10 razloga zašto želimo posjetiti Meksiko
10 razloga zašto želimo posjetiti Meksiko

10 razloga zašto želimo posjetiti Meksiko

Meksiko je jedna od najtoplijih destinacija tijekom cijele godine. A posebno privlači putnike svojim tajnim otočićima, karipskom obalom i glavnim kozmopolitskim gradom, kao i svojom uspješnom restoranskom scenom i čudnim kolonijalnim okolnim gradovima koji su idealni za jednodnevne izlete.

Nažalost, postoje ne tako lijepe glasine o Mexico Cityju. Ovisno o tome s kim razgovarate, saznat ćete brojne oprečnosti. No, meksička prijestolnica je nevjerojatna, fascinantna, prekrasna i nezaboravna. Bez obzira na dojam putnika, Mexico City ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Stoga zaboravite sve što vam je rečeno o Mexico Cityju. Nijedan pridjev ne može ga adekvatno opisati, a stvarnost iskustva je uvijek mnogo bolja.

Meksiko_pexels-bhargava-marripati
10 razloga

Bogata gradska kultura i fascinantna povijest čine ga izvrsnim mjestom za odmor. Naći ćete izvrsnu hranu, muzeje svjetske klase, zanimljiva arheološka nalazišta, zadivljujuću arhitekturu, sveprisutnu umjetnost, prekrasne zelene prostore i raznoliku kulturnu ponudu. Zemlja u kojoj je živjela i stvarala Frida Kahlo nikako ne može biti nezanimljiva.

Međutim, ako ste još uvijek neodlučni o tome zašto biste točno trebali otputovati u ovu često pogrešno predstavljenu srednjoameričku zemlju, u nastavku izdvajamo deset razloga koji bi vas mogli uvjeriti zašto biste trebali posjetiti Meksiko.

Mexico City_iStock

01 ⏐ Akvarij svijeta

Ovdje se skuplja oko 900 vrsta riba i 32 vrste morskog sisavca. Masivni cvjetovi planktona znače da je ovdje moguće vidjeti čak i neuhvatljive plave kitove, zajedno s kvrgavim grbavcima i sivim kitovima koji prodiru u zaljev, na radost zainteresiranih putnika za promatranje ovih divnih stvorenja.

akvarij_pexels-ivy-son
akvarij_pexels-ivy-son

02 ⏐ Kuhinja je nevjerojatna i raznolika

Meksička kuhinja važan je aspekt kulture, društvene strukture i popularne meksičke tradicije. Najvažniji primjer ove povezanosti je korištenje posebnih jela za posebne prigode i blagdane, osobito u južnim i središnjim regijama zemlje. Iz tog razloga i drugih, tradicionalna meksička kuhinja uvrštena je 2010. na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine.

meksička hrana_jarritos-mexican-soda_unsplash

03 ⏐ Ljudi su prijateljski raspoloženi

Ako postoji jedna stvar o kojoj će se svi složiti o Meksiku, to je da su mještani topli, srdačni i uvijek spremni pomoći, bilo da trebate upute ili savjete o tome u kojoj ulici možete dobro jesti ili tražite savršenu plažu za odmor. Čak i ako ne govorite jezik, uskoro ćete uvidjeti da će Meksikanci biti na putu da vam pruže informacije koje tražite, čak i kada to znači otpratiti vas do stola ili pozvati prijatelja za savjet oko autobusne rute.

centar, Mexico City_iStock

04 ⏐ Tequila, mezcal i pulque imaju bolji okus u Meksiku

Meksička baština uživanja u ovim alkoholnim pićima raširila se po cijelom svijetu, a Coronu i Joséu Cuervu možete naći u gotovo svakoj zemlji.  U Jaliscu možete kušati tekilu koja je bolja od komercijalnih brendova, dok je Oaxaca dom smoky mezcala koji ima pravi udarac i žestinu već nakon prvog gutljaja. Zapamtite da se obje pijuckaju ležerno uz limetu ili naranču. Pulque je manje poznata, pa morate posjetiti ovu živopisnu zemlju kako biste je probali, jer je ovaj napitak dostupan samo u središnjem Meksiku.

Mexico_pexels-omar-zetina

05 ⏐ Nešto za svakoga – od pustinje do džungle

Valja se sjetiti raspona klimatskih uvjeta i uvjeta koje Meksiko može ponuditi putniku. Pustinje dominiraju suhim sjevernim predjelima, dok se zapadni Meksiko i regija Jalisko često smatraju odredištima vječnog proljeća. Krenite na poluotok Yucatán i uživajte u tirkiznom moru, na jugu su bujne džungle, a Pacifik je vlažan i vruć. Osim toga, gotovo sve u Meksiko privlače planine i vulkani koji samo čekaju da ih se istraži.

Chalcatzingo, Meksiko_pexels-omar-zetina

06 ⏐ Plaže su među najboljima na svijetu

Iako u Meksiku možete birati između brojnih mogućnosti, jasno je da su većina putnika koji posjećuju zemlju podijeljena između onih koji žele provesti odmor na plaži i onih koji žele istražiti gradove i kolonijalne gradove. Moramo spomenuti uvjete svjetske klase u meksičkim plažama, od voda oko Baje California gdje možete gledati kitove, do kristalnih voda Cancuna i netaknute bijele plaže Tuluma. Ako volite surfati, Oaxaca i južna obala imaju uvjete za vas.

07 ⏐ Meksička kultura je beskrajno fascinantna

Meksička kultura je mješavina utjecaja, od meksičkih starosjedilačkih plemena do europskog utjecaja, posebice španjolskog i to čini zemlju još fascinantnijom. Da biste saznali više o autohtonim ljudima koji žive u ruralnim, autohtonim zajednicama i govorili na drugim jezicima, osim na španjolskom, možete se uputiti u Oaxaca ili planine Jalisco i Chihuahua, dok se španjolska kolonijalna povijest može istražiti u Taxco, Querétaro i Guanajuato. Ipak, gotovo cijela zemlja pokazuje znakove svoje šarolike i bogate baštine.

Meksiko_pexels-amar-preciado

08 ⏐ Bogata povijest

Premještanjem iz kulture u povijest, u Meksiku ne možete pogriješiti. Južni i središnji dio zemlje prošarani su brojnim arheološkim lokalitetima svjetske klase kao što su Teotihuacán, Chichén Itzá i kružne piramide Guachimontona u Jaliscu. Čak i ako ne uspijete osobno, muzeji u Mexico Cityju poput Museo Nacional de Antropología mogu vam dati duboki uvod u povijest Meksika. Uglavnom, ako ste ljubitelj povijesti, apsolutno morate posjetiti Meksiko barem jednom u životu!

Meksiko_pexels-felipe-perez
Meksiko_pexels

09 ⏐ Drugi grad na svijetu po broju muzeja

Da, to je točno: Mexico City je drugi grad na svijetu s više muzeja, odmah iza Londona, s blizu 200 muzeja i umjetničkih galerija. Grad se može pohvaliti ogromnim kulturnim aktivnostima, uključujući i vrlo posjećeni Nacionalni muzej antropologije, Sveučilišni muzej suvremene umjetnosti i više neobičnih centara kao što su Muzej svjetla, Muzej čokolade i Muzej Tattoo, s izložbama koje odgovaraju svim ukusima.

Najposjećenije zemlje svijeta, Meksiko_unsplash

10 ⏐Xochimilco (Mala Venecija)

Zaboravite na Veneciju: možete se voziti i gondolom u Mexico Cityju. Posljednji vidljivi ostatak nekadašnjeg golemog jezera koje je okruživalo stari Tenochtitlan nalazi se južno od grada u četvrti Xochimilco. Kanali su popularni među turistima i stanovnicima, osobito nedjeljom. No, ovdje se gondole zapravo nazivaju trajineras, a vožnja brodom nije romantični plan gdje parovi odlaze u zalazak sunca. Xochimilco je više skupni događaj, gdje ćete vidjeti obitelji s djecom i psima te grupe prijatelja koje pjevaju s nekim od mariachi grupa koje plove uz njih.

Xochimilco_jeremy-lishner_unsplash
Xochimilco_unsplash

Foto: Pexels, Unsplash, iStock, Instagram

Učitati još
Zatvori