Azijski gastro doživljaj očima jednog chefa

Novi chef zagrebačkog restorana Time, Vid Nikolić, na svom blogu donosi utiske i fotografije s brojnih putovanja diljem svijeta. Budući da je njegov forte azijska kuhinja kakvu sada priprema i u restoranu, odlučili smo zaviriti u dojmove s putovanja na Tajland i u Japan – kakva se autentična hrana tamo jede i kakav dojam ostavlja.

azija

Tajland

Meni najveći doživljaj, ali i šok prvog puta kad sam došao u Tajland, bila je naravno hrana. Novi okusi i mirisi, začini i arome koje nikada nisam probao, potpuno su me oduševili. Kombinacija slatkog i ljutog, koja dominira u tajlandskoj hrani, te najrazličitije kombinacije ribe i mesa s voćem i povrćem, dali su mi nove ideje. Izlazak iz zgrade aerodroma, kad osjetite onu tropsku vlagu, vrućinu i potpuno nove mirise, pamti se još dugo.

azija1

Dolaskom u centar hodate ulicama gdje vas ulični prodavači bombardiraju na svakom koraku,a  mirisi ribe, curryja, kokosa, lemongrassa, kaffira, limete i brojnih začina kojim neznate ni ime vas obavijaju…

Voće na food marketu

Voće na food marketu

Tom Yum Kung, njihova je nacionalna juha, ljuto-kiselog okusa s kozicama i povrćem, koju obavezno treba probati. Tom Kha Gai, slična je varijanta, ali s piletinom i kokosovim mlijekom, meni najdraža. Pad Thai, također je nacionalno jelo, s rižinim rezancima, prženim tofuom, kikirikijem i oyster umakom, a postoje i varijante s mesom ili ribom.

Panang curry

Panang curry

Brojni curryji – zeleni,crveni, massaman ili žuti – jela su od piletine, ribe ili govedine, u gustom umaku od kokosovog mlijeka, povrća, izrazito začinjenog i ljutog okusa, a serviraju se uz rižu. Slana salata od papaje i sušenih račića, slatko-ljutog okusa, također je jedan od specijaliteta.

Zeleni curry

Zeleni curry

Važno je spomenuti i beskrajni izbor tropskog voća, svježih sokova ili shakeova koji odlično idu uz ljutu hranu.

Mango shake

Mango shake

Japan

Japanska kuhinja je prvenstveno jako zdrava, bazirana najviše na morskim plodovima, ribi i povrću. Glavno mjesto tu zauzima sushi kao prepoznatljivi japanski specijalitet. Najbolji se jede, kažu, na Tsukiji fish marketu, što smo i isprobali, makar ni na drugim mjestima nije bio manje dobar.

azija12

U sushi restoranu, u kojem sjedite za šankom pored kojeg prolazi traka tanjura sa sushijem i sashimijem, neprestano kuhari glasno pozdravljaju svakog gosta koji ulazi ili izlazi iz restorana. Uz sushi se pije zeleni čaj, kojeg si sami napravite na šanku, i odličan je kao kombinacija uz sushi. Postoji puno vrsta i oblika sushija, kao rola u listu alge, u obliku korneta ili zdjele riže s dodacima. Najčešća riba u sushiju je svježa tuna, losos, sipa ili hobotnica. Vrlo su ukusne i kombinacije s ribljom ikrom, svježim rakovima ili jednostavnim omletom s povrćem.

Sushi

Sushi

Popularna i jeftinija jela su razne varijante rezanaca, najčešće u juhi s komadima mesa, povrća, algi i mesa rakova ili servirani hladni s ljuto-slatkim umakom. Japanski su udon ili soba rezanci, dok je kineska varijanta zvana Ramen, iznimno popularna. Brojni Ramen restorani nude varijante tog jela , a serviraju se u velikoj zdjeli, sa zdjelicom riže i soja umaka.

Ramen tempura

Ramen tempura

Najčešće kombinacije japanskih jela, bilo da naručite tempuru, yakitori piletinu ili udon tjesteninu s ribom, uključuju miso juhu, koja se radi od fermentirane soje, te nekoliko priloga u obliku raznih umaka, ukiseljenih šljiva ili tofua.

Szechuan Ramen sa sezamom

Szechuan Ramen sa sezamom

azija10

Dim Sum

Tekst i foto: Vid Nikolić

0