovac sa mediteranskim vrtom i dvije kule koje su služile za obranu od gusara. Možete vidjeti i staru mlinicu, ali i jedini sačuvani primjer drvenog balkona na Mediteranu iz tog razdoblja.

Šipan Elafiti
Šipan

Šipan je i otok maslina, cijelo polje iznad Šipanske Luke je puno nepreglednih maslinika. Na ovom otoku ćete probati i izvrsne smokve i likere. Plaže na Šipanu su manje popularne od onih na Lopudu, ali postoje brojna mala šljunčana kupališta duž obale. Otok obožavaju i nautičari jer ima mnoštvo malih uvala sa predivnim tirkiznim morem.

Foto: iStock, Unsplash

Učitati još
Zatvori