Prekrasne plaže i još 5 dodatnih razloga zašto ovog ljeta želimo na Brač
Prekrasne plaže i još 5 dodatnih razloga zašto ovog ljeta želimo na Brač

Prekrasne plaže i još 5 dodatnih razloga
zašto ovog ljeta želimo na Brač

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Nomad Life | Kroatie (@thenomad.life)

Otok Brač je najveći srednjodalmatinski otok i treći najveći otok Jadranskog mora. Obrubljen čarobnim uvalama i prekriven šumama borova i čempresa, Brač je jedan od najljepših hrvatskih otoka o kojem često pišu i renomirani strani mediji. Prije dvije godine ga je tako Business Insider uvrstio na svoj popis 100 ‘under-the-radar’ otoka na svijetu koji se moraju posjetiti barem jednom u životu, dok je britanski Lonely Planet objavio veliku reportažu.

Smješten između Splita i Hvara, Brač je svjetsku slavu stekao po plaži Zlatni rad te po bračkom kamenu koji je korišten za gradnju mnogih znamenitih građevina u svijetu, od Dioklecijanove palače u Splitu do Bijele kuće. Međutim, postoji još mnogo toga što turiste privlači ovom otoku, a mi smo u nastavku izdvojili samo nekoliko razloga zašto biste ga trebali posjetiti.

Supetar

Mjesta koja imaju dušu

Otok Brač ima više mjesta i mjestašca koja bi svakako vrijedilo posjetiti nađete li se tamo. Supetar je najveće naselje i ujedno jedini grad na otoku. Njegova bogata kulturno-povijesna baština vratit će vas u doba rimskih careva o čijem vremenu svjedoče brojne villae rusticae, kao i ostaci mozaika pored župne crkve iz 6. st. Šetnjom kamenom popločanim uličicama Supetra osjetiti ćete istinski duh dalmatinskog priobalnog gradića. S bogatom ponudom kvalitetnog smještaja koji nude hoteli, vile, kuće za odmor i apartmani, te raznovrsnom ugostiteljskom ponudom i zabavnim događanjima tijekom cijelog ljeta, Supetar je jedno od najposjećenijih središta na otoku Braču.

Supetar

Bol je jedna od najljepših turističkih destinacija na Jadranu i poznato okupljalište domaće i svjetske elite. Smješten podno Vidove gore, najvišeg vrha jadranskih otoka, Bol je najpoznatiji po plaži Zlatni rat. Njegove prirodne ljepote, ugodna klima i čisto more čine ga poželjnim mjestom za odmor tijekom cijele godine.

Milna se smjestila na zapadnoj obali Brača, a slovi za najljepšu i najzaštićeniju bračku luku. Ima dvije kvalitetno opremljene marine koje će zadovoljiti i najzahtjevnije nautičare. Milnu krasi duga i lijepa obala uz koju se nižu kamene kuće, mala remek djela pučkog graditeljstva.

Milna

Tu su još i Nerežišća, Sutivan, Postira, Pučišća, Sumartin, Selca, Povlja itd. od kojih svako ima dušu i vrijedno je posjeta.

Zlatni rat

Rajska plaža Zlatni rat jedna je od najljepših šljunčanih plaža na našoj obali i najprepoznatljivija vizura Bola. Nastala je taloženjem zlatnog šljunka oko grebena, a njena specifičnost leži u tome da pod utjecajem valova i vjetrova vršak plaže stalno mijenja svoj oblik. Ovo zaštićeno prirodno područje omiljeno je mjesto fotografa i surfera iz cijelog svijeta. Do plaže možete doći 20-ak minuta laganom šetnjom uz more ili autom. Ljeti je moguće uskočiti i na mali turistički vlakić te turističke brodove iz Bola.

Zlatni rat

Prekrasne plaže i uvale

Iako je Zlatni rat najpoznatija bračka plaža, cijeli otok skriva još puno divnih plaža i uvala koje vrijedi istražiti. Spomenut ćemo samo neke. Lovrečina, koja se nalazi u mjestu Postira, oduševit će ljubitelje pješčanih plaža. Bili rat je jedna od najatraktivnijih plaža u Supetru i ponosi se velikim izborom sadržaja. Šljunčana plaža Murvica ispod istoimenog naselja omeđena je stijenama, a posebnost joj daje i prekrasan pogled. Tu su još i plaže i uvale Banj, Gumonca, Likva, Bunta, Mala Lozna, a koju god odlučite posjetiti, nećete pogriješiti.

Lovrečina

Izlet na Vidovu goru

Vidova gora je najviši vrh na Jadranskim otocima (778 m) i jedno od omiljenih izletišta na otoku Braču. Ime je dobila po ruševinama kapelice sv. Vida koja se nalazi stotinjak metara od vrha. Pogled s Vidove gore nešto je što se ne propušta prilikom posjete Braču. Uživajte u prekrasnom pogledu prema jugu i Zlatnom ratu, a za vrijeme lijepog vremena možete vidjeti i ostale otoke, od poluotoka Pelješca na istoku, preko Korčule, Visa, Biševa pa sve do hridi Jabuke te Biokovo.

Pustinja Blaca

Pustinja Blaca, nekad slavna glagoljaška pustinja, a kasnije i zvjezdarnica, nalazi se na istočnom obronku doline na južnoj strani otoka, između Bola i Milne. Pustinju (samostan) osnovali su u 16. stoljeću poljički svećenici glagoljaši koji su bježeći pred Turcima stigli na Brač. Uz strmu liticu vrijedni su pustinjaci dozidali crkvu i samostan, stambene i gospodarske zgrade, a prostrane šume pretvorili u bogate vinograde i maslinike. Blaca su zaista izniman spomenik ljudskoga rada i ljudske izdržljivosti, s izuzetnim povijesnim, gospodarskim, umjetničkim i znanstvenim sadržajima. To je pravi prirodni i kulturološki fenomen, čudesna oaza mira i uspomena na davno prošla vremena.

Pustinja Blaca

Gastronomija

Pored klasičnih dalmatinskih jela poput ribe, plodova mora, maslinovog ulja i tjestenine, bračka kuhinja nudi i svoje posebnosti. Brački janjci i kozlići koji još nisu pasli aromatično mediteransko bilje nego samo majčino mlijeko na glasu su već od antičkih vremena, a posebno je cijenjen ‘vitalac’ – janjeće iznutrice koja se nabadaju komad po komad na tanki ražanj, omotane janjećom maramicom. Vitalac se jede narezan, dok se čeka da cijeli janjac bude pečen. Specijalitet je i ‘butalac’ – nadjeveni janjeći but (natrljan aromatičnim biljem, zaliven na kraju vinom), janjeći ‘tingul’ (pirjana janjetina) i brojni drugi specijaliteti spremljeni od nadaleko poznate bračke janjetine. Ne smijemo zaboraviti spomenuti ni brački sir, a poseban specijalitet je procip. Od vina se ističe plavac koji se na Braču pije od davnina.

Hotel Lemongarden, Sutivan

Konoba Bokuncin, Puntinak

Učitati još
Zatvori