Posjetile smo dvorac Belaj, jedan od najljepših skrivenih bisera Istre

Posjetile smo dvorac Belaj, jedan od
najljepših skrivenih bisera Istre

Vozeći se od tunela Učka u smjeru Labina, prateći manje ceste kroz Boljunsko polje, doći ćete do dvorca Belaj, koji će vas već na prvi pogled očarati. Spektakularni dvorac okružen savršeno održavanim vinogradima koji se rasprostiru na 12 hektara podsjeća na toskanske krajeve i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Mi smo ga posjetile na našem nedavnom putovanju po Kvarneru i Istri te zaključile da se radi o jednom od najljepših skrivenih bisera Istre i mjestu na koje ćete se poželjeti uvijek iznova vraćati.

Dvorac Belaj

Današnji vlasnik dvorca je ruska obitelj Belay, koja je tijekom ljetovanja u Hrvatskoj zamijetila nestvarno lijep dvorac, a kad su otkrili da nosi i njihovo ime, odlučili su krenuti u ambiciozan projekt revitalizacije dvorca, vinograda, kušaonice i restorana te etabliranje vina Dvorac Belaj. Mladi poduzetnik Zhan Belay tako je prije četiri godine moskovsku adresu zamijenio boljunskom, shvaćajući potencijal ovog prekrasnog imanja kojeg je zatekao u prilično lošem stanju.

Zhan nas je dočekao u dvorcu te smo nakon pića dobrodošlice zajedno krenuli u obilazak dvorca i na putovanje kroz povijest ovog prekrasnog imanja.

Dvorac Belaj je jedino imanje u Hrvatskoj gdje su vinarstvo i dvorac nastali i razvijali se zajedno. Prvi zapis o Belaju pojavljuje se u 11. stoljeću, dok je dvorac, u obliku koji je zadržao do danas, 1575. godine utemeljila plemićka obitelj Barbo. Tek su u 19. stoljeću sagrađena još dva aneksa.

Imanje je kasnije prodano Johannu Weikhardu von Auerspergu, ministru vanjskih poslova Austrijskog Carstva. Jedinstvena pozicija i impozantna veličina kroz povijest su učinili Belaj važnom točkom za ukupnu administraciju kraja. Danas je to registrirana povijesna baština Hrvatske koja privlači zaljubljenike u povijest i prirodu, kao i ljubitelje istarskog vina i kuhinje.

Vinarstvo je pritom utkano u svaki djelić bogate povijesti dvorca – radi o jedinom imanju u Hrvatskoj gdje su vinarstvo i dvorac nastali te se zajedno razvijaju već preko 5 stoljeća.

Vinarija i vino Dvorac Belaj

Nakon što smo obišli dvorac i od Zhana čuli sve o njegovoj bogatoj povijesti, došlo je vrijeme da se upoznamo s vinarijom. Dvorac Belaj je jedan od rijetkih koji ima sve uvjete da se može zvati château, što znači da proizvodnja vina dolazi isključivo od grožđa iz povijesnog vinograda oko dvorca, a na samom posjedu se vrši i prerada te odležavanje vina.

Poseban terroir i jugozapadni smjer, klima istočne Istre te nasadi vinove loze iz 60-ih godina prošlog stoljeća, daju preduvjete koje s prepoznatljivom stilistikom na imanju pretvaraju u vino s potpisom Dvorac Belaj.

Vinariju Dvorac Belaj današnji su vlasnici utemeljili 2011. godine, otkad vino isključivo dolazi od grožđa iz povijesnog vinograda oko dvorca, dok je od 2016. i proizvodnja u popunosti vraćena u podrume dvorca. Trenutno u proizvodnji imaju pinot crni (koji samo oni u Istri proizvode) i merlot te kupažu te dvije sorte; malvaziju i chardonnay te također kupažu te dvije sorte. Ove su godine prvi puta proizveli rosé, a pripremaju i bazno vino za pjenušac.

Valja naglasiti da su vina Dvorac Belaj osvojila brojne zlatne i srebrne medalje na domaćim i svjetskim natjecanjima. Prisutna su u svim boljim vinotekama i restoranima u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Rusiji. Posljednja berba, pažljivo probrana te buteljirana, dolazi u 8 glavnih linija – Malvazija, Malvazija Selection, Chardonnay, Chardonnay Selection, Belaj Blend, Merlot, Merlot Noir, Rosé te posebna linija Blend the End.

Najljepša kulisa za proslave

Kao što smo navele na početku, spektakularni dvorac okružen vinogradima ostavlja bez daha i prava je oaza potpunog mira i ljepote. Osim što se možete opustiti šetajući vinogradima, otkrivajući dvorac i degustirajući istarske delicije i vina, na imanju Belaj možete proslaviti i najvažnije trenutke u životu. Veličanstven pogled na zelene padine okupane suncem čine idealnu kulisu za vjenčanja te ostale evente i zabave.

Daljni planovi vlasnika uključuju potpunu obnovu dvorca koji će jednog dana biti pretvoren u hotel, ekspanziju na tržištu vina, kao i etabliranje linije pjenušca nastalog klasičnom metodom.

Mi smo svoj posjet završile ručkom u park zoni dvorca, uživajući u istarskim specijalitetima iz Boljunske konobe, vinu Dvorac Belaj i najljepšem pogledu na beskrajno istarsko zelenilo. Dijelić atmosfere donosimo u nastavku uz preporuku da svakako posjetite ovo bajkovito mjesto kad budete u prilici.

Makaruni i ragu od divljači
Teleća koljenica s pečenim krumpirima
Ombolo u umaku od tartufa
Domaća pita od jabuka

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori