Društvene igre koje će oduševiti sve zaljubljenike u putovanja

Društvene igre koje će oduševiti sve
zaljubljenike u putovanja

Društvene igre su oduvijek mnogima bile omiljeni oblik zabave s ekipom, a iako su se s vremenom promijenile, odnosno postale su bolje, nisu izgubile na popularnosti. Sigurno ste proteklih tjedana posegnuli za svim onim igrama koje vam stoje na policama i na taj način upotpunili vrijeme u karanteni. A ako su vam dobri stari klasici poput Monopolyja, Pictionaryja ili Čovječe, ne ljuti se već pomalo dosadili, zaigrajte s ukućanima neku od ovih igara. One će posebno razveseliti zaljubljenike u putovanja jer se sve temelje na stvarnim mjestima po svijetu pa na taj način barem malo možete zadovoljiti svoju potrebu za istraživanjem svijeta.

Tokaido

U ovoj igri otputovat ćete u stari Japan. Istočna morska ruta ili Tokaido, bila je jedna od pet najvažnijih cesta u Japanu tijekom Edo perioda. Povezivala je Kyoto i Tokio (nekadašnji Edo), slijedeći jugoistočnu obalu otoka Honshu. Inspirirana tom cestom i nevjerojatnim ljepotama japanske prirode i kulture, igra Tokaido daje probni okus takvog putovanja, barem za one s maštom. Igrači su putnici putuju iz grada u grad, a pritom moraju odlučiti žele li se usredotočiti na razgledavanje prekrasnih krajolika, prikupljanje suvenira, susrete s mještanima, opuštanje u vrućim izvorima, posjete hramovima ili isprobavanje najukusnijih jela. Igra je namijenjena za 2 do 5 igrača, a prosječno trajanje je oko 45 minuta. Možete ju kupiti na Amazonu.

Ticket to Ride

Ticket to Ride je vrlo popularna igra za 2-5 igrača čiji je koncept vrlo jednostavan. Cilj svakog igrača je povezati gradove željezničkim rutama, koje se grade nizanjem plastičnih vagona. U kutiji ćete dobiti ploču za igru, špil karata te nekoliko setova plastičnih vlakova. Igrači na početku igre dobivaju te odabiru po nekoliko skrivenih kartica na kojima su navedeni gradovi koje moraju povezati (npr. Los Angeles-Miami). Svaka ruta nosi određene bodove, s tim da udaljenije rute nose više bodova od onih kraćih. Igrač svoje rute drži u tajnosti do kraja igre. Uspješno završene rute na kraju donose bodove, a nedovršene ih oduzimaju. Ovo znači da igrač može ići na sigurno slažući kraće rute ili riskirati sa duljim i atraktivnijim rutama.

Kako bi uopće zauzimao dijelove rute na karti, igrač prvo mora prikupiti određeni broj obojenih karata s vlakovima, s kojima onda naknadno plaća zauzimanje rute između dva grada. U svakom potezu igrač može birati između prikupljanja dodatnih karata ili zauzimanja ruta – više karata znači više mogućnosti, ali i rizik da će neki drugi igrač zauzeti dio rute nužan za ostvarivanje cilja. Ono što daje poseban čar igri jest činjenica da se može igrati u ‘mirnodopskom’, obiteljskom okruženju gdje igrači pristojno slažu svoje rute i trude se previše ne smetati drugima, ali i u vrlo ‘nabrijanoj’ maniri gdje svaki igrač balansira povezivanje svojih ruta sa otkrivanjem i blokiranjem ruta protivničkih igrača.

Originalna igra Ticket to Ride igra se na karti SAD-a, a možete ju kupiti u Carta Magica webshopu.

Scotland Yard

U igri Scotland Yard, jedan igrač je Mister X, kriminalac koji je u bijegu u Londonu. Ostali igrači igraju zajedno kao detektivi i pokušavaju uhvatiti Mister X-a. Međutim, igra nije toliko jednostavna kao što se na prvu čini jer Mister X većinu vremena provodi skrivajući se. Igraća ploča je karta Londona na kojoj su prikazane kratke taksi rute, nešto duže autobusne rute i rute podzemne željeznice koje povezuju točke po cijelom gradu. Igrači na temelju kartica prijevoznih sredstava koje posjeduju putuju po Londonu od stanice do stanice. Mister X radi to isto, ali tako da se ne pokazuje na planu svojom figuricom. Točnije, pojavljuje se u samo određenim trenucima igre. Ostali igrači mogu pokušati predvidjeti njegovo kretanje samo na temelju toga gdje je prije bio, te koja je prijevozna sredstva koristio. Također, iznimno je važna komunikacija između igrača detektiva kako bi na temelju toga mogli izraditi strategiju kako uloviti Mister X-a. Igru možete kupiti u Igračke shopu.

Carcassonne

Carcassonne je grad na jugu Francuske s utvrđenom citadelom koja je stoljećima bila ključna strateška točka između Atlantika i Sredozemlja. U ovoj igri igrači vuku i postavljaju pločice sa južno-francuskim srednjovjekovnim krajobrazom. Na pločici se može nalaziti grad, cesta, samostan, pašnjak ili neka kombinacija navedenog, a pločice se moraju postavljati jedna pokraj druge tako da gradovi, cesti i ostali elementi budu spojeni. Kad postavi pločicu, igrač odlučuje hoće li postaviti figuricu svoje boje na odabrano područje: u grad kao viteza, na cestu kao razbojnika, u samostan kao redovnika ili na pašnjak kao pastira. Kad se sve pločice postave, slijedi bodovanje u kojem postavljene figure donose vlasnicima bodove. Igru možete pronaći ovdje.

7 Wonders

Velike piramide u Gizi, Artemidin hram u Efesu, Semiramidini viseći vrtovi u Babilonu, Grobnica perzijskog cara Mauzoleja u Halikarnasu, svjetionik u Aleksandriji, Zeusov kip u Olimpiji i Kolos s Rodosa. To je sedam velikih arhitektonskih dostignuća antičkog doba, odnosno sedam svjetskih čuda. U ovoj igri vodite jedan tih gradova, koristite prirodne resurse svoje zemlje kako bi ju razvijali, razvijate trgovinske odnose sa svojim susjedima i jačate svoju vojnu moć.

7 Wonders je igra kartama u kojoj se razvija civilizacija. Igra se igra u tri doba, a na početku svake dobi ili runde, svaki igrač dobije po sedam karata. Odaberete jednu koju ćete dodati u svoj grad, a ostatak prolijeđujete svom susjedu. Nakon što primite nove kartice, učinit ćete to iznova dok sve karte ne budu stavljene u igru. Nakon tri runde, bodovi se boduju na mnogo različitih načina, ovisno o tome kakav ste grad izgradili. Igru možete pronaći na Amazonu.

Foto: Amazon, Unsplash

Učitati još
Zatvori