Dugo i toplo bablje ljeto: znamo gdje je najljepše provesti zadnje dane ljeta
Dugo i toplo bablje ljeto: znamo gdje je najljepše provesti zadnje dane ljeta

Dugo i toplo bablje ljeto: znamo gdje je
najljepše provesti zadnje dane ljeta

Ljetna sezona na žalost mnogih bliži se svom kraju, no to nipošto ne znači da je gotovo s kupanjem, sunčanjem i uživanjem u morskim radostima. Iako idući tjedan počinje škola i mnogi su se vratili sa svojih odmora, upravo sada kreće jedno od najljepših razdoblja na moru. Kasno ljeto, poznato kao bablje ljeto, ljeto je na odlasku, što znači da su dani polako kraći, večeri malo hladnije, ali generalno dani su još uvijek topli i sunčani, temperatura mora je ugodna za kupanje, a svi oni koji traže mir, odlučuju se na odmore u rujnu.

Često ćete čuti kako su otoci i popularne turističke destinacije najljepše upravo kada se isprazne, kada dočekaju odlazak turista, a uživanje u miru i tišini na moru tek počinje.

 

Istra

Kasno ljeto je najljepše doba za posjetiti naš najveći poluotok. Gradići su i dalje okupani sunčevim zrakama, dok su gužve u restoranima i na plažama gotovo u potpunosti nestale. U miru ćete šetati centrom Rovinja i Pule, a osim uživanja u moru i plažama, sada je idealno vrijeme za biciklističke ture, tečaj ronjenja ili jedrenja. Bez problema ćete naći mjesto i u najpopularnijim restoranima gdje ćete probati neke od istarskih specijaliteta poznatih u cijelom svijetu. Pljukanci s tartufima, domaća maslinova ulja, ombolo, maneštra i pokoja čašica malvazije naći će se na svakoj gurmanskoj listi. Kasno ljeto vrijeme je i berbi grožđa, a pomalo kreću i pripreme za berbe maslina, pa svakako posjetite neku od brojnih vinarija i uljara.

Svakako iskoristite blizinu mjesta i gradova, pa ako ste u Istri autom, iz Pule ćete primjerice brzo biti u Vodnjanu, Fažani, ali i Balama, Poreču, Rovinju, Motovunu ili Momjanu. Jednodnevni izleti pretvorit će se u najljepše uspomene.

Zadar i okolni otoci

Zadar i cijeli zadarski arhipelag u kasno ljeto zrači jednom posebnom romantikom. Neki od otoka poput Paga, Dugog otoka, Ugljana, Pašmana, Silbe i Oliba, sada su kao stvoreni za duge dane na plaži s knjigom u ruci. Mirisne borove šume i pješčane plaže čekaju samo na vas, a ako imate prilike za vožnju brodom i posjet skrivenim uvalama, pozdravit ćete ljeto na najljepši, nezaboravan način.

Brač

Nakon duge i uspješne sezone, Brač se, kao i većina drugih otoka, počinje opuštati. Sada je najljepše razdoblje za posjetiti Bol, najpopularniju turističju destinaciju na otoku, ali i druga mjesta do kojih je najbolje doći automobilom. Na plažama se može pronaći nešto kupača, ali i surfera i kajtera, koji sada nešto opuštenije uživaju u morskim i zračnim akrobacijama. Ispijanje dugih kava u hladu borove šume, a s pogledom na more, nigdje nije čarobno kao ovdje. Ipak, ako ste raspoloženi za sportske aktivnosti, možete se uhvatiti reketa i zaigrati tenis, planinartiti do Vidove gore, trčati šetnicama uz more, iskušati se u tečaju windsurfa ili ronjenja, ili jednostavno posjetiti vrhunsku teretanu. Za kraj ljeta, ne propustite sladoled u večernoj šetnji na rivi i odlazak na riblju večeru uz more.

Korčula

Topla Korčula prava je destinacija za pustolove željne istraživanja. Zadnji dani ljeta stvoreni su za posjete inače popularnim pješčanim plažama s tirkiznim morem, poput Pržine, Žitne i Pupnatske Luke. Nakon mora, imat ćete snage i za kulturu, a u jezgri grada Korčule zaista imate što za vidjeto. Od rodne kuće Marka Pola, Kopnenih vrata i katedrale sv. Marka, pa sve do Gradskog muzeja Korčule. Gastronomija je na otoku vrhunska, a ako vam ponestane ideja, inspirirajte se ovdje.

Dubrovnik

Jedan od najljepših gradova, ne samo kod nas, već na cijelome svijetu, po mnogim je listama upravo naš Dubrovnik. Ovaj veličanstveni grad na samom jugu Hrvatske svake godine u ljetnim mjesecima prepuni sve svoje kapacitete, dok po završetku sezone ostaje prazan i čeka novo ljeto. Ipak, za zadnjih ljetnih dana ovdje još ima posjetitelja, pa tako i brojnih sadržaja i događanja. Od Straduna, do Banja i beach barova, Dubrovnik je nešto posebno. Okružen starim gradskim zidinama, zaštićenim povijesnim spomenicima i modrim morem, vjerujemo da je Dubrovnik idealna destinacija za bablje ljeto za pamćenje. Poželite li vrhunski artisanal gelato, specialty kavu, vrhunsku domaću ribu ili neodoljiv sushi, sve ćete pronaći ovdje!

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori