Radimo planove za adventska putovanja, a ovo je odlična prilika za najljepši Advent u Europi
Radimo planove za adventska putovanja, a ovo je odlična prilika za najljepši Advent u Europi

Radimo planove za adventska putovanja, a ovo je odlična prilika za najljepši Advent u Europi

Tijekom prosinca Strasbourg je jedan od najosvjetljenijih gradova u Europi. Više od 300 drvenih koliba, raspoređenih po različitim trgovima u gradu, stvaraju bajkovitu atmosferu i mame vas da kupite najljepši božićni ukras i uživate u ukusnom kuhanom vinu. Ulice su ukrašene najljepšim ukrasima, izlozi svjetlucaju, miris cimeta i začina budi sjećanja na djetinjstvo, a iz crkava odjekuju božićne pjesme. Riječ je o najstarijem sajmu u Francuskoj naziva Christkindelsmärik koji datira iz 1570. godine, a jedan je od najstarijih i na našem kontinentu. Strasbourg je jednostavno Capitale de Noël – prijestolnica Božića i idealno ga je posjetiti za Advent 2023.

Strasbourg
Strasbourg

Kada je najbolje posjetiti Strasbourg?

Središte svih božićnih događanja u Strasbourgu je Place de la Cathédrale. Na trgu oko katedrale održava se najveći sajam kao i većina božićnih koncerata. Želite li posjetiti najveće gradsko božićno drvce, morat ćete prošetati do trga Place Kléber gdje će vas iznenaditi prekrasno okićeno drvce visoko 30-ak metara. Na ovom su se trgu i tijekom povijesti okupljali prodavači jelki. Sajam božićnih delicija odvija se kod Palače Rohan gdje možete uživati u specijalitetima lokalnih slastičara, vinara i pivara. Naime, Strasbourg je središte pokrajine Alsace, a ona je poznata po odličnom vinu i jabukovači. Ukratko božićna priča u Strasbourgu iznova se osmišljava i odolijeva testu vremena od 1570. Ove godine Advent se održava od 24. studenog do 24. prosinca.

Strasbourg
Strasbourg
Strasbourg
Strasbourg

Venecija u malom

Nedaleko Strasbourga nalazi se Colmar, gradić kojeg nazivaju i malom Venecijom. Šarmantan je poput nje, a i njime se protežu kanali rijeke Lauch. U vrijeme Adventa, Colmar postaje ogroman božićni sajam prepun kućica sa suvenirima i toplim blagdanskim jelima. Mnogi kažu da je upravo Advent u Colmaru jedan od najljepših u Europi, a tome svakako doprinosi i povijesna arhitektura starog gradića. I kad nije Božić, kuće ovdje izgledaju kao da su napravljene od medenjaka, a stanovnici rado sudjeluju u adventskoj čaroliji pa u najljepše doba godine maštovito ukrašavaju pročelja svojih domova.

Colmar
Colmar
Colmar
Colmar
Colmar
Colmar

Ako želite posjetiti Advent u Strasbourgu i Colmaru, ove godine to možete učiniti po vrlo povoljnim cijenama. Avioprijevoznik Ryanair nudi karte od Zagreba do Baden-Badena za samo 15 eura i to za termine 15. i 16. prosinac 2023. Iz ovog grada u Njemačkoj, nedaleko od granice s Francuskom, možete se vlakom ili rent a carom zaputiti do Strasbourga ili Colmara. Automobilom će vam trebati oko sat i pol vožnje, a vlakom oko pola sata do Strasbourga. Za planiranje Adventa nikad nije prerano, zato se organizirajte na vrijeme i uživajte u nekoliko čarobnih dana božićne čarolije u Francuskoj.

Colmar
Colmar

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori