Predivni ‘zeleni’ gradovi u Europi koji drugima mogu biti uzor

Predivni ‘zeleni’ gradovi u
Europi koji drugima mogu biti uzor

Ekološki turizam sve je zastupljeniji koncept među svjetskim putnicima, pogotovo među onima koji podupiru zaštitu prirode i okoliša, lokalnu zajednicu i povijesno-kulturnu baštinu. S obzirom na klimatske promjene, sve više zemalja okreće se obnovljivim izvorima i održivom razvoju, a nekoliko europskih gradova u tome prednjači. Prema istraživanju koje je provela web stranica za rezervaciju putovanja lastminute.com, a koje je prenio Lonely Planet, uzevši u obzir faktore poput broja dostupnih zelenih površina u gradu, koliko su opsežne njihove mreže javnog prijevoza i biciklističkih staza te dostupnost aktivnosti poput šetnje i obilaska grada brodom, ovi gradovi proglašeni su najboljim eco-friendly gradovima u Europi.

Kopenhagen

Kopenhagen je grad u kojem možete plivati u gradskoj luci, skijati na krovu zelene elektrane, voziti čamac na solarni pogon, spavati u eco-friendly hotelima te u svakoj ulici pojesti organsku hranu. Glavni grad Danske najzeleniji je glavni grad ne samo u Europi, već i u svijetu. Održivost je gradskim vlastima na vrhu liste prioriteta, a cilj im je do 2025. postati ugljično neutralan grad. U Kopenhagenu ima više bicikala nego automobila, gradski autobusi prelaze na električne motore, a recikliranje se shvaća jako ozbiljno. Kad je u pitanju hrana, čak su i mnoge pizze, hamburgeri i craft piva koje ćete tamo pojesti i popiti napravljeni od organskih sastojaka. Uz to, Geranium je jedini restoran s tri Michelinove zvjezdice na svijetu koji poslužuje isključivo organsku hranu.

Amsterdam

U Amsterdamu ima više bicikala nego ljudi pa je nizozemska prijestolnica poznata kao grad bicikala, a gradske vlasti rade na tome kako bi ga učinili još ugodnijim za bicikliste. Mnogo se ulaže i u uvođenje zelenih krovova i stanica za napajanje električnih vozila. Sve više građana postavlja solarne panele na krovove i uzgaja vlastitu hranu te kupuju odjeću od eko materijala. Turisti pak mogu zaraditi besplatan obilazak amsterdamskih kanala i doručak skupljanjem smeća iz kanala tijekom vožnje brodom.

Stockholm

Glavni grad Švedske dobitnik je prve Green Capital nagrade, odnosno prvi je osvojio titulu europske zelene prijestolnice. Proslavljen zbog svojih zelenih površina i kvalitete zraka, Stockholm je grad kojemu je cilj do 2050. godine u potpunosti prestati koristiti fosilna goriva. Prepun je eko-hostela, a turisti mogu posjetiti i Hammarby Sjöstad – nekad industrijsku zonu, a danas projekt urbanog razvoja u središtu grada koji je model održivog življenja.

Prag

Prag je jedan od prirodno zelenih gradova u Europi i nudi veliki izbor pješačkih tura kroz svoju povijesnu četvrt. Također je izuzetno dobro povezan mrežom autobusa, metroa i tramvaja. Poznat je i po tržnicama koje su obično otvorene u subotu ujutro, a na kojima možete kupiti širok raspon eko proizvoda. Ako se želite nadisati svježeg zraka izvan centra grada, posjetite park Divoká Šárka. Vrijedan je izleta, a do njega se može doći za otprilike 30 minuta.

Beč

U borbi protiv visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama, Beč već odavno vjeruje u mogućnosti ozelenjavanja. Udio zelenih površina u gradu u međuvremenu je dosegao 53 posto, a uređeno je i oko 1.000 gradskih parkova. No, ono čime se ovaj grad posebno ponosi su njegove zelene fasade. Sadnja biljaka penjačica koje oplemenjuju pročelja i krovove zgrada doprinosi zaštiti klime, pomaže u borbi protiv klimatskog zatopljenja i smanjuje pojavu takozvanih toplinskih otoka u gradu. Kao i drugi gradovi na ovoj listi, i Beč je izuzetno prilagođen biciklima, a u gradu postoji i puno tržnica na kojima se pored domaćeg voća, povrća i gastronomskih specijaliteta mogu naći i namirnice iz cijelog svijeta.

Foto: Pixabay, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori