Poznati su svi detalji Adventa u Zagrebu koji počinje ove subote

Poznati su svi detalji Adventa u Zagrebu
koji počinje ove subote

Najčarobnije doba godine službeno počinje ovog vikenda, točnije u subotu, 28. studenog kad će u mnogim gradovima službeno započeti adventski program. Mnogi europski gradovi su radi sigurnosti odustali od ovogodišnjeg klasičnog održavanja božićnih sajmova, a oni koji nisu, prilagodili su ga aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Istu stvar napravio je i Zagreb pa će se ovogodišnji Advent održati u nešto drugačijem ozračju. Od početka je bilo jasno da ove godine nećemo uživati u raskoši na koju smo navikli, a sada su poznati svi detalji.

Advent u Zagrebu 2020. u drugačijem ozračju

Sukladno preporukama i odlukama nadležnih tijela, ovogodišnji Advent u Zagrebu će se održati u nešto drugačijem ozračju i to u periodu od 28. studenog, kada će se tradicionalno upaliti prva adventska svijeća, pa sve do 1. siječnja. Turistička zajednica grada Zagreba pripremila je prigodne programe kojima nastoji očuvati duh najboljeg božićnog sajma u Europi, naravno, u skladu sa svim propisanim mjerama.

Poseban naglasak ove godine stavljen je na kulturna događanja koja će nas na najljepši mogući način uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića. Naime, za vrijeme Adventa u Zagrebu održat će se čak 9 različitih prigodnih glazbenih festivala s ukupno 95 koncerata, gdje će, između ostalog, nastupiti Zagrebački solisti, Zagrebački komorni orkestar i brojni drugi vrhunskih hrvatski glazbenici, kao i mlade zvijezde pred kojima je budućnost. Tu su, naravno, i HNK u Zagrebu te KD Vatroslav Lisinski koji u prosincu nude bogat repertoar, a i pojedini zagrebački muzeji su se uključili s prigodnim programima. TZGZ je ostvarila promotivnu suradnju i ove godine s Croatia Airlinesom, Turkish Airlinesom te HŽPP-om s kojima je osigurala posebne cijene karata za posjet zagrebačkom Adventu.

Prigodni programi i brojni noviteti

“Svake godine trudimo se naš Advent oplemeniti novitetima te smo odlučili da i ova, po svim parametrima izvanredna godina, ipak neće biti iznimka. Tako smo pripremili projekt Svjetlost Adventa gdje smo s 10 institucija na Gornjem gradu inicirali ukrašavanje njihovih prozora u blagdanskom duhu, a pozivamo stanare i sve ostale da postanu dio ove inicijative. Naime, ovim projektom želimo pokrenuti jednu toplu priču, donijeti pozitivne emocije, kreirati osjećaj zajedništva i, u konačnici, potaknuti naše sugrađane da se uključe i time daju svoj doprinos Adventu.

Drugi novitet jesu Zagrebačke jaslice, točnije online izložba fotografija crkvenih božićnih jaslica nastalih od 2007. do 2020. godine, a tu je i interaktivna izložba proširene stvarnosti Virtualni božićni prozori. Ova izložba će donijeti dašak božićnog ugođaja koristeći animirane motive ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu, a bit će postavljena na 20 lokacija u gradu i to u parkovima, trgovima i velikim otvorenim prostorima”, izjavila je dr.sc. Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ.

Osim navedenog, TZGZ će s partnerima prigodno urediti tri lokacije u Donjem gradu (Trg kralja Tomislava, park Zrinjevac, Trg Republike Hrvatske), četiri u Gornjem gradu (plato Gradec, park Bele IV. te Strossmayerovo šetalište istok i zapad), a ukrasit će, s Podružnicom Zrinjevac, adventski vijenac oko Manduševca i božićne borove na Trgu sv. Marka te na Trgu bana Jelačića.

“Pozivamo sve da ove godine odgovorno uživaju u Adventu, u skladu sa svim mjerama i preporukama nadležnih tijela, a za one koji ne mogu biti s nama, osigurali smo i online prijenose na našim društvenim mrežama. Novosti, servisne informacije, kao i detalji pojedinih programa dostupni su na internet stranicama Adventa u Zagrebu: www.adventzagreb.hr, a tu je i adventska ponuda zagrebačkih hotela koji nude posebne blagdanske pogodnosti svim gostima i posjetiteljima”, poručili su iz TZGZ-a.

Foto: Advent u Zagrebu, PR

Učitati još
Zatvori