Dva mjesta u Istri koja nas vode ravno na Bali
Dva mjesta u Istri koja nas vode ravno na Bali

Dva mjesta u Istri koja nas
vode ravno na Bali

Iako mala, naša zemlja puna je predivnih destinacija i lokacija koje vrijedi posjetiti, a na neke ćete se poželjeti uvijek iznova vraćati.

Priznajemo, uopće se ne bismo bunili da sada imamo mogućnost sjesti u avion i otići na odmor na drugi kraj svijeta. Recimo, na Bali. No, dok to ne postane moguće, dobra je vijest da u Hrvatskoj možemo pronaći lokacije koje imaju taj Bali vibe. Obje se nalaze u predivnoj Istri pa ih svakako stavite na popis idući put kad se nađete tamo.

Samostan i ‘Vrata raja’ u Dajli

Na društvenim mrežama ste sigurno vidjeli fotke Vrata raja na Baliju – osoba stoji u sredini, a u vodi se reflektira cijeli prizor. U stvarnosti, vode oko ovog slavnog hrama nema, no upravo su ga ovakve fotografije na Instagramu popularizirale pa ga mnogi turisti dolaze posjetiti.

I mi imamo svoja ‘vrata raja’, još ljepša od onih na Baliju, a nalaze se u malom naselju Dajla kod Novigrada u Istri. Ta su vrata dio kompleksa ladanjske palače, odnosno samostana smještenog uz samu obalu mora. Vrijedan je to arhitektonski sklop koji svojom ljepotom te dugom i burnom poviješću privlači pažnju, kako stručnjaka, tako i turista.

Današnji izgled dobiva 1839. godine na osnovi nacrta francuskog arhitekta Le Terriera de Manetota. Upravo podrijetlu svog arhitekta palača u Dajli duguje svoj francuski neoklasicistički izgled, jedinstven na istarskom području.

Nažalost, danas je kompleks napušten i devastiran vremenom, neprimjerenim dogradnjama i ljudskim nemarom, ali svejedno ga vrijedi posjetiti i diviti se njegovoj arhitekturi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ana Bacinger (@anabacinger)

‘Bali’ ljuljačka na rtu Kamenjak

Još jedna stvar koja nam je prva asocijacija na Bali je golema ljuljačka koja se nalazi u šumi. No, da biste uživali u ‘Bali’ ljuljački, ne trebate potegnuti do Balija – dovoljno je zaputiti se na rt Kamenjak.

Rt Kamenjak je najjužnija točka istarskog poluotoka, a nalazi se 20-ak minuta vožnje od Premanture. Od 1996. godine Kamenjak je na listi zaštićenih područja. Kristalno čisto more, brojne uvale i predivne plaže čine ga idealnim mjestom za ljetno cjelodnevno kupanje i sportske aktivnosti poput skokova u vodu. Koliko je poseban, govori i činjenica da ga je poznati svjetski turistički vodič Lonely Planet jednom prilikom uvrstio na listu najpoželjnijih lokacija za skroviti odmor na Mediteranu.

Iznad uvale Mala Kolumbarica smjesto se Safari bar koji je idealan kad poželite predah od sunca i mora. Bar je smješten ispod i između gustog raslinja i stvarno izgleda originalno pa ćete se zaista osjećati kao da ste na Baliju. Iako je cijeli bar istinska atrakcija, pažnju posjetitelja najviše privuče upravo ‘Bali’ ljuljačka stvorena za prekrasne fotografije. Ovdje uvijek možete očekivati gužvu jer se baš svi žele fotkati na ljuljački pa budite strpljivi i probajte uloviti trenutak kad je ljuljačka prazna.

Trenutno radi svaki dan od 9.30 do 22h.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Helena Klarić (@anelehbakota)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by matea senjak | travel ✈ (@doyoudreamof_)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by K R I S T I N A ? (@mrs.stojaanovic)

Foto: Marko Medić(@father_of_djordje), Mateja Rajčić (@doyoudreamof_)

Učitati još
Zatvori