10 razloga zašto želimo posjetiti Maroko
10 razloga zašto želimo posjetiti Maroko

10 razloga zašto želimo posjetiti Maroko

Maroko, lijepa zemlja puna kontrasta na brojnim je listama želja kada su u pitanju putovanja. Neki ovaj biser sjeverne Afrike zovu crvenim Marokom, a drugi kažu kako je riječ o zemlji duginih boja gdje se isprepliće crvenkasta pustinja, romantične planine, nestvarno svježe oaze ukrašene palmama, more koje privlači plavetnilom, a šareni začini i njihovi mirisi ovu zemlju pretvaraju u fatamorganu čiji šarm uistinu opija. Posebno je zanimljiva legenda o imenu Maroka. Naime, Arapi su ga nazvali Al Magreb što bi značilo da je to posljednja točka zapada gdje zalazi sunce jer su vjerovali kako je Maroko posljednja zemlja na svijetu.

Gostoljubivi domaćini

Maroko je podijeljen u 7 regija, a službeni jezik je arapski i francuski, osim na samom sjeveru gdje se i dalje zadržao utjecaj Španjolske. Stanovništvo je mještovito pa ćete upoznati i pripadnike berberskih plemena, Arape i potomke europskih osvajača. Iako muslimanska, riječ o vrlo liberalnoj zemlji. O tome svjedoči i podatak kako je upravo Maroko najveći izvoznik hašiša na svijetu i do njega je vrlo jednostavno doći u bilo kojem dijelu zemlje, no ukoliko vas organi vlasti uhvate s makar i malom dozom ovog opijuma, bit ćete kažnjeni zatvorskom kaznom koja i nije mala.

Marokanci su gostoljubivi domaćini navikli na turiste iz cijelog svijeta kojima se trude pružiti pustolovinu života. Od nevjerojatno uzbudljivih animatora u restoranima, performansa na ulicama, ugodnog razgovora i pošalica. ovdje se živi  punim plućima 24 sata dnevno i nema nikakve razlike u energičnosti ukoliko se prošetate u jutarnjim ili večernjim satima, uvijek je vreva i veselje.

10 razloga zašto…

Trbušne plesačice, trgovci, umjetnici i kojekakvi zabavljači učinit će da se osjećate predivno u zemlji Malog princa gdje je cjenkanje normalna svakodnevna radnja, pije se najdivniji čaj od mente, a bogata ornamentika je dio gotovo svake građevine.

Ovdje su zanatlije pravi virtuozi, zadivit će vas nakit među kojim dominiraju tradicionalni berberski komadi od srebra, dragog kamenja i koralja.  Naići ćete na performans gdje će vam se uistinu učiniti da tepisi lebde. A ljubitelji serije Seks i grad naići će na neke poznate kadrove.

Bilijun je razloga zbog kojih je u sekundi moguće zaljubiti se u ovu kraljevinu u sjeverozapadnoj Africi. Ako vas put nanese u magičnu zemlju Maroko ovih 10 bisera ne zaobiđite.

#1 Marakeš

Turistička destinacija broj jedan u Maroku. U ovom gradu se živi brzim i uzbudljivim tempom. Nalazi se na popisu UNESCO-eve kulturne baštine. Crveni grad poznat je po predivnim vrtovima, staroj Medini koja je beskrajno lijepa, trgovačkoj četvrti, živim i zabavnim trgovima gdje se odvija život, a gastronomija koju će vam ovdje ponuditi jedna je od najraznovrsnijih i najukusnijih u svijetu. Palača El Badi, Jardin vrtovi, ali i Menara vrtovi, Djema El-Fna, tržnice poput El Kebir i Sous Semmerine neka se nađu u vašem itinerariju.

#2 Casablanca

Casablanca je najveći grad Maroka koji broji oko 4 milijuna stanovnika. Iako je istoimeni film s Humphreyem Bogartom i Ingrid Bergman većim dijelom sniman u studiju, ipak brojne turiste već desetljećima ovaj grad privlači kako bi osjetili pravu energiju Casablance i otisnuli se u pustolovinu traženja detalja iz filma.

#3 Rabat

Rabat je glavni grad Maroka i drugi je po redu po veličini. Ovaj grad se zapravo sastoji od tri spojena grada, Temare, Rabata i Salea. Stari grad Rabat je opasan zidinama i smješten je na samoj morskoj obali. Tu je smješten muslimanski centar grada- Medina. Utvrda Kazba Udaja smještena je na samoj litici i ogromna je turistička atrakcija jer se tu nalazi ulaz u andaluzijski vrt i medresu gdje je smješten Muzej Maroka. Također, ovdje još vrijedi posjetiit Toranj Hassan gdje se nalaze stupovi koji su zapravo temelj za nikad do kraja izgrađenu džamiju koja je trebala biti najveća na svijetu. Preko puta je mauzulej prvog kralja Maroka, Muhameda V. U gradu je još i Sveučilište Muhameda V gdje se poučava religija, ali i brojne druge grane prirodnih i društvenih znanosti.

#4 Shopping

U Marakešu su cijene skuplje nego u drugim marokanskim gradovima. Cjenkanje je obavezno i dio je kulture. Uglavnom su početne cijene 70% više nego što biste trebali platiti. U Maroku ćete naići na nepregledne količine predivnih tepiha od kojih je većina ručno izrađena. Svileni kaftani te ručno izrađeni ukrsi, posude, tacne, šalice i sl.od bakra posebno su privlačni. Može se naći vrlo kvalitetnog srebrnog i zlatnog nakita, ali dobro se pripremite kako vas ne bi prevalrili je ima jako puno lažnjaka. U svakom slučaju, jedna posebna avantura iz koje ćete izaći dobro raspoloženi jer cjenkanje i prepiranje koliko zna biti zamorno, može biti itekako zanimljivo i duhovito.

#5 Riad

Riad je tradicionalna marokanska kuća čiji su prozori okrenuti prema unutrašnjem atriju i gdje je dvorište smješteno u sredini kuće. Svaki riad ima između 5 i 15 soba i zbog intimnije atmosfere i privatnosti pružit će vam puno ljepši doživljaj Maroka od bilo kojeg hotela bez obzira na luksuznost.

#6 Fes

Temelji Fesa postavljeni su 808. godine, a tadašnji kralj Idris bio je potpuno oduševljen lokacijom za izgradnju grada zbog obilja vode. Na ovom se mjestu miješaju osvajači i ratnici s umjetnicima, filozofima i znanstvenicima stoga ovo mjesto nosi posebnu energiju. Zanimljivo je i da je Fes također pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja svojevrsni intelektualni i duhovni centar.

#7 Planina Atlas

Planinarenje Atlaskom je istinski avanturistički poduhvat koji će oduševiti sve zaljubljenike u prirodu i pustolovine. Čak je nevjerojatno da u jednom danu možete skijati na Atlasu, a već sljedećeg dana se spustiti i uživati u kupanju na plaži. Ovdje je pogled fantastičan, a izlazak sunca neponovljiv osjećaj. U selima na Atlasu žive starosjedioci u malim kućama ravnih krovova.

#8 Chefchaouen – plavi grad

Postoje dvije teorije kako je nastao ovaj grad. Jedna teorija kaže kako su bojenje kuća u plavo započeli Židovi izbjeglice jer je prema židovskom vjerovanju plava boja povezana s Bogom. Drugi kažu kako je ova boja trebala zavarati komarce koji bi pomislili kako je svo to plavetnilo voda. Ovo je grad pod utjecajem španjolske i arapske arhitekture, naići ćete na mnogo suvenirnica, a restorani su božanstveni.

#9 Gastronomija

Marokanska kuhinja poznata je u cijelom svijetu, a karakteriziraju je slijedovi hrane kojoj je nemoguće odoljeti. Uz svaki obrok se serviraju mali kruščići, pije se jako zašećereni čaj od mente, uz svako jelo se poslužuju i salate. Kuhinja obiluje mesnim specijalitetima, pitama i nabujcima. Sirevi su savršeni, a u ponudi su od kozjih, kravljih do ovčjih i miješanih. Marokansci jedu i puno ribe, a za samo 1 dolar moguće je dobiti 10 kg sardina.

#10 Plaže

Plaže su pjeskovite i neobično lijepe. Najpoznatije su Legzira, Agadir, Essaouira, Plage de Saidia, Taghazout, Ain Diab, Paradise Beach Kaf Lahmam…

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori