Kako je nekadašnje napušteno talijansko mjesto na vrhu stijene postalo umjetničko naselje
Kako je nekadašnje napušteno talijansko mjesto na vrhu stijene postalo umjetničko naselje

Kako je nekadašnje napušteno talijansko mjesto na vrhu stijene postalo umjetničko naselje

Radost života i uživanje čak i u najmanjim sitnicama čini Fellinijev dolce vita u Italiji tako jednostavnim, dostupnim i prirodnim. Lagano ispijanje espressa, uživanje u ukusnim delicijama talijanske gastronomije, šetnje vibrantnim ulicama koje na tako šarmantan način spajaju tradicionalno mediteransko ljenčarenje i umjetnost. Uz privlačne znamenitosti koje su na svakom koraku činit će vam se da koračate ogromnim muzejom pod zvijezdama. U Italiji gotovo svaki dio, svaki balkon priča svoju priču pa tako i malo srednjovjekovno mjesto smješteno u regiji Lazio.

Calcata

Priča o Calcati

Calcata je umjetnička komuna, odnosno nekadašnje naselje, koja se nalazi na vrhu stijene udaljena oko sat vremena vožnje od Rima. Smješteno daleko od gradske vreve, ovo pitoreskno mjesto krasi intrigantna vizura i prepoznatljiva arhitektura. Već sam ulazak u ovo naselje pravi je povratak u prošlost.

Napušteno naselje – naselje umjetnika

Budući da je u prošlom stoljeću vlada pokrenula inicijativu iseljenja stanovništva zbog nezgodnog položaja, Calcata je ostala gotovo prazna. No s vremenom se ona ponovo počela buditi i puniti brojnim umjetnicima i kreativcima, pa je i dalje u njemu živahno. Uličice su prepune obrtničkih trgovina koje prodaju umjetnine, nakit, antikvitete i vintage predmete, stoga će vam za uspomenu ostati suvenir koji će vas podsjetiti na opuštajuću šetnju ovim mjestom. Neki od ateljea i dućančića nalaze se u obiteljskim kućama, a osim umjetnika, ovdje možete naići i na restorane i kafiće te tako uživati u talijanskim specijalitetima i delicijama.

U gradu se održavaju mnoga kulturna događanja, kao što su umjetničke izložbe, koncerti, a posjetitelji također mogu uživati u prekrasnom pogledu na okolni krajolik s vrha stijene na kojoj se nalazi ovo talijansko mjesto.

Povratak u prošlost

Calcata je nevjerojatno mjesto savršene sinergije neodoljive prirode, bogate povijesti, živahne umjetničke scene te prošlosti. Njezina jedinstvena priča i nevjerojatna ljepota privlače domaće i strane posjetitelje koji žele otkriti ovaj skriven dragulj Italije. Smještena između brežuljaka turistima nudi mir i tišinu daleko od užurbane gradske atmosfere. Bez obzira na razlog vašeg posjeta, Calcata će vas oduševiti i ostaviti na vas nezaboravan dojam.

Foto: Instagram, Pexels, iStock

Učitati još
Zatvori