Advent u Grazu: Na samo dva i pol sata od Zagreba očekuje vas nezaboravna božićna priča
Advent u Grazu: Na samo dva i pol sata od Zagreba očekuje vas nezaboravna božićna priča

Advent u Grazu: Na samo dva i pol sata od Zagreba očekuje vas nezaboravna božićna priča

Graz je dugi niz godina bio jedno od najpoželjnijih vikend odredišta većina Zagrepčana. Bilo da je riječ o jednodnevnom izletu radi shoppinga i ručka ili pak omiljenoj adventskoj destinaciji, Graz koji se nalazi samo 2,5 h vožnje od Zagreba, uvijek je bio prvi odabir. Iako advent u Beču privlači više pažnje, Graz nam je gotovo duplo bliže pa se mnogima jednostavnije odlučiti upravo za njega.

Ledene figure po gradskim ulicama, lampice i dekoracije, najbolje kobasice i kuhano vino na glavnom gradskom trgu i kupovanje božićnih poklona, samo su djelić atmosfere koja ondje prevladava svake zime. Advent je u Grazu i ove je godine čaroban, a što vas sve očekuje donosimo u nastavku.

Sjaj mnoštva lampica, božićni sajmovi, ledene jaslice u prirodnoj veličini, osvijetljeni adventski kalendar projiciran na gradsku vijećnicu i još mnogo božićnih atrakcija ove vas godine očekuje u gradu na obali Mure. Istražili smo najbolje od adventa ove godine i napravili popis atrakcija koje ne smijete preskočiti. Adventski period u Grazu je počeo 18. studenog i traje do 24. prosinca! Ako razmišljate biste li se uputili do Graza, donosimo vam još 10 razloga zašto ga vrijedi posjetiti.

Božićni sajmovi u gradu

Hauptplatz

Božićni sajam na trgu Hauptplatz ispred gradske vijećnice najveći je i najposjećeniji sajam. Veličanstveno božićno drvce usred trga i ukrašene božićne kućice oduševljavaju male i velike posjetitelje. Od gradske vijećnice do božićnog drvca proteže se veselo čarobno šetalište. Posjetitelji uživaju u slasnim zalogajima, slasticama i zimskim napicima, a čekaju ih i brojni božićni proizvodi i rukotvorine.

Franziskanerviertel

Ovo je najstariji božićni sajam u gradu, a njegov je fokus na ruralnoj tradiciji. Rukotvorine, tipični ukrasi za božićno drvce, limene igračke kao i domaći specijaliteti Štajerske regije privući će vašu pažnju. Punč, kuhano vino i kuhana jabukovača svakako su specijaliteti koje ovdje morate probati.

Schlossberg

Tijekom pet vikenda iznad krovova Graza naići ćete na kulinarske proizvode i prekrasne rukotvorine iz Štajerske. Aufsteirern božićni sajam obavija brdo Schlossberg kontemplativnim veseljem, daleko od vreve središta grada. Zvonik Liesl također je pun prekrasnih iznenađenja, očaravajući svojom blagdanskom atmosferom. Uspinjača Schlossbergbahn vodi vas direktno u božićni svijet Aufsteirerna.

Ledene jaslice

Sada već tradicionalna značajka Adventa u Grazu, koja se svake godine iščekuje s velikim uzbuđenjem, definitivno su velike ledene jaslice u dvorištu Landhausa. Ledene skulpture, igra svjetlima i prekrasno okruženje dvorišta zajedno stvaraju čarobnu atmosferu koja svake godine privlači i impresionira mnogobrojne posjetitelje.

Iako su kratkog vijeka jer su napravljene od oko 35 tona kristalno čistog leda, jaslice će zasigurno i ove godine biti nevjerojatno umjetničko djelo. Dvorište Landhaus otvoreno je svakog dana od do 7. siječnja 2023. od 6 sati do 21 sat.

advent u grazu
advent u grazu
advent u grazu

Adventski vlakić

Najveća atrakcija adventa za mališane će i ove godine biti zabavni vlak koji vodi svoje putnike na toplu i udobnu vožnju kroz povijesno središte Graza. Prolazi između božićnih sajmova, a za roditelje je pravi spas kada su umorni od kupovine i cjelodnevne šetnje gradom.

Polazna točka vlakića je božićni sajam na trgu Hauptplatz, a vozi svakodnevno od 10 do 20 sati, te na Badnjak od 10 do 14 sati. Cijena ulaznice po odrasloj osobi je 3,00 €, a po djetetu 2,00 €.

Osvijetljeni adventski kalendar

Od 25. studenog 2022. božićni motivi svakodnevno se projiciraju na pročelje Graz Rathausa (gradske vijećnice). Svakog dana do Badnjaka, od 16:30 do 22 sata projekcije centar grada pretvaraju u golemi, osvjetljeni adventski kalendar

Klizanje i Winter World Graz

Tijekom adventske sezone najbolje mjesto za klizanje u Grazu, pogotovo za djecu, je Winter World u Jahngasse, blizu državnog sportskog centra. Klizalište od više od 2500 četvornih metara poliranog leda otvoreno je svakog dana od 9 do 19 sati, a cijene ulaznica su 5,50 € za odrasle te 3,50 € za djecu.

Održavaju se i škole klizanja za djecu, hokejaške utakmice i curling turniri.

Osim klizališta, tamo vas očekuje i sajam s domaćim specijalitetima “Advent Paradise” –  na kućicama se prodaju hrana i piće pa se nakon dana na ledu odmah možete i okrijepiti. Kakao, punč ili kuhano vino, street food ili slatkiši, na vama je!

Foto: Graz Tourism, Instagram

Učitati još
Zatvori