Mladi ste i želite proputovati Europu? Obiđite ju vlakom potpuno besplatno

Mladi ste i želite proputovati Europu?
Obiđite ju vlakom potpuno besplatno

Vožnja vlakom oduvijek je bila zanimljivija od letenja avionom jer je samo putovanje jednako čarobno (možda i čarobnije) kao i odredište na koje smo se uputili. Postoji li išta bolje od ugodnog sjedenja kraj prozora i uživanja u spektakularnim prizorima koji se vani pružaju? Ako imate 18 godina i oduvijek ste željeli obići Europu, onda će vas sigurno razveseliti vijest da ju imate priliku proputovati vlakom potpuno besplatno!

Tračnicama po Europi

Naime, Europska Unija ponovno pokreće DiscoverEU program, koji 18-godišnjacima omogućuje besplatnu Interrail željezničku kartu kojom mjesec dana mogu besplatno putovati vlakom po starom kontinentu. Riječ je o inicijativi koja je pokrenuta 2018. godine koja 18-godišnjm građanima EU-a daje mogućnost putovanja na kojem će istražiti raznolikost Europe, učiti o europskoj kulturnoj baštini i povijesti te se povezati s drugim mladim ljudima. Osim toga, inicijativa mladima pomaže razviti vještine koje će im biti važne u budućnosti, kao što su neovisnost, samopouzdanje i otvorenost prema drugim kulturama.

S obzirom na pandemiju, mladi prošle godine nisu mogli dobiti Interrail propusnice, što znači da će dvostruko više mladih sada dobiti priliku da istraže Europu vlakom 2022. godine. Novi krug podjele propusnica započet će u listopadu ove godine, a dijelit će ih se čak 60.000. Moći će se prijaviti svi oni koji su prošle godine napunili 18, kao i oni koji će 18. rođendan proslaviti ove godine.

Besplatne Interrail karte za 18-godišnjake

Interrail karta mladima omogućuje da posjete 40.000 destinacija u 33 europske zemlje. Propusnice se dodjeljuju državama članicama na temelju broja stanovnika. Mogu se prijaviti samo građani EU, ali i oni koji imaju boravište u EU, što je promjena u odnosu na prošle godine. Karta se može koristiti za putovanja između ožujka 2022. i ožujka 2023., a oni koji ju dobiju, moći će besplatno putovati Europom najviše 30 dana. S obzirom da pandemija još uvijek traje i utječe na svijet putovanja, mladima će se ponuditi fleksibne rezervacije i rute te dodatno osiguranje.

Za Interrail kartu moći ćete se prijaviti ovdje kada točan datum bude objavljen.

Foto: Pexels

Preporuka

Zatvori