Božićni sajmovi i adventska putovanja kojima se veselimo ove godine

Božićni sajmovi i adventska putovanja
kojima se veselimo ove godine

Božićni sajmovi diljem Europe svake nas godine iznova oduševe. Mirisi kolača, cimeta i kuhanog vina koji se šire gradom, blještavilo lampica i božićnih ukrasa na najljepšim drvenim kućicama dok se družimo s obitelji i prijateljima – sve to čini blagdanski ugođaj koji toliko volimo. Baš zato već početkom listopada počnemo planirati adventska putovanja koja su prošle godine zbog pandemije izostala.

Iako još uvijek ne znamo kako će Advent u Europi izgledati ove godine, odnosno u kojim će se gradovima i u kojem obliku održati, mi smo izdvojili one kojima se veselimo. Klasične adventske destinacije uključuju njemačke i austrijske gradove, koji su kroz godine toliko usavršili svoje božićne sajmove da im se uvijek rado vraćamo. Uz njih, posljednjih nekoliko godina istaknuli su se i drugi gradovi poput Budimpešte, Bruxellesa, Strasbourga pa čak i Tallina.

Beč, Austrija

Beč je vjerojatno najpoznatija, ali i jedna od najljepših božićnih destinacija gdje ćete s obitelji, prijateljima ili voljenom osobom uživati u blagdanskoj čaroliji. Beč kao grad kulture i tradicije svake godine osvane u najljepšim bojama Božića. Božićni sajam mjesto je gastronomskog hedonizma gdje možete uživati u mirisima i okusima božićnih kolača, medenjaka, punča i kuhanog vina. Vikendom se ispred Gradske vijećnice održavaju koncerti na kojima sudjeluju međunarodni zborovi.

Leipzig, Njemačka

Najstariji božićni sajmovi nalaze se u Njemačkoj, a Leipzig market svoju tradiciju njeguje od davne 1458. godine. Svakog prosinca povijesni centar grada osvane u božićnom ruhu. Sajam se proteže se na čak 6 dijelova i više od 200 kućica na kojima možete kupovati delicije, poklone i zaigrati društvene igre.

Budimpešta, Mađarska

Advent u Budimpešti iz godine u godinu sve je popularniji, a čitatelji portala European Best Destinations prije dvije su ga godine smjestili na drugo mjesto najljepših u Europi. Na božićnom sajmu ispred Bazilike sv. Stjepana pronaći ćete ukusne mađarske i međunarodne specijalitete i atrakcije poput klizališta za djecu koje okružuje prekrasno božićno drvce. Sajam je poznat i po spektakularnoj rasvjeti i projekcijama na pročelju Bazilike.

Strasbourg, Francuska

Božićni sajam u Strasbourgu je najpoznatiji sajam u Francuskoj i jedan od najstarijih u Europi, a nalazi se u srcu Grandellea, UNESCO-ove svjetske baštine. U centru grada nalazi se oko 300 drvenih kućica na kojima možete pronaći sve, od delicija do božićnih ukrasa. Posebno se ističe božićno drvce visoko 30 metara koje svojom visinom prelazi vrhove kuća, a mnoštvo lampica i kuglica stvara posebnu svjetlost.

Tallin, Estonija

Advent u Tallinnu je prije tri godine proglašen najljepšim u Europi prema anketi portala European Best Destinations. Trg gradske vijećnice zimi postaje čarobni božićni sajam s veličanstvenim božićnim drvcem. Tradicija obilježavanja božićnih svečanosti ovdje seže u 1441. godinu, kad je upravo na ovom Trgu postavljeno prvo božićno drvce u Europi. Na sajmu možete uživati u tradicionalnoj estonskoj božićnoj kuhinji, od crnog pudinga i kiselog kupusa do medenjaka i toplih božićnih pića, kao i razgledati i kupiti lokalne rukotvorine i poklone za najmilije.

Erfurt, Njemačka

Srednjovjekovni njemački grad Erfurt dom je jednom od najljepših božićnih sajmova u Europi. Nalazi se na trgu ispred katedrale gdje su se smjestile kućice s ukusnim poslasticama, specijalitetima i božićnim ukrasima. Ogromno božićno drvce osvijetljeno svjećicama i 12 metara visoka piramida svakako doprinose doživljaju.

Prag, Češka

Prag je lijep u svako doba godine, a u božićno vrijeme ovim gradom vlada posebna atmosfera. Božićni sajam smješten na Starogradskom trgu jako je popularan među turistima. Iako ćete na kućicama pronaći tipičnu ponudu hrane, slastica i suvenira, budite sigurni da ćete uživati u blagdanskom ugođaju.

Bruxelles, Belgija

Advent u Bruxellesu zove se Winter Wonders, odnosno u prijevodu Zimska čuda. I uistinu izgleda čudesno. Glavni božićni sajam nalazi se na Place Sainte-Catherine, ali u cijelom gradu postoji oko 250 drvenih kućica na kojima ćete pronaći razne specijalitete, originalne poklone i najbolje čokolade, kao i ostale atrakcije i zabavne aktivnosti.

Hallstatt, Austrija

Hallstatt je mali gradić na austrijskim jezerima, a zaista se teško odlučiti kad je ljepši – u proljeće ili na zimu. Ipak, nekako je posebno čaroban u prebožićno vrijeme. Ovaj prekrasni gradić s uskim uličicama koje su pune ribarskih kuća priljubljenih uz stijenu oduševit će vas na prvu. U Hallstatt se možete zaputiti na jednodnevni izlet ili ga odabrati kao vikend destinaciju. Ako se odlučite za ovu drugu opciju, predlažemo da razgledate i ostale slikovite gradiće u blizini poput St. Gilgena i St. Wolfganga, a možete “skoknuti” i do Salzburga koji se može pohvaliti jednim od najstarijih božićnih sajmova u Europi.

Foto: Instagram, Unsplash

Preporuka

Zatvori