City Break: Bruxelles je savršena destinacija za kratki odmor u svako doba godine
City Break: Bruxelles je savršena destinacija za kratki odmor u svako doba godine

City Break: Bruxelles je savršena destinacija za kratki odmor u svako doba godine

Glavni i najveći grad Kraljevine Belgije, Bruxelles, ujedno je i glavni grad i međunarodno sjedište Europske unije i mnogih njezinih institucija. Službeni jezici u briselskoj regiji su nizozemski i francuski. Osim bogate povijesne baštine i velike političke i međunarodne važnosti, Bruxelles je i jedna od omiljenih putničkih destinacija u Europi. Jedan od razloga je njegov zemljopisni položaj; osim što se nalazi u središtu Belgije, Bruxelles se nalazi u blizini brojnih drugih belgijskih i europskih gradova, poput Brugesa, Pariza, Rotterdama, Haguea, Amsterdama, Luxemburga.

Ako još niste posjetili Bruxelles, ovaj će vas gradić u svega nekoliko dana uspjeti oduševiti. Uživanje u tradicionalnim jelima, slasticama i pivu, posjet muzejima, šetnja prekrasnim dijelovima grada, ulicama oslikanim muralima, shopping, pa možda i jednodnevni izlet do nekog obližnjeg europskog grada – savršena je opcija za vaš idući city break.

Odlučite li se za posjet Bruxellesu tijekom zime, imajte na umu kako se upravo ovdje održava jedan od najljepših europskih božićnih sajmova te da je grad pun odličnih muzeja. Ako ga pak posjetite za toplijih mjeseci pripremite se na šetnje gradom i parkovima te uživanje na vanjskim terasama restorana i barova.

#1 Gastronomija

Bruxelles je poznat po različitim specijalitetima, od slanih, slatkih, pa sve do pića. Sigurno ste puno puta čuli za belgijsku čokoladu, belgijske waffle ili belgijsko pivo, uvijek u kontekstu najbolje kvalitete na svijetu.

Grad je nadaleko poznat po proizvodnji čokolade i pralina, a neke od najpoznatijih proizvođača u gradu su Godiva, Neuhaus i Leonidas. Briselski waffli također su u svijetu poznata slastica, a u gradu ih možete pronaći na svakom kutku – od štandova i prikolica, do specijaliziranih waffel barova – u svima se prodaju svježi, vrući waffli s raznim preljevima, dodacima, ili jednostavno bez ičega.

Najvažnije i najpoznatije glavno jelo ovdje su dagnje s pomfritom, poznate kao “Mussels in Bruxelles“. Ova na prvu potpuno neobična kombinacija školjka i prženih krumpirića zapravo je genijalna, pa nemojte propustiti dati joj priliku!

Među mnogim vrstama belgijskog piva, ističe se poznato lambic pivo koje se proizvodi samo u okolici Bruxellesa. Poznate vrste piva su Hoegaarden, Leffe, Duvel, Jupiler i Stella Artois, a cijeli je grad pun pivnica u kojima se danonoćno uživa i zabavlja uz glazbu, različite vrste piva i ukusne snackove ili konkretnija jela.

Gastronomska ponuda grada uključuje oko dvije tisuće restorana i veliki broj barova. Uz tradicionalne restorane, u gradu je i veliki broj gostionica, kafića i čajana.

#2 Kultura

City break Bruxelles (10)

The Musée Magritte Museum

Muzej Musée Magritte, smješten u srcu Bruxellesa, okuplja najveću svjetsku zbirku renomiranog nadrealističkog umjetnika Renéa Magrittea. Izloženo je 230 djela i arhiva, a u multidisciplinarnom prostoru nalaze se slike, crteži, skulpture i oslikani objekti, kao i reklamni plakati, glazbene note, fotografije i filmovi. Svake godine više od 300.000 posjetitelja dolazi ovamo iz cijelog svijeta kako bi otkrili život i djela velikog Renéa Magrittea.

Atomium

Najpopularnija turistička atrakcija, kao i umjetničko središte te međunarodni simbol grada, Atomium je ujedno građevina i skulptura od 9 metalnih kugli spojenih cijevima, a simbolizira atom željeza. Projektiran je i izgrađen 1958. za Expo 58, a iako nije bilo u planu da se nakon izložbe zadrži, Atomium je 2006. čak i renoviran te je njegova prepoznatljivost u svijetu samo rasla.

Osim što je najpopularnija atrakcija u glavnom gradu, otvoren je za posjetitelje, a do vrha možete doći liftom – a odande se pruža najljepši pogled na grad Bruxelles.

Muzej čokolade

Kao što smo naveli, jedan od najprepoznatljivijih belgijskih prehrambenih proizvoda je visokokvalitetna čokolada. Briselski muzej kakaa i čokolade ujedno je trgovina, izložbeni prostor i kuhinja za demonstraciju proizvodnje čokolade te degustacijski prostor.

Demonstracija čokolade prilično je zanimljiva – gledate kako čokolada prelazi iz tekućeg u kruto stanje, a zatim i kušate finalan rezultat. Čokolatijer će vam pokazati proces izrade čokolada poput školjki, pralina i drugih otmjenih poslastica. Tijekom cijelog procesa možete kušti razne čokolade!

Muzej stripa

Nezaobilazna atrakcija smještena u srcu Bruxellesa, Umjetnički muzej stripa već 30 godina odaje počast kreatorima i herojima stripova. “Comics Art Museum” jedan je od najposjećenijih muzeja u gradu. Bruxelles je inače poznat kao grad stripa; s više od 700 strip autora, Belgija ima više strip crtača po kvadratnom kilometru od bilo koje druge zemlje na svijetu! Ovdje je strip iz popularnog medija prerastao u umjetnost za sebe. Nigdje drugdje strip nije tako snažno ukorijenjen u stvarnosti i mašti ljudi. Neki od najpoznatijih belgijskih strip junaka su Tintin, Štrumpfovi i Lucky Luke.

Redovito obnavljani stalni postav i raznovrstan program povremenih izložbi posjetiteljima omogućuju otkrivanje bezbrojnih aspekata strip umjetnosti.

#3 Besplatne aktivnosti

Grand Place

Središnji gradski trg, Grand Place, mnogi smatraju i najljepšim trgom na svijetu. Pod UNESCO-vom je zaštitom svjetske baštine, a okružuju ga Gradska vijećnica, Maison du Roi i bogate kraljevske kuće.

Trg je gotovo uvijek pun posjetitelja, glavno je okupljalište mladih, a prepoznatljiv je i po tome što mnogi ovdje sjede na podu, baš kao da su na pikniku, te uživaju, promatraju i dive se građevinama oko sebe. Svakako ga posjetite i preko dana i uvečer, kada se spusti mrak i upale sva svjetla.

Manneken Pis

Malen brončani kip dječaka “Manneken Pis” jedan je od simbola grada, a iako je velik samo 55 cm, o njemu postoje mnoge legende. Ova fontana prikazuje dječaka koji mokri u bazenu fontane. Kroz povijest je više puta bio ukraden ili oštećen, pa je tako sadašnji kip replika, a original se čuva u gradskom muzeju. Skulpturu se redovito dotjeruje u skladu s raznim prigodama, a dječakov ormar sastoji se od oko tisuću različitih kostima.

Manneken Pis nalazi se u maloj uličici u centru grada, pa svakako prošećite i razgledajte ovaj prepoznatljiv simbol Bruxellesa.

Murali posvećeni stripu

Jedan od najzabavnijih i najneobičnijih načina za istraživanje Bruxellesa je putovanje “stripovskom stazom”. Projekt je započeo 1991. s namjerom da se uljepšaju prazni zidovi u gradu, a pritom se oda počast poznatim belgijskim strip crtačima. Sama ruta sadrži više od 50 murala. Krenite na kratko putovanje kako biste otkrili 10 dragulja ulične umjetnosti u slavnoj prijestolnici stripa.

Osim murala posvećenih stripu, na briselskim ćete ulicama često moći uočiti različite forme ulične umjetnosti, poput skulptura, crteža, kolaža ili instalacija na zidovima i tlu.

Park Leaken

Najveći i najljepši briselski park Leaken vrijedi posjetiti za sunčanih dana. Nalazi se na pješačkoj udaljenosti od Atomiuma, pa svakako odaberite jedan dan za posjet tim atrakcijama. Zajedno s parkovima Osseghem i Sobieski, te Kolonijalnim vrtom i Cvjećarskim vrtovima, park čini dio kraljevskog posjeda. Svi ovi parkovi međusobno su povezani zelenom šetnicom, koja povezuje sve parkove i šume briselske regije.

#4 Gdje odsjesti?

Hotel Indigo Brussels Centre

Hotel Indigo Brussels City smješten je u samom srcu Bruxellesa i sadrži boutique sobe uređene u tri različite teme; biljnoj, cvjetnoj i tropskoj. Hotelski restoran Serra zelena je oaza gdje gosti mogu pobjeći od gradske vreve. Jelovnik je nadahnut prirodom i uključuje sezonske namirnice iz lokalnih izvora. Gosti dan mogu započeti poput lokalnih stanovnika, uz besplatnu kavu i kroasan iz restorana Urban Picnic.

Pillows City Hotel Brussels

Ovaj hotel s četiri zvjezdice nalazi se u srcu grada, na samo nekoliko minuta hoda od turističkih atrakcija poput Grand Placea i Manneken Pisa. Elegantan i luksuzan hotel ima izvrstan vlastiti restoran te bar s velikom ponudom belgijskih pića. Hotel ima 70 elegantnih hotelskih soba, 2 obiteljske sobe i 1 apartman koje nude sav luksuz koji vam je potreban za nezaboravan početak dana.

Foto: Pexels, Unsplash, Instagram, Hotel Indigo Brussels, Pillows City Hotel Brussels

Učitati još
Zatvori