City Break: Vikend u Budimpešti

City Break: Vikend u Budimpešti

Jedan od najljepših gradova Europe je Budimpešta, glavni grad Mađarske koji leži na obali Dunava. Nekadašnje središte Austro-Ugarskog Carstva, a danas grad s gotovo dva milijuna stanovnika, mnoge turiste privlači svojim kulturnim i povjesnim znamenitostima, a sve više i privlačnom gastonomskom ponudom i nizom odličnih barova i hotela.

U detaljnom “city break” vodiču donosimo ponajbolje od turističkih atrakcija, kulture, gastronomije, besplatnih aktivnosti i opcija smještaja za vikend u Budimpešti.

Kultura

Parlament

Parlament je najveća građevina u Mađarskoj i treći najveći parlament u svijetu. Veličanstvena građevina tik uz obalu Dunava s peštanske strane jedan je od zaštitnih znakova grada.

Ribarska tvrđava

U blizini Budimskog dvorca nalazi se Ribarska tvrđava ili Ribarska kula (Fisherman’s Bastion) koja je jedna od najpopulrnijih turističkih destinacija Budimpešte. Zbog panoramskog pogleda koji se odavde pruža na grad i zgradu Parlamenta, te zbog same tvrđave koja je jedan od najistaknutijih primjeraka mađarskog eklekticizma, ova je lokacija baš svakoj listi posjetitelja.

Budimski dvorac

Dvorski kompleks mađarskih kraljeva spada u UNESCO-vu svjetsku baštinu. Budimski dvorac okružen je dijelom grada koji je poznat kao Dvorski distrikt u kojem se ističu građevine iz srednjeg vjeka, baroka i 19. stoljeća. U dvorcu se nalazi Mađarska nacionalna galerija, Muzej povijesti Budimpešte i terasa s koje se pruža pogled preko Dunava na povijesno središte Budimpešte. Do dvorca se može doći uspinjačom!

Trg heroja u Budimpešti

Najpopularniji i najveći trg u Budimpešti nalazi se na kraju najvećeg šetališta – Andraševe ulice. Trg je popločan velikim bijelim ornamentima, a u centralnom dijelu trga nalazi se Milenijski spomenik i velike, 85-metarske kolonade.

Kupalište Széchenyi

Jedna od najvećih atrakcija u Budimpešti je kupalište s termalnom vodom na otvorenom. “Grad toplica” bogat je prirodnim izvorima tople mineralne vode. Jedno od najvećih europskih kupališta, terme Széchenyi, najpopularnije su odredište Mađara i turista. Ovdje se nalaze bazeni s ljekovitom vodom, jacuzzi i razne vodene atrakcije, a može su kupati u svako doba godine.

Gastronomija

Mađarska ima bogatu narodnu kuhinju s obiljem jako popularnih jela poput gulaša. Njihova su jela bogata i dobro začinjena, a do danas su ostala ponos kulturne baštine. Osim gulaša, paprikaša, ribarske juhe, obavezno probajte slatka rolana peciva od dizanog tijesta s notama cimeta i šećera, kurtos kalacs. Osim što se prodaju na uličnim štandovima, možete ih naći u specijaliziranom restoranu Molnars Kürtőskalács.

26 Budapest

Nedavno smo pisale o lokalu “26 Budapest”, jednom potpuno neobičnom i kul lokalu u centru Budimpešte. Ovdje možete pojesti najbolji doručak u gradu, uživati u snackovima, ručku ili večeri te odličnoj ponudi alkoholnih pića. Ova urbana džungla trenutno je glavno feel-good odredište mladih, a sve o “26 Budapest” možete pročitati ovdje.

Beerstro 14

Beerstro 14 je mali bistro s mađarskom hranom u samom srcu grada koji se nalazi prvi vrhu svih lista najboljih restorana u Budimpešti. Vrhunska mesna jela i najbolja selekcija piva, ugodan ambijent ili romantična večera na čarobnoj terasi, sve to možete pronaći ovdje.

Besplatne aktivnosti

Bazilika sv. Stjepana

Bazilika svetog Stjepana katolička je bazilika posvećena mađarskom kralju Stjepanu I. Svetom, čije se relikvije nalaze u njoj. Bazilika je poznata po svojim zvonima, svako je posvećeno nekom svecu, te po održavanju orguljaških koncerata. Jedno je od najvažnijih gradskih znamenitosti, a upravo ispred nje često se snimaju filmovi. Ulazak u baziliku je besplatan.

Zeleni Most

Most slobode, poznat kao “zeleni most” preko Dunava spaja dva glavna gradska trga. Najkraći je od 3 mosta, ali i najpopularniji za turiste koji se ovdje vole šetati i fotografirati. Najljepše šetnje uvijek su u vrijeme zalaska sunca, kada su sve građevina obasjane zlatnim svijetlom.

Gdje odsjesti?

Boutique hotel Stories

Najljepši boutique hotel u centru grada zove se Stories – osim nevjerojatno kul interijera, vrhunski opremljenih i uređenih soba, ovdje se nude i razni tretmani poput frizure, tetoviranja, profesionalne manikure, pedikure i make-upa, tu je yoga studio, privatni treneri, masaže i još mnogo toga.

Foto: Pexels, Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori