Bajkoviti Mljet: Plaže i ostale top lokacije na najzelenijem jadranskom otoku
Bajkoviti Mljet: Plaže i ostale top lokacije na najzelenijem jadranskom otoku

Bajkoviti Mljet: Plaže i ostale top lokacije
na najzelenijem jadranskom otoku

Uvala Sutmiholjska (Foto: Antonio Ivičević/Putni kofer)

Mljet je najšumovitiji i definitivno jedan od najljepših jadranskih otoka. Više od 70 % njegove površine pokriveno je šumama, dok unutar nacionalnog parka pokrivenost prelazi i 90 % zbog čega ima nadimak najzeleniji otok Hrvatske. Izdvojen i netaknut, otok mistike, bogatih šuma, predivnih plaža i nevjerojatno plavog mora, Mljet je idealan za uživanje u ljepoti netaknute prirode koja će svakog tko ga posjeti očarati na prvi pogled.

Iako je izdvojen i uspio se sačuvati od masovnog turizma, Mljet je dobro povezan s većim dalmatinskim gradovima poput Dubrovnika i Splita. Do Mljeta možete stići i s Pelješca, ali i Hvara, Makarske, Brača i Korčule koji su s otokom povezani trajektnim i katamaranskim linijama. Na samom otoku ne postoje redovne autobusne linije, ali ako niste došli vlastitim automobilom, na raspolaganju imate taksi, bicikle i nekoliko rent a car agencija pa odaberite prijevozno sredstvo koje vam je najdraže i krenite u istraživanje!

Što sve vidjeti i posjetiti na Mljetu? U nastavku smo izdvojili najatraktivnije lokacije!

Nacionalni park Mljet

NP Mljet obuhvaća veći dio otoka (točnije, njegov sjeverozapadni dio) i već 60 godina oduševljava mnogobrojne posjetitelje bojama i mirisima netaknute prirode. Morem potopljeni zaljevi, Veliko i Malo jezero, najistaknutije su lokacije ovog područja. Ova dva jedinstvena morska zaljeva prvo su bila slatkovodna jezera, sve do početka kršćanske ere kad su s pučinske strane spojena uskim tjesnacem. Iako su ispunjeni morem, pejsažno se doživljavaju kao jezera pa ih je stanovništvo tako i nazvalo.

Usred Velikog jezera nalazi se slikoviti otočić Sveta Marija s crkvom i samostanom koji su u 12. st. osnovali benediktinci iz Monte Gargana u Italiji. Jezera se posebno lijepo vide s brda koja ih nadvisuju, a najljepše s vrhova Montokuca i Gradine. Na te vrhove vode dobro obilježene pješačke i planinarske staze. U sastav NP-a ulazi i nekoliko naselja – Polače (glavna turistička i putniča luka), Goveđari, Seline, Pristanište i Pomena.

Rimska palača

Naselje Polače se nalazi u dubokom istoimenom zaljevu, a okruženo je četirima otočićima, što ga čini jednom od najzaštićenijih prirodnih luka na Jadranu. Ime su dobile po rimskoj palači koja je treći najočuvaniji i najveći rimski spomenik na hrvatskoj obali Jadranskog mora, odmah poslije Dioklecijanove palače u Splitu i Arene u Puli.

Rajske plaže

Mljet se može pohvaliti predivnim plažama i kristalno čistim morem koje je ovdje toplije i slanije nego bilo gdje drugdje na Jadranu. Najpoznatija među njima je uvala Saplunara, u kojoj se nalaze dvije pješčane plaže, Velika i Mala Saplunara koje su omiljeno mjesto za ljetno uživanje. Prema legendi, na pjesku Saplunara svoje utočište pronašao je i sam Odisej. Okružena rezervatom i nacionalnim parkom, netaknuta priroda ove uvale pruža vam maksimalnu relaksaciju.

Foto: Antonio Ivičević/Putni kofer

Dvadesetak minuta hoda od Saplunare nalazi se plaža Blace (Limuni). Najveća je to pješčana plaža na otoku, a izgledom podsjeća na lagunu. Još jedna plaža koju ne smijemo zaboraviti izdvojiti je Sutmiholjska, šljunčana plaža koju, kao i sve ostale na Mljetu, krasi kristalno čisto more. Okrenuta je prema otvorenom moru, a uz nju su i prirodne kamene plohe na kojima možete cijeli dan uživati u suncu, a tijekom večeri u romantičnim zalascima.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katarina Katić (@kkcro)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katarina Katić (@kkcro)

Odisejeva špilja

Odisejeva špilja nalazi se na južnoj strani otoka, kod naselja Babino Polje. Legenda kaže da se upravo u ovoj špilji nakon brodoloma sklonio Odisej i sedam godina liječio svoju tugu i nostalgiju za domom i Penelopom. Vrlo strmim stepenicama u špilju možete ući i s kopnene strane, međutim veći je gušt uplivati u nju. Ljeti oko podneva, za vrijeme najjačeg sunca, more poprimi toliko nijansi plave boje i stvara prizore u kojima ćete zaista uživati.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Croatia ?? by Timotej (@timotej) on

Foto: Antonio Ivičević (Putni kofer), Instagram (naslovna: @kkcro)

Učitati još
Zatvori