5 gradova koji Irsku čine toliko zanimljivom zemljom

5 gradova koji Irsku čine toliko
zanimljivom zemljom

U Irskoj apsolutno ne nedostaje zapanjujućih mjesta za istraživanje. Posebno je uzbudljivo otkrivati povijesne znamenitosti, a nakon toga se provoditi u vibrantnim i vrlo živahnim pubovima.

Irska je omiljena u svijetu kao očaravajuća zemlja u kojoj se legende i stvarnost miješaju. Sve više putoholičara navode upravo Irsku kao omiljeno odredište za odmor.

Čak i kada lije kiša, još uvijek postoji toliko toga za vidjeti i doživjeti u zatvorenom prostoru, tako da vrijeme bez obzira na to, proleti, a svaki vas detalj napuni vedrinom i pozitivnom enegijom. Stoga je putovanje u Irsku ono koje  vrlo srdačno preporučujemo – bez obzira u koje doba godine bilo.

Izdvojili smo pet gradova koje vrijedi upisati u dnevnik putovanja i u njima doživjeti posebnu pustolovinu.

Belfast

Glavni grad Sjeverne Irske smatrao se jednim od najopasnijih europskih gradova tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a danas je evoluirao i pretvorio se u jedno od najpoželjnijih mjesta za istraživanje. Šetnja oko botaničkih vrtova je uvijek lijepo iskustvo, kao i izlet u povijesni muzej Ulster.

Jedna od najvećih atrakcija u gradu, međutim, je Titanic Belfast, najveći svjetski muzej posvećen potonulom brodu koji stoji na samom mjestu brodogradilišta Harland i Wolff gdje je izgrađen.

Dublin

Putovanje u Irsku ne bi bilo potpuno bez Dublina. Katedrala Sv. Patrika apsolutno je prekrasna i vrlo impresivna, a stara je gotovo 1000 godina. Od povijesnih znamenitosti ne propustite ni dvorac iz 13. stoljeća – Dublin Castle.

Park Phoenix je posebno lijep kada je sunčan dan, idealan je za piknik i druženje s prijateljima. The Guiness Storehouse mjesto je koje privlači sve više posjetitelja i uistinu je pravi užitak provesti vrijeme i uživo vidjeti prezentaciju izrade jednog od najcjenjenijih piva u svijetu.

Zasigurno ste čuli za famoznu atrakciju Riverdance, stoga se zaputite u Gaiety Theatre i priuštite si užitak u spektaklu.

Kinsale

Dragulj okruga Cork, Kinsale je lučki grad s bogatom vojnom poviješću koji je u konačnici ovjekovječen na tvrđavi Charles. Poznata kao jedna od najbolje očuvanih utvrda u Europi, danas možete lutati kroz ruševine istražujući zanimljivu prošlost, a sve što vas zanima možete pitati vodiča.

Desmond Castle je prilično nevjerojatan dio irske povijesti u Kinsaleu, stoga ga uistinu vrijedi posjetiti. Nakon dana provedenog u istraživanju grada, svratite na piće i večeru u Black Pig Winebar, popularnu destinaciju s bogatom vinskom kartom u kombinaciji s najboljom hranom u gradu.

Galway

Galway je smješten u zapadnoj Irskoj na obalama rijeke Corrib.

Latinska četvrt grada još se može pohvaliti ostacima izvornih srednjovjekovnih zidina, a Španjolski luk, sagrađen 1584. godine, još uvijek ponosno stoji i svjedoči o bogatoj povijesti ovog grada i  slovi za jedno od najljepših mjesta u Irskoj.

Trg Eyre je nesumnjivo srce grada. Ima sve, od sezonskih tržnica do igrališta, do impresivnog trgovačkog kompleksa i, naravno, brojnih pubova s odličnom atmosferom.

Adare

Nadaleko poznat kao jedan od najljepših gradova u Irskoj, Adare je poznat po svojoj prekrasnoj kamenoj arhitekturi nadograđenoj slamnatim krovovima kućica u srednjovjekovnom stilu. Prilično su impresivne povijesne građevine.

Ako ste ljubitelj povijesti, posjetite Trinitarnu opatiju, kao i ostatke dvorca Adare Desmond iz 13. stoljeća.

Naravno, nijedan posjet Adareu nije potpun bez posjeta impresivnom dvorcu Adare.

Najbolji način da uistinu uživate u Adareu je parkirati svoj automobil i krenuti pješice. Pješačka zona je vrlo prostrana i pruža savršen izgovor za oblizak slatkih malih trgovina, pubova i čudnih uličica u kojima ništa ne želite propustiti.

Foto: Unsplash

Preporuka

Zatvori