Čarobni Brijuni su savršena destinacija za vikend getaway ovog proljeća
Čarobni Brijuni su savršena destinacija za vikend getaway ovog proljeća

Čarobni Brijuni su savršena destinacija za
vikend getaway ovog proljeća

Posljednjih dana zima se vratila na velika vrata, no mi se već sada veselimo proljeću i jedva ga čekamo. Duži i topliji dani kad se priroda budi i kad sve više vremena provodimo na otvorenom idealni su za putovanja pa je sad pravo vrijeme da isplaniramo kratki godišnji odmor.

Pred nama je Uskrs koji će mnogi iskoristiti za odlazak na produženi vikend, a ako trebate ideju gdje se zaputiti, naš prijedlog su uvijek čarobni Brijuni.

NP Brijuni – rajsko mjesto prirodnih ljepota

Ovo otočje i nacionalni park u Jadranskom moru sastoji se od 14 otoka, otočića i hridi koji predstavljaju oazu veličanstvenog sklada čovjeka, biljnog i životinjskog svijeta. Najveći, najljepši i najposjećeniji među njima je Veliki Brijun.

Veliki Brijun skladan je krajolik izvorne ljepote i baštine nastale čovjekovim djelovanjem. Stoljetnim šumama hrasta crnike danas bezbrižno šeću jeleni lopatari, jeleni aksisi i mufloni uneseni na otočje početkom 20. stoljeća. Područje parka, osim unesenih vrsta, naseljavaju i autohtone životinje, među kojima su najbrojnije ptice. Na otoku se nalazi i jedno od najstarijih stabala masline na Sredozemlju, zasađeno još u 4. stoljeću, koje i danas daje plod.

Na području Nacionalnoga parka Brijuni također je evidentirano stotinjak lokaliteta i objekata arheoloških i kulturno-povijesnih vrijednosti, kao i brojni otisci stopala dinosaura koji svjedoče o životu ovih gmazova na našim prostorima.

Što sve vidjeti i doživjeti na Velikom Brijunu?

Čim siđete s broda za Brijune, ući ćete u neki totalno drugi svijet. Čarobna priroda očarat će vas na prvi pogled i jednostavno vas zove na uživanje u aktivnostima na otvorenom.

Otok je najbolje obići turističkim vlakićem i pješice. Izlet započinje na istočnoj strani otoka, u centralnoj brijunskoj luci, gdje vas dočekuju stručni vodiči koji su vam na raspolaganju za sva pitanja i dodatne informacije. Dio izleta osmišljen je kao jednosatna vožnja turističkim vlakićem uz obalu, do sjevera otoka, gdje je smješten Safari park.

Na putu imate priliku vidjeti teren za golf, kaštel i stare gospodarske zgrade sagrađene početkom 20. stoljeća u doba austrijske obitelji Kupelwieser.

Safari park

U Safari parku, koji se prostire na sjevernom rubu Velikog Brijuna, susrest ćete brojne egzotične životinje kao što su nojevi, paunovi, zebre, ljame, indijske svete krave…

Unutar Safari parka nalazi se i etno park koji prezentira istarsko seosko gospodarstvo, a čiji su stanovnici autohtone istarske životinje – istarske ovce, magarci i koze. Svi ovi simpatični stanovnici Safari parka izmamit će vam osmijeh na lice, a susret s njima dugo ćete pamtiti.

Uskrs na Brijunima

Uz sve navedeno, tijekom uskrsnih blagdana na otoku Veliki Brijun možete uživati i u brojnim prigodnim sadržajima. Od 7. do 10. travnja odaberite paket tri noćenja s doručkom u Hotelu Istra ili Hotelu Neptun. Uživajte u zabavnoj uskrsnoj biciklijadi s traženjem uskrsnih jaja koja će sigurno razveseliti vaše najmlađe.

U ponudu je uključena i kreativna uskrsna radionica za djecu i roditelje, degustacija kave i vina, show cooking, odnosno priprema i degustacija istarskih blagdanskih specijaliteta, misa u crkvi Sv. Germana, kao i razne obiteljske aktivnosti na otvorenom.

Više o ponudi pronađite ovdje.

Foto: Profimedia, Unsplash, NP Brijuni

Učitati još
Zatvori