Crna Gora je ‘it’ destinacija za zimski odmor i praznike
Crna Gora je ‘it’ destinacija za zimski odmor i praznike

Crna Gora je ‘it’ destinacija
za zimski odmor i praznike

Ususret još jednoj zimskoj turističkoj sezoni, Crna Gora je pripremila atraktivnu ponudu, koja je predstavljena u Splitu. O ponudi destinacija u razdoblju zimske sezone, popularnim crnogorskim skijalištima te programima posebno osmišljenim za nadolazeće blagdansko razdoblje govorili su predstavnici Nacionalne turističke organizacije Crne Gore i lokalnih turističkih organizacija Kotora, Tivta, Cetinja, Nikšića, Žabljaka i Skijališta Crne Gore. Podaci o posjećenosti destinacije i brojna priznanja iz inozemstva pokazuju značajan napredak turističke ponude i destinacijskog imidža Crne Gore.

Crna Gora

Crna Gora je među najatraktivnijim destinacijama

Jedan od njih koji je pozicionirao Crnu Goru među najatraktivnijim destinacijama je istraživanje Europske komisije za putovanja, prema kojem se Crna Gora u kontinuitetu već duže od godinu dana nalazi među top 10 najbolje ocijenjenih destinacija. Prema podacima Uprave za statistiku Monstat za kolektivni smještaj u prvih devet mjeseci tekuće godine, registriran je dolazak oko 23500 turista iz Hrvatske, s oko 64800 ostvarenih noćenja, što predstavlja rast od oko 26% u dolascima i ostvarenim noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Crna Gora

Raznolikost ponude i turističke atrakcije

Uz raznovrsnu turističku ponudu, glavna prednost ove destinacije je kratak vremenski period u kojem turisti mogu obići i sjevernu i južnu regiju, a koje usprkos velikim različitostima čine savršenu kombinaciju za odmor. Nema sumnje da će i najizbirljiviji gosti naći program prema svojim afinitetima u raznolikoj ponudi tijekom zimskih mjeseci od luksuznog, aktivnog i obiteljskog turizma. Ako se nađete na crnogorskom primorju, očekuje vas bogat program u razdoblju novogodišnjih praznika.

Budva

Kotor

Kotorani nude sadržajan zabavni program Kotorske zimske fešte (Kotor Winter Fest), višemjesečnu manifestaciju koja od 1. prosinca 2023. do 3. veljače 2024. godine objedinjuje nova i tradicionalna događanja, koja su se prethodnih godina održavala u Kotoru povodom božićnih i novogodišnjih praznika. Tako će Kotor u 65 dana na četiri trga imati 22 sudionika iz države i regije. Najluđa noć se dočekuje na Trgu od oružja uz koncert najveće regionalne pop dive Severine, a naredne večeri nastupit će – Dino Merlin, koji će građanima i posjetiteljima Kotora prirediti veličanstvenu noć. Osim njih, u Kotoru ćete tokom zimske feste moći slušati brojne lokalne izvođače, kao i Gocu Tržan, Tijanu Dapčević, Yu grupu i druge.

Kotor
Kotor

Tivat

Početkom prosinca počinje i novogodišnji program u Tivtu, uz koncerte od 16.12.2023. pa sve do 15.01.2024. godine. Predviđeno je da posjetitelji svakog vikenda uživaju u muzici lokalnih bendova i izvođača, a 31.12. i 1.1. rezervirani su za najbolji provod uz Harisa Džinovića i Ace Pejovića.

Portonovi – blagdanska sezona počinje 2. prosinca svečanim paljenjem lampica jelke na Marina trgu, a Praznični bazar bit će otvoren od 23. prosinca pa sve  do 7. siječnja na na spomenutom trgu. Uz nastupe domaćih i regionalnih zvijezda kao što su Ansambl Toć, Fantom, Elemental, Marijana Zlopaša, Ida Prester i Lollobrigida, Mostar Sevdah Reunion, MKDSL, klapa Kaše, Trio Gušt, Tijana Bogićević, Band Girls Boys and Toys. Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Magija zimske ponude

Za ljubitelje snijega i sniježnih čarolija sjeverni, planinski dio Crne Gore u zimskoj turističkoj sezoni nudi, pored kvalitetne hotelske i ponude privatnog smještaja, široku lepezu aktivnosti na snijegu. Gosti crnogorskih ski centara mogu se oprobati u sankanju, skijanju ili bordovanju, a za one koji traže nove avanture tu je jahanje konja, planinarenje i vožnja motornim sanjkama po Durmitoru, Bjelasici, Sinjajevini, Komovima, kao i mnoge druge aktivnosti na planinama, koje su sada i poboljšanom putnom infrastrukturom dostupnije iz centralnog  dijela.

Ski Resort Kolašin 1450 i Ski resort centar Kolašin 1600

Raspolažu moderno uređenim skijaškim stazama. Staze su obilježene kao lake, srednje i teške, što znači da u ponudi imaju staze za sve tipove skijaša i bordera. Oni koji ne skijaju, mogu se turistički provozati žičarom i uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, nakon koje je obavezna šetnja na čistom planinskom zraku. Pored uređenih staza i mogućnosti rentiranje opreme, ove godine će vas na skijalištima dočekati i veći broj parking mjesta, te sada dva parkinga mogu primiti 500 automobila. U nastavku je cjenovnik za sezonu 2023/24, koji će biti aktivan za ski centar Kolašin 1600, dvije žičare K8 (Troglava) i K7 (Klisura), kao i 21km staza.

Durmitor

Jedna od najljepših crnogorskih planina, sa lednjačkim jezerima koja ostavljaju bez daha, nezaobilazna je stanica tijekom posjete sjevera Crne Gore zimi.  Na Durmitoru se nalazi i ski centar – Savin kuk. Ne treba zaboraviti i na druge sjeverne gradove Crne Gore, kao i ski centre koji su idealna mjesta za zimske mjesece, poput Hajle i Vučja. Ukoliko ste više za odmor u luksuznim hotelima, na sjeveru možete potpuni ugođaj pronaći u nekim od šarmantnih hotela na sjeveru.

Durmitor, Žabljak

Panoramski putevi

Šarenoliku ponudu sjevera i juga Crne Gore povezujemo panoramskim putevima,  koje čine centralni dio Crne Gore atraktivnim. Ove zime  posjetitelje mogu doživjeti i dvije panoramske rute i to: “Krug oko Korita“ u blizini Podgorice i “Između dvije čarobne obale“ koja povezuju barsku rivijeru sa Skadarskim jezerom. Nikako ne propustite priliku da obiđete nacionalne parkove Durmitor, Skadarsko jezero, Lovćen, Biogradska gora, Prokletije, koji pružaju ugođaj boravka u netaknutoj prirodi sa mnoštvom mogućnosti za aktivan odmor, šetnju edukativnim stazama, sportski ribolov i promatranje ptica.

Crna Gora vas čeka da osmislite svoju zimsku priču, uživajući svim čulima u prazničnoj atmosferi! Jedno je sigurno, za koji god dio Crne Gore se odlučite, očekuje vas nezaboravan zimski odmor.

Foto: iStock, Tivat Travel, PR

Učitati još
Zatvori