Neki potpuno drugi svijet: Predivni terasni vrtovi u Opatiji koje želimo posjetiti
Neki potpuno drugi svijet: Predivni terasni vrtovi u Opatiji koje želimo posjetiti

Neki potpuno drugi svijet: Predivni terasni vrtovi u Opatiji koje želimo posjetiti

Opatija nas uvijek ponovo osvoji i očara svojom ljepotom. Ona skriva i brojne tajne, pa je svako putovanje u ovaj, kako su ga nekada zvali “zimski Beč”, nova avantura i istraživanje skrivenih kutaka. Jedan takav kutak je predivni park bogate povijesti, Amerikanski vrtovi.

Park prepun povijesti

Vrtove je izgradio još 1926. godine mađar Mihaly Pal Kuczor zajedno sa svojom suprugom Hildi von Hortenau. Oboje su se zaljubili u predivan pogled sa zelenih terasa smještenih malo iznad opatijskog centra. Terasni tereni nekada su bili u vlasništvu riječanina Ivana Jurkovića, zvanog Šiša, koji je na terenima uredio svoj vrt. Kuczor je upravo od njega kupio teren, ali je Šiša tražio da se zadrži započeta gradnja na ruševini koja se i danas nalazi u vrtu, takozvana Šišina mirina.

Kuczor se obogatio kao trgovac i prodajući papriku u Americi, pa su njemu u čast vrtovi nazvani Amerikanski. Predivni botački vrt proteže se na osam tisuća četvornih metara, a kroz njih je šetala sva europska gospoda koja je u ono doba posjećivala Opatiju. Vrtovi su terasastog oblika s prekrasnim pogledom na Kvarnerski zaljev. Tijekom petnaestak godina rada, brojni posjetitelji su plaćali pet lira kako bi prošetali uređenim perivojima i vrtom, ali i doživljeli najljepši pogled na Kvarnerski zaljev.

Novouređeni vrtovi

Amerikanski vrtovi desetljećima su bili zatvoreni za javnost. Prije dvije godine su obnovljeni pa sada svi mogu besplatno posjetiti predivne opatijske zelene terase. Pergola, stubište, klupice i predivno bilje, samo su neke od atrakcija koje privlače gotovo sve posjetitelje koji svrate u Opatiju. Posebna pažnja oduvijek je pružana biljkama. Pravilno organizirane, šišane u kuglaste ili stupaste oblike, a sađene u mrežastom rasporedu, biljke u ovom vrtu oduvijek su oduševljavale posjetitelje.

U ovom predivnom botaničkom vrtu možete vidjeti eukaliptuse, kamelije, magnolije, australske agave, tisuće ruža, vinovu lozu i naravno papriku koja je i zaslužna za ovo bogatstvo. U šetnji zastanite, sjednite na klupicu i uživajte u najljepšem pogledu na Kvarneru koji je oduševio Kuczora još prije gotovo sto godina, pogled zbog kojeg su vrtovi tako lijepi i u kojima ćemo uživati još dugo, dugo godina.

Foto: Instagram (@yasmina_h5, @ems_pho)

Učitati još
Zatvori