Zbog super povoljnih letova iz Zagreba ovog ljeta putujemo na Cipar

Zbog super povoljnih letova iz Zagreba
ovog ljeta putujemo na Cipar

Jedna od najpoželjnijih destinacija ovog ljeta bit će mediteranski otok Cipar. Topla, sunčana ali i udaljena destinacija privlači svojim posebnostima, posebice spektakularnim plažama, stabilnim toplim temperaturama, zabavom i kulturom. Niskotarifna avio kompanija Ryanair trenutno nudi karte za Cipar u jednom smjeru već za 14.99 eura, za putovanja u lipnju. Povoljne avionske karte odnose se na putovanja iz Zagreba do Paphosa, jugozapadnog grada na obali mediteranskog otoka Cipra. Karte možete pronaći ovdje.

Cipar

Cipar je udaljen mediteranski otok koji je zbog svoje pozicije dugo bio sjecište Europe, Afrike i Azije. Zbog toga ima iznimno bogatu kulturu, a i dalje je podijeljen na veći, međunarodno priznat grčki dio otoka i samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Cipar. Glavni grad Cipra je Nikozija, grad koji obiluje kulturnim znamenitostima, a od njega su još popularnija turistička odredišta obalni gradovi Larnaca, Akamas, Paphos i Episkopi. Cipar je kao stvoren za uživanje na plažama, uz bistro tirkizno more, ali i uživanje u gastronomiji i bogatoj, raznovrsnoj kulturi.

Što posjetiti na Cipru?

Obalni gradić Paphos smatra se mitološkim mjestom rođenja grčke božice ljubavi i ljepote, Afrodite, koja je rođena iz morske pjene. Ovaj dio otoka obiluje spomenicima u čast Afroditi, a u helenističkom i rimskom dobu bio je i glavni grad Cipra. Zbog kulturnih bogatstva upisan je na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

U ljetnim mjesecima najveći broj turista traga za savršenom plažom, a ovdje ih je iznimno mnogo. Neke od najpopularnijih plaža su Nissi, uvala Serena, Paramali plaža, Mackenzie plaža, plaža Konnos, Lara beach i Afoditine stijene.

Jedno od najpopularnijih ljetovališta je Ayia Napa, na jugoistočnoj obali otoka, gdje se nalazi i najveći broj klubova, barova i restorana.

Sve ljubitelje aktivnog odmora otok će očarati i drugim ljepotama kao što su Planina Troodos s najvišim vrhom Olympom od 1951 m, katakombe i freske, arheološki park, rimske vile i utvrde. Ljubitelji gastronomije, pak, neće moći odoljeti spoju arapske, turske i grčke kuhinje. Ovdje će uživati u morskim plodovima, janjetini, musakama i složencima, halloumi siru pečenom na siru, i naravno, domaćem vinu.

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori